'Ne iktidar, ne sermaye, ne sistem sendikası'
İşçiler ve emekçiler mevcut koşullarının mevcut yapılarla aşılmadığını belirterek, İstanbul'da Birleşik Emek Koordinasyonu forumunda bir araya geldi.
Fatma YÖRÜR
ARTI GERÇEK – Emek alanında yaşanan hak ihlalleri ve işçi haklarındaki gerilemelerin artık mevcut koşullar içerisinde çözülemeyeceğini düşünen, bu koşulları değiştirmek amacıyla emek kesimlerini bir araya getirmeyi planlayan Birleşik Emek Koordinasyonu ilk forumunu İstanbul Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yaptı.
İşçilerin sosyal, iktisadi ve politik haklarında daha geri gidilemeyeceğini belirten farklı alanlardan işçiler açık kürsüde söz aldı. Ev eksenli çalışan kadınlar, inşaat işçileri, metal iş sektörü, Soma işçileri, DGD Sen, Çerkezköy’den işçi meclisleri, Güvenlik alanında çalışan işçiler, deri işçileri, Tuzla tersane işçilerinin söz aldığı forumda işçiler sorunlarını paylaştı.
İktidar ve sermayenin sistemli saldırılarına ve hak gasplarına maruz kaldıklarını belirten işçiler, bunun yanında destek almayı umdukları sendikaların ise sömürünün bir parçası haline geldiğini belirttiler.
İşçi sendikalarının yaşadığı yozlaşmaya karşı birleşik bir emek hareketi kurmak amacıyla yürütülecek çalışmalar yerelden örgütlenmeyi amaçlıyor.
İşçiler açık kürsüde söz alarak yaşadıkları sorunlardan örnekler verdiler. İktidarın örgütlenmeye dönük çalışmalara karşı tehditlerini paylaşan işçilerden bir Soma işçisi "Örgütlenirseniz kömür yardımını ve erzak yardımlarınızı keseriz" tehdidi aldığını paylaştı.
İktidarın ve sermayenin bu saldırısına karşı örgütlenme alanlarında yaşanan sorunları da paylaşan işçiler bu forum ve koordinasyonla umut ve cesaret bulduklarını paylaştılar.
Sol sosyalist kanada mensup sendikaların dahi yoğun bir biçimde eleştirildiği toplantıda, bağımsız işçi sendikalarına duyulan ihtiyaç dile getirildi. Kadın işçiler gerek emek alanında gerekse sendikal mücadele içerinde yaşadıkları cinsiyetçiliği de forumda paylaştı.
İlk forumun ardından yayınlanacak sonuç bildirgesinde, çalışmaların yerelde devam ettirilmesi amaçlanıyor. İlçe ve illerde işçi meclisleri kurmak isteyen koordinasyon, yenilen bir işçi sınıfını bir araya getirmek, gerileyen hakları geri almak amacıyla çalışmalarını sürdürecek. Koordinasyon üyeleri emekten yana olan tüm kesimleri, siyasi görüşüne bakmaksızın tüm işçileri dayanışmaya çağırıyor.