Okul müdürü aracını yıkayan öğretmeni müdür yardımcısı yaptı, karşı çıkanlar sürgün edildi

Cizre'deki İmam Hatip Lisesi müdürünün, öğretmenlere hakaret ettiği ve mobing uyguladığı ve özel aracını yıkattığı öğretmeni müdür yardımcısı olarak atadığı ileri sürüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, okul müdürü iftiraya uğradığını savunuyor.

Okul müdürü aracını yıkayan öğretmeni müdür yardımcısı yaptı, karşı çıkanlar sürgün edildi

Metin YOKSU

ŞIRNAK - Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki Cizre Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Uygulama Okulu'nda yer alan İmam Hatip Lisesi’nde görevli okul müdürü Mesut Tutar'ın, öğretmenlere hakaret ettiği ve mobing uyguladığı, öğrencilere özel aracını yıkattığı, arabasını yıkayan öğretmeni okul müdür yardımcısı yaptırdığı, öğretmenlere mobing uygulanarak küfürler ettiği, iddia edildi. Şikayetler üzerine hakaret ve küfürler yargıya taşındı. İdari soruşturmada şikayetçi olan üç öğretmen görevlendirme ile farklı okullara alınarak sürgün edildi.

Artı Gerçek'e bilgi veren öğretmenler iddialarla ilgili detayları paylaştı.

Şırnak'ın Cizregörevli okul müdürü Mesut Tutar'ın öğretmenlere yönelik hakaret ve küfürleri yargıya taşındı, uyguladığı mobing de idari soruşturmaya neden oldu. İddiaya göre okul müdürü geçtiğimiz yıl okul içinde sadece idarecilerin kullandığı ayrı bir tuvaleti kullanıma açtı. Bir başka iddiaya göre de özel aracını öğretmene ve okuldaki öğrencilere yıkattı ve aracını yıkayan öğretmenlerden A.Ö.'yü müüdür yardımcılığına terfi ettirildi.

Okul müdürünün Ensar Vakfı'na da destek verdiği buradan gelen gücü ile öğretmenleri sürgün edilmesine olanak sağladığı iddialar arasında.


'ARAÇ YIKAYAN ÖĞRETMEN MÜDÜR YARDIMCISI YAPILDI'

İmam Hatip Lisesi'nde yaşananlara ilişkin okulda birçok öğretmen ile görüştük. Haberde isimlerinin kullanılmaması kaydı ile konuşlan öğretmenler, maruz kaldıkları mobingi yargı makamlarına şikayet ettiklerini ve Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de şikayetleri sonucu idari soruşturma açıldığını belirtti.

Öğretmenler maruz kaldıkları mobingin dışına da pek çok iddiayı dile getirdi. İddiaya göre geçtiğimiz yıl okul müdürü, bir tuvaleti sadece idarecilerin kullanımına ayırdı ve üzerine 'idari lavabo 'yazdırdı. Okulda görevli öğretmenlerden A.Ö'nün sık sık okul müdürünün özel aracını mesai içi ve mesai dışı saatlerde yıkadığı için okulda müdür yardımcılığına terfi ettirildiği de iddialar arasında. Öğretmenler ayrıca okul müdürünün özel aracının kimi günlerde öğrenciler tarafından da yıkandığı söyledi. Ayrıca, bu durumun öğretmenlik mesleğine yakışmadığını belirten ve karşı çıkan öğretmenlerin mobinge uğradıklarını da anlattılar.

Okul müdürü Mesut Tutar'ın otomobilini yıkayan öğrencilerin görüntüleri kaydedildi

KADIN ÖĞRETMENLERİN KILIK KIYAFETİNE MÜDAHALE

Okul müdürünün, yaşananlara karşı çıkan kadın öğretmenlere yönelik kurul toplantısında "aklın geri" gibi hakaretlerin edildiğine dikkat çeken öğretmenler, bu duruma tepki gösteren öğretmenlerin de ek ders saatlerinin düşürüldüğü ve nöbetlerinin azaltılarak ekonomik gelirlerinin azaltıldığını söyledi. Ayrıca kadın okul müdür yardımcısının erkek yurduna atanarak kendisine mobing uygulandığı ve buna karşı gelen öğretmenlere küfür ettiği ve okuldaki kadın öğretmenlerin kılık kıyafetine de müdahale ettiği de öğretmenlerin dile getirdiği iddialar arasında.

EĞİTİM SEN: ÜÇ ÖĞRETMEN SÜRGÜN EDİLDİ

İddialarla ilgili görüştüğümüz Eğitim-Sen Şırnak Şubesi Başkanı Nizam Kaplan, yaşanan sorunların diyalog ve çözümü esas alınarak çözülmesi gerektiğini vurguladı. İdarecilerin biat ettirme anlayışı ile hareket ettiğine dikkat çeken Kaplan, şikayetçiler arasında bulunan üç öğretmenin farklı okula görevlendirme alınmasının sürgün olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Her öğretmenimizin kendi özgür iradesi ile kılık kıyafetini giyebilmeli ve iradesine müdahale edilmemelidir. Yine özellikle okullarda liyakatsız idarecilerin görevlendirilmesi okullarımızı eğitimden uzaklaştırmakta ve öğretmenlerin çalışma barışını ve huzurunu bozan sorunların ve problemlerin yaşanmasına yol açmaktadır. Bir öğretmenin ya da öğrencinin okul müdürünün özel aracını yıkamasını etik ve doğru bulmuyoruz. Bu öğretmenlik mesleğine yakışmaz. Açıkcası MEB'teki liyakatsız atamaları bu sorunlara neden oluyor. Öğretmenlerin hele ki sözleşmeli öğretmenlerin ek ders ücretlerini bir mobbing aracı olarak kullanılması kabul edilecek bir şey değildir"

'ARABAM YIKANMADI ÖĞRETMEN YARDIM ETTİ'

Yaşanan olaylara ilişkin okul müdürü Mesut Tutar'a iddiaları sorduk. Tutar, iddialara ilişkin "iftira" ve "haince" değerlendirmesinde bulunarak görevini "dört dörtlük" yaptığını savundu. Öğretmenlere yönelik küfür ettiği iddiaları ile ilgili de hakkında açılan soruşturmayı işaret eden Tutar gerekli ifadeleri verdiğini yargı sürecinin sürdüğünü belirtti.

Tutar, öğretmenlerin ve öğrencilerin özel aracını yıkamasına ilişkin de "Ben arabamı yıkıyorken öğrenci, öğretmen hortumu tutuyor veya fırçayı tutuyorsa bu nasıl çaptırılabilir. Benim arabam yıkanmadı, öğretmen yardım ediyorsa mesai dışında yapıyor, bunun neresi suç?" dedi. Araba yıkayan öğretmenin müdür yardımcısı yapılıp yapılmadığı sorumuza ilişkin Tutar, "Proje okullarının müdür yardımcılarını müdür belirliyor. Kimi neyi müdür yardımcısı yapacağımı birilerine mi danışacağım" diye konuştu.

Aynı zamanda ilahiyatçı ve akademik çalışmalarının da olduğunu dile getiren

Tutar, kurul toplantısında edilen hakaretlere ve küfürlere ilişkin adli soruşturmanın açıldığını ve gerekli ifadeleri verdiğini yargı sürecinin sürdüğünü belirtti. Tutar, kadın öğretmenlere yönelik kılık kıyafet uyarısı yapmadığını savundu. Okulda görevli öğretmenlerin ve öğrencilerin özel aracını yıkamasına ilişkin açıklamada bulunan Tutar,

ENSAR VAKFI AÇIKLAMASI: İYİLİK HAREKETİNE DESTEK VEREN BİRİYİM

Ensar Vakfı'na olan desteği ile ilgili soruya da Tutar, "Konunun bununla ne ilgisi var. İyilik hareketlerine destek veren biriyim" şeklinde yanıt verdi.

Tutar 'İdari lavabo' uygulamasını da bir idarecinin 'hemoroid' olduğunu bu yüzden ayrı tuvalet kullanmak zorunda olması ile açıkladı.