Okul öncesi dini eğitimde sertifikalı öğretici muamması

Kuran kursu öğreticileri kişisel gelişim sertifikası ile 4-6 yaş grubu çocuklara din eğitimi verebiliyor.

Okul öncesi dini eğitimde sertifikalı öğretici muamması

Kuran kurslarına 12 yaş sınırlamasının 2011’de kalkmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı müftülükler ve protokol imzalayan ilçe milli eğitim müdürlüklerine bağlı okullarda okul öncesi dini eğitim dönemi başladı. 10 pilot şehirde başlatılan "Kuran Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi" projesi, 2015'te ülke geneline yayıldı. Müftülük dışında, devlet okullarında verilen okul öncesi dini eğitim verenlerin ehliyeti ise tartışma konusu.

4-6 yaş grubuna din eğitimi veren personeli için seminer ve eğitim programları hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017 yılında uzaktan eğitimle alınan çocuk gelişim sertifikalarını kabul etmeyeceğini duyurdu. Diyanet, 4-6 yaş grubuna Kuran eğitimi verecek öğreticilerin Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı halk eğitim merkezleri tarafından yürütülen 380 saatlik eğitim programından sertifika alanları görevlendireceğini açıkladı. Ancak uzaktan eğitimle verilen sertifika programları halen devam ediyor ve programı sürdüren kurumlar Diyanet'in sorun çıkarmadığını dile getiriyor.

‘BELGENİZDE UZAKTAN EĞİTİM YAZMAYACAK’

DW Türkçe’den Burcu Karaş konuya dair yaptığı haberde kendisini Harran Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni sertifika almak isteyen bir din görevlisi gibi tanıtarak aradı.

Söz konusu Merkez’in internet sitesindeki tanıtıma göre, "4-6 Yaş Grubu Çocuk Eğitimi Sertifika Programı"nın ücreti 350 TL olduğu bilgisini paylaşan Karakaş’ın Diyanet’in sertifikayı kabul edip etmeyeceğine yönelik sorusuna görevli; "Bir problem söz konusu yok. Zaten hocam belgenizde de uzaktan eğitim yazmayacak. Üniversite demek kamu kurumudur. Yani eğitimin en tepe noktasıdır. Onunla ilgili bir problem olmuyor" cevabı verdi.

Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından verilen "Okul Öncesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Sertifika Programı" için ise 340 TL talep ediliyor. Telefondaki yetkili sertifika sorusuna, "Eğitimimiz uzaktan eğitim şeklinde veriliyor. Eğitimi istediğiniz zaman bitirebiliyorsunuz. Lise mezunu olmanız yeterli. Kişisel gelişim amaçlı veriliyor zaten. Kişisel gelişim amaçlı olduğu için size kalıyor değerlendirmek Resmiyette Diyanet bize bu eğitimi veremezsiniz diye de bir ibare kullanmadı" cevabını verdi.

‘ALİ ERBAŞ DİYANET İŞLERİ BAŞKANI OLMADAN ÖNCE YALOVA ÜNİVERSİTESİ'NİN REKTÖRÜYDÜ’

Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin 480 saatlik "Okul Öncesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Kurs Programı" için ücret, 290 TL. Buradaki merkez çalışanın ‘rahatlığı’nın kaynağı ise "Ali Erbaş şu anda biliyorsunuz Diyanet İşleri Başkanımız ve Ali Erbaş Diyanet İşleri Başkanı olmadan önce Yalova Üniversitesi'nin rektörüydü. Bu noktada birçok ilçe müftülüğü personellerini bize yönlendirmektedir. Bu nedenle aslında birçok ilçe müftülüğü kabul ediyor" sözleriyle açığa çıkıyor.

2018-2019 eğitim-öğretim yılında 170 bin 513 din eğitimi gören 4-6 yaş grubu çocuk olduğu bilgisini paylaşan Karakaş, Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’dan, "Geçtiğimiz süreçte il milli eğitim müdürlükleri ile müftülükler arasında imzalanan protokole göre okul öncesinde 4-6 yaş arası öğrencilerimize yönelik en az ön lisans mezunu veya öğreticilik sertifikasına sahip kişilerin dini eğitim verebileceği düzenlenmişti. Bu uygulama Anayasa'nın 42. maddesine ve 1739 Sayılı Yasa'ya aykırı olmasına rağmen hayata geçirildi" cevabını aldı.

Eğitim-Sen Başkanı Aydoğan , soyut kavramların çocuk gelişimine aykırı olduğunu, okul öncesi din eğitiminin telafisi zor sonuçlara yol açtığını belirterek,"Okul öncesi program Talim Terbiye Kurulu tarafından 30 saat olarak planlanmasına rağmen imzalanan protokol doğrultusunda dini eğitimin 6 saate kadar verilebileceği düzenlenerek öğrencilerimizin eğitim hakkı ihlal edilmiştir" dedi.

‘VELİLER BİZİ ÇOCUK BAKICISI OLARAK GÖRÜYOR’

"4-6 Yaş Grubu Kur'an Kurslarının Eğitim-Öğretim Faaliyetleri ve Problemleri" başlıklı makalede, çocuk Kuran kursu öğreticilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekiliyor. Araştırmaya katılan öğreticilerin yüzde 31'i mesleki ve pedagojik formasyon açısından kendilerini "kısmen yeterli" görürken, yüzde 24,1'i yeterli görmüyor. Yüzde 71,9'u uygulanan öğretim programının öğrencilerin gelişim dönemlerine uygun olmadığını düşünüyor. Makalede, ailelerin çocuklarını din eğitimi almaları için değil, kursları kreş olarak görmeleri nedeniyle gönderdiği tespiti de var.

Diyanet personelinin, "Bir şey öğretmenize gerek yok. Ben işten dönünceye kadar çocuklarla oynasın bana yeter' gibi cümlelerle bizi çocuk bakıcısı olarak görüyorlar" ifadeleri yer alıyor.

'BİZE İYİ BİR EĞİTİM VERİLMELİYDİ'

"Öğreticilere Göre Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülüklerin 4-6 Yaş Grubu Kuran Kursları Çalışmaları" başlıklı bir başka araştırma ise 4-6 yaş grubu için Kuran kursu öğretici öğretici alım kriterlerinin yetersiz olduğunu ve öğretici yeterliliklerinin ölçülemediğini düşünüyor. "Çocuklara pedagojik anlamda yardımcı olamıyorum, vicdanen huzursuzluk duyuyorum", "Yetişkinlere eğitim verirken buraya geçtim, yeterli olup olmadığımı ölçmediler", "Sınavda çocuk gelişimiyle ilgili sorulara yer verilmiyor. Müftüler bu konuda eksik kalabiliyorlar", "Sadece bir belge alarak göreve geldim, bize iyi bir eğitim verilmeliydi" sözleri, okul öncesi din eğitimi veren öğreticilere ait.

eğitim kuran kursu diyanet protokol ali erbaş