Nurhayat, katledildiği yerde anıldı
'Özgecan' cinayetine gösterilen duyarlılığın 'Nurhayat' için gösterilmediğine dikkat çekilerek 'medyanın kullanmış olduğu dil bu katliamları toplum nezdinde meşrulaştırmaktadır' denildi
HABER MERKEZİ- Siirt'te bir erkek tarafından 29 Nisan'da katledilen 18 yaşındaki Nurhayat Beytekin vurulduğu yerde anıldı. Yüzlerce kadının katıldığı ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği açıklamada Baytekin'in ailesi katilin en ağır cezayı almasını istedi.
Özgecan cinayetinden sonra gösterilen duyarlığının Nurhayat için gösterilmediğinin altı çizilen anma töreninde "Eyy medya burası Güneydoğu diye üç maymunu oynama" pankartı dikkat çekti.
EYYYY MEDYA ÜÇ MAYMUNU OYNAMA
Siirt’te bir erkek tarafından bıçaklanarak katledilen Nurhayat Beytekin'in ailesi, Nurhayat'ın katledildiği Bayar Kız Öğrenci Yurdu yanında açıklama yaptı. Sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği açıklamaya, Nurhayat'ın arkadaşları, Siirt Barosu ve yüzlerce yurttaş katıldı. Açıklamada, "Hayat'larımız katledilmesin! Kadına şiddet ve cinayetler son bulsun", "Nurhayat Beytekin İzmir'de, Antalya'da katledilseydi kamuoyu yine bu kadar sessiz mi kalırdı?", "Özgecan için ayağa kalkan medya Nurhayat için neden sessiz kalıyor?" yazılı pankartlar taşındı. "Eyy medya burası Güneydoğu diye üç maymunu oynama", "Susmadık, susmayacağız Hayat'ımızı yitirdik sessiz kalmayacağız", "Nurhayat ölümsüzdür", "Ey adalet katillere kırmızı, Hayat'lara yeşil ışık yak" yazılı dövizlerle tepkilerini gösteren yüzlerce kadın, hep bir ağızdan öfkeyle, "Katil Onur", "Nurhayat ölümsüzdür", "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve "Nurhayat kalbimizdesin" sloganları attı.
BU SADECE BİZİM MESELEMİZ DEĞİL
Aile adına konuşan Nurhayat'ın amcası Abdulkadir Beytekin, "Nurhayat bizim kızımızdı, canımızdı. Bu mesele sadece bizim meselemiz değil, toplumsal bir sorundur. Katilin en ağır cezayı almasını istiyoruz, çünkü ancak bu şekilde vicdanlı yürekler soğuyacak ve bir nebze de olsa huzur bulacaktır."
Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Gulan Gök de kadınları yok etmeye, iradesini kırmaya, metalaştırmaya ve sömürmeye çalışan gücün, salt bireysel bir tutum olmadığını ve arkasında erkek egemen, cinsiyetçi bir sistem ve bu sistemin kadınları baskı altında tutmaya yönelik sistematik çabasının yattığını kaydetti.
Gök, cinayete ilişkin yapılan haberlere de değinerek, "Bu süreçte ana akım medyanın kullanmış olduğu çirkin ve yaralayıcı dil, bu tür katliamlar toplum nezdinde normalleştirip, meşrulaştırmaktadır. Hiçbir gerekçe şiddet ve cinayeti haklı kılamaz. Bunun 'Aması, aslındası, şusu, busu' yoktur. Bizler bu tür hassa konuların daha dikkatli ve duyarlı bir dille basına yansıtılması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Açıklamanın ardından kitle "Nurhayat ölümsüzdür" sloganları ile Nurhayat'ın katledildiği noktaya karanfil bıraktı.