Öğrenciler, günlük 25 TL'ye geçiniyor
Ülke nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan üniversiteli gençler, hayat pahalılığı nedeniyle büyük bir kıskacın içine girdi. Artan fiyatlar karşısında günlük ihtiyaçlarını bile karşılamıyorlar.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) verilerine göre ülkede yüksek lisans ve doktora okuyanları da dahil edersek toplam 8 milyon 240 bin 997 öğrenci bulunuyor. Yüksek lisans ve doktora okuyanlar dışarıda bırakıldığında ise bu sayı 7 milyon 791 bin 274’e iniyor. Her sene daha da artan üniversiteler ve kontenjanlar da bu sayının yükselmesine neden oluyor.
BirGün’de yer alan habere göre; üniversiteyi yeni kazanan bir öğrenci ve ailesinin yapması gereken masrafları derledik. Ortaya çıkan sonuç, bir öğrencinin şehir dışında okuma maliyetinin asgari ücretle yarışır düzeyde olduğunu gösteriyor. Üniversite öğrencisinin sadece barınma, ulaşım ve beslenme giderleri bin 700 ila 2 bin lira arasında değişiyor. Kültür sanat, sinema veya giyim gibi ekstra masraflar ülkedeki üniversite öğrencisinin aylık gideri büyük şehirlerde 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) öğrenciye verdiği burs yalnızca 650 lira.
EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ
Ipsos araştırma şirketi 75’inci dönem Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’nın sonuçlarını yayımladı. Araştırmada üniversiteli gençler ülkedeki en büyük sorunun ekonomi olduğunu ifade etti. Üniversiteliler ayrıca ekonomiyi toplumun geneline göre daha önemli bir sorun olarak belirtiyor.
Toplumun yüzde 60’ı ekonomiyi en önemli sorun olarak görürken üniversitelilerin yüzde 70’i ekonomiyi en önemli sorun olarak belirtiyor. Diğer taraftan koronavirüs salgını üniversiteliler nezdinde çok önemli bir sorun olarak ifade edilmiyor. Toplumun genelinde koronavirüs salgını yüzde 24 ile en önemli sorun olarak ikinci sırada görülürken, Üniversite gençlerinin sadece yüzde 4’ü salgına işaret ediyor. Bu gençler için eğitim yüzde 12 ile daha önemli bir sorun olarak öne çıkıyor.
Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Duygu durumu açısından üniversite öğrencilerini toplum geneli ile karşılaştırdığımızda olumsuz duyguların onların için daha baskın olduğunu tespit ettik. Üniversitelilerin yarısından daha fazlası yorgun, bıkkın ve endişeli hissediyor. Kafası karışmış, üzgün ve yalnız hissedenler de kayda değer oranda."
GÜNLÜK 25 TL İLE GEÇİNİYORLAR
Twentify tarafından 15-24 yaş arası bin 998 genç ile yapılan anket çalışmasında gençlerin yaşam koşulları analiz edildi. Yaşadıkları evi ortalama 3 kişiyle paylaşan gençler hanelerinde oda sayısını ortalama 3,5 olarak belirtiyorlar. Evlerin yüzde 66’sı ise gençlerin ailelerine ait. Araştırmada şu ifadeler kullanılıyor: "Ayda yaklaşık 750 TL harçlıkları/gelirleri olan gençler günlük 25 TL ile geçiniyor. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 37’sinin aylık 0-99 TL arasında gelirleri olduğunu düşünürsek, her 10 gençten 4’ünün ay içinde sadece yol paraları var diyebiliriz. Gençlerin yalnızca yüzde 28’i banka müşterisi olmamış."
Ankete katılan genç kadınların kültürel aktiviteleri daha çok tercih ettikleri belirtiliyor. Yapılmak istenen ama yapılamayan aktivitelerin başında kültürel aktiviteler ve alışveriş geliyor. Yapılmamasının önündeki en büyük engel yeterli gelirleri olmaması gösteriliyor. Yüzme gençlerin yüzde 42’sinin en çok yapmak isteyip yapamadığı spor olarak belirtiliyor.