Nihat Kazanhan 12 yaşında katledilmişti: Mahkeme, fail polisi bulamadı, Interpol'e soracak

Cizre'de polis kurşunuyla katledilen Nihat Kazanhan’ın görülen duruşmasında mahkeme, sanık hakkında kırmızı bültenle arama talebini reddetti. Failin yurt dışı kaydı ve adresinin İnterpol’a sorulmasına karar verildi.

Nihat Kazanhan 12 yaşında katledilmişti: Mahkeme, fail polisi bulamadı, Interpol'e soracak

Artı Gerçek - Şırnak'ın Cizre ilçesinde 12 yaşında polis kurşunuyla katledilen Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin Anayasa Mahkemesinden dönen davanın 4’üncü duruşması Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Kazanhan’ın ailesi, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Şirnex Barosu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Şırnak üyeleri, Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) avukat Hasan Erdoğan, HEDEP Cizre ilçe Örgütü, Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak şubesi ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak yöneticileri katıldı.

'SİZİN DE ÇOCUKLARINIZ VAR'

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Kazanhan’ın annesi Ayşe Kazanhan dinlendi. Anne Kazanhan, “Faili niye yakalayamıyorsunuz? Bir sefer tek kendinizi benim yerime koyun. Sizin de çocuklarınız var, siz de anne, babasınız. Oğlumun ne suçu, günahı vardı?” diye sordu. Söz hakkı alan Kazanhan’ın babası da failinin yakalanması talebinde bulundu.

'YA SANIK KORUNUYOR YA DA SAKLANIYOR'

Savunma yapan Şırnak Barosu Başkanı ve Kazanhan’ın avukatı Rojhat Dilsiz, failin yakalanması için hakkında kırmızı bülten kararının uygulanması gerektiğini ifade ederek, “9 yıla aşkın bir süredir bu davayı takip ediyoruz. Bu dosya ve süreç hukuk fakültelerinde ders olarak verilecek bir dosyadır. Anlaşılan o ki sanık yakalanmayacak. Faili kolluk olan dosyalar da pratik ne yazık ki bu oluyor. Cezasızlık politikalarını görüyoruz. Buna benzer onlarca dosya var. Maalesef ki sizin mahkemeniz gerekçeli kararda Arap baharı ile bağlantı kuruyor. Arap baharını 12 yaşındaki bir çocuğa yükleyebilecek bir gerekçeli kararla karşılaştık. Daha önceki savunmaları tekrarlamak istemiyoruz. Ya sanık korunuyor ya da bir yerlerde saklanıyor. Sanığın kırmızı bültenle aranmasını istiyoruz. Adalet Bakanlığı’na kırmızı bültenle aranması için yazı yazılmasını talep ediyoruz” diye belirtti.

'ETKİN YAKALAMA YÖNTEMİ NE İSE UYGULANMALI'

TBB’den avukat Hasan Erdoğan da etkili bir soruşturmanın yürütülmesi için fail hakkında kırmızı bültenle aramanın çıkması gerektiğine söyleyerek, “Fail kolluk ve arayan kişiler de kolluk güçleri. Bu yüzden soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi için kolluğa ciddi bir görev düşüyor. En etkili yakalama yöntemi ne ise onun yapılması gerekiyor” dedi.

İNTERPOL’A SORULACAK

Ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, kırmızı bültenle arama talebini reddederek, failin yurt dışı kaydı ve adresinin bulunması için İnterpol’a (Uluslararası Polis Komisyonu) sorulmasına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 17 Ocak’a ertelendi.

NE OLMUŞTU?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan, 14 Ocak 2015 günü, Cizre’de Yafes Mahallesi’ndeki evlerinin yakınındayken polis memuru Mehmet Nurbaki Göçmez’in, Mossberg marka pompalı av tüfeği ile uygulamada kapalı yer operasyonlarında kapı açma ve cam delmek için kullanılan 12 cal’lik gaz fişeklerini Nihat ve arkadaşlarının yönüne doğru 3-4 el ateşlemesi sonucunda atışlardan birinin Nihat’ın başına isabet etmesi sonucu katledildi.

Emniyet Müdürlüğü ve Şırnak Valiliği, hiçbir polis biriminin olay yerinde bulunmadığına dair açıklama yaptılar. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu “.. herhangi bir şekilde emniyet görevlilerimizin kurşunlarıyla öldürülmesi söz konusu değil. Orada ne fiili bir müdahale ne de gaz kullanımı söz konusu oldu.” dedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala da şunları söylemişti: “Birtakım sitelerde ‘polisin silahıyla veya gaz bombasının parçasıyla vefat ettiği’ söyleniyor. Bu kesinlikle doğru değil. Zaman zaman orada polise karşı silah kullanılıyor, polis silahla karşılık veriyor. Terör bölgesi, terörün olduğu yerde bu tür çatışmalar da olabiliyor. Toplumsal olaylar oluyor gaz kullanılıyor. Ama bugün bu yok. Bugün herhangi bir polis müdahalesi, silahla ya da gazla olmamış. Buna rağmen bununla birlikte bu çocuğumuz orada vefat etmiş.”

Diyarbakır Kriminal Laboratuvarı otopsi incelemesi sonucunda hazırladığı raporda “bu tür av tüfeklerinin emniyet envanterinde bulunmadığı, 6-7 Ekim Kobanê eylemleri sırasında yağmalanan av tüfeği bayilerinden göstericiler tarafından alındığını” söylüyordu. Rapora göre “bahse konu şahsın ölümüne sebep olan nesnenin bu faaliyetler esnasında ‘birileri’ tarafından kullanılan bir silahtan çıktığı “kesin” olarak saptanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

29 Ocak 2015 günü ise olaya dair polis kamerası tarafından çekilmiş görüntüler görsel medyada yer aldı. Görüntülerden Nihat’ın polis memurları tarafından vurulduğu ve çocuklara doğru gaz fişeği ile de atış yapıldığı anlaşılıyordu. Görüntülerin emniyetten “sızdırılmasına” dair ise emniyet mensuplarına yönelik soruşturma başlatıldı. (MA-HABER MERKEZİ)