'Muhaliflere yer açmak için cezaevleri boşaltılıyor'

'Eli kanlı katiller dahil her türlü pisliğe bulaşmış hükümlüleri kapalı cezaevine soktular sonra açık cezaevine çıkardılar.'

'Muhaliflere yer açmak için cezaevleri boşaltılıyor'

İstanbul Barosu eski Başkanı Avukat Turgut Kazan hukuk gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Birinci Yargı Paketi'nin sonuçlarını değerlendiren Kazan, cezaevlerinin muhaliflere yer açmak için boşaltıldığını öne sürdü. Devlet Bahçeli'nin kendilerine yakın çevreyi içeriden çıkartmak istediğini vurgulayan Kazan, 'ipsiz sapsız takımı' olarak nitelendirdiği kişilerin Ceren Özdemir'in katili Özgür Arduç'ta dahil suça karıştıklarını ifade etti. Kazan bu kişilerin yerine muhaliflerin yerleştirileceğini savundu.

Yakın süreçte İkinci Yargı Paketi'nin de TBMM'de ele alınacağı bu günlerde, yargı paketlerini değerlendiren Kazan, yapısal sorunların devam ettiği ve beklentiyi karşılamadığını ifade etti.

'AB'YE KARŞI BİR ALDATMACA'

İlk paketi Mezopotamya Ajansı'ndan İdris Sayılgan'a değerlendiren Kazan, "Bundan böyle yargı daha demokratik yorumlar yapacak, gazeteciler gazetecilik yaparken mahkûm olmayacak, insanlar eleştiri yaptıkları için mahkûm olmayacak vurgusuyla o paket sunuldu. Hem çalışmalar esnasında hem de yasalaştığı zaman büyük beklenti yaratıldı. Ama o sıralarda da biz anlatmaya çalıştık ki, bu hem Avrupa Birliği sürecinde hem de Türkiye’deki gelişmeleri izleyen Avrupa Birliği’ne kaşı bir aldatmacadır. Türkiye’de iyileşme bekleyen insanların beklentilerine yönelik bir kandırmacadır" dedi.

Kazan, "Birinci paketten sonra Türkiye’de ne bir iyileşme oldu, ne ifade özgürlüğü konusunda, ne toplantı gösteri yürüyüşleri konusunda hiçbir değişiklik olmadı, hiçbir rahatlama olmadı. Yine en basit bir görüş açıklamada polis nasıl bastırıyor, nasıl gaz kullanılıyor, nasıl cop kullanılıyor, nasıl zor kullanılıyor, yaka paça nasıl yerlerde sürükleyerek götürülüyor, görüyoruz" diye belirtti.

'YAPILACAK ŞEY YARGININ YAPISINI DEĞİŞTİRMEK'

Pakette öngörülen iyileştirmelerin hali hazırda Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) mevcut olduğunu belirten Kazan, "Bu yapılan düzenlemeler zaten TCK’nin çeşitli maddelerinde var ama hiçbir işe yaramıyor. Çünkü Türkiye’de yargı bağımsız ve tarafsız olmaktan çıkmıştır. O yüzden talimata dayalı bir memuriyet niteliği kazanmıştır. Nitekim ‘talimat verdik’ bile denilmektedir. Bu durumda yapılacak şey ancak yargının bu yapısını değiştirmektir. Anayasa’nın Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu ile ilgili maddelerini değiştirmektir. Hem Anayasa Mahkemesi için hem de Hakimler ve Savcılar Kurulu için gerçekten bağımsız, gerçekten tarafsız yargı yaratacak objektif kaliteli bir kurum oluşturmaktır. Aksi halde yapılan her şey boştur" dedi.

Yargı mensuplarının talimat almasalar bile endişe ile karar verdiğini belirten Kazan: "Ya doğrudan talimat verilmektedir ya da talimat verilmeyen örneklerde yargılamayı yapanlar ‘Başımıza bir iş gelmesin, bize öfke duyulmasın, bir yerden bir yere sürülmeyelim, cezalandırılmayalım’ gibi korkularla yukarısı acaba ne istiyor diye tahminde bulunup, ona göre karar vermektedir. Bunu değiştirmek gerekir. Bu da tabi siyasal iktidarın kabul edebileceği bir şey değil. Bu yüzden Türkiye’deki temel sorun Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu’nu objektif, liyakatli, tarafsız ve bağımsız kılacak Anayasa değişiklikleri mücadelesi vermekten geçer. Onun dışında ne yapsanız boştur, ne yapsanız kandırmacadır dedik ve öyle olduğu anlaşıldı."

'İNFAZ YASASI OYUNUYLA BAZI KESİMLER SALIVERİLMEK İSTENİYOR'

Af beklentilerini karşılamak için paketler aracılığıyla dolaylı olarak değişiklikler yapılmaya çalışıldığını ifade eden Kazan, "Anlatılanlara göre sadece infaz yasasıyla oynayarak, af beklentilerini cevaplamaya çalışacakları görülüyor. Ne olduğunu, olacağını kestirebilmek mümkün değil. Cumhur İttifakı denilen koalisyonun Devlet Bahçeli kanadı kendilerine yakın bir kesimin cezaevinden çıkmasını beklediği için bu beklentisini de birçok kez dile getirdiği için Cumhur İttifakı’nın hatırına, yine aslında inanılmaz bir infaz yasası oyunuyla bazı kesimlerin salıverileceği anlaşılıyor. Toplum böyle bir ihtiyaç duymuyor ama onlar siyasal olarak beklentilerine uygun adımlar atıyorlar. Diyorum ya cezaevleri dolu, başkalarını almaları için, yani muhalifleri almak için boşaltmak gerekiyor. Nitekim bunu daha önce yaptılar. Ne yaptılar, bir sürü insanı almamız gerekiyor ama cezaevleri dolu o yüzden yönetmelik değiştirdiler. Açık cezaevine geçmeyi kolaylaştırdılar. Kaç yıla mahkum olursa olsun giriyor, çıkıyor. Ama tabi o kızdıkları suçları işleyenler için değil, yani siyasal nitelikli ya a ifade özgürlüğü bağlamındaki uygulamalar için değil. Eli kanlı katiller dahil her türlü pisliğe bulaşmış hükümlüleri kapalı cezaevine soktular sonra açık cezaevine çıkardılar. İşte onlardan yararlanan ipsiz sapsız takım İstiklal Caddesi’nde gencecik bir mühendisi durup dururken öldürdü. Ordu’da gencecik bir balerin kız öldürüldü. Bu nedenle onların bu arayışları toplumsal bir temele oturması gibi bir arayış değil. Kendi kafalarında duydukları ihtiyacı karşılamak için cezaevlerini boşaltıyorlar."

‘AF BENZERİ UYGULAMALARI DOĞRU BULMUYORUM’

Dünyanın birçok yerinde bu tarz düzenlemelerin hedefinin ifade özgürlüğü gibi konularda sorunları çözmek olduğunu ifade eden Kazan, "Demokratik bir ülkede ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü gibi hakların kullanımından dolayı cezaevine düşülmez. Ama işte bizim Türkiye’de yaşadığımız gibi örnekler yaşanmışsa demokrasiyi iyileştirmek için bunların cezaevinden salıverilmesini sağlayacak formülleri konuşmak gerekir. Ama onun dışındaki suçlar için bir hukukçu olarak ne af ne de benzer bir uygulamayı asla doğru bulmuyorum. Ama bunlar da tam tersi işler yapmaya niyetlendiklerinden ve kendilerine yakışanı da o olduğunu bildiğim için kaygıyla bekliyorum ne yapacaklarını. Yani gerçekten dünyanın her yerinde suç sayılması gereken eylemleri yapanları bırakacaklar bu haksızlık bu dengesizlik bu hukuka aykırılık da cezaevi sorunu yaratıyor. Ve bunu çözebilmek için de daha büyük bir hukuka aykırılık yapılıyor" diye konuştu.

Yaşanan ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunların suç oranlarının artmasında ve cezaevlerinin dolmasında etkili olduğunu belirten Kazan, "Bu kadar çaresizlik, bu kadar işsizlik intihara bile sürüklüyor insanları, hatta işte çok kötü örnekler yaşadık. Bir babanın çocuklarını, eşini, kendisini öldürerek duyduğu acıya son vermeyi düşünmesi inanılmaz bir felaket. Hatay’da vilayetin önünde kendisini yakma olayı neyi gösteriyor. Bu bir toplumsal sorunu gösteriyor. Bugün Türkiye hiç yaşamadığı bir işsizlik oranıyla karşı karşıyadır. İnanılmaz bir vurdumduymazlık var, hem israf, hem yolsuzluk hem soygun devam ediyor. Ve bir yanda işsizlik çaresizlik, bir yanda müthiş bir israf, saltanat ve yolsuzluk. Bu durum tabi ki toplumsal rahatsızlıkla birlikte suça yönelmeyi de azdırıyor, ne yazık ki" ifadelerini kullandı.

Turgut Kazan ikinci yargı paketi