Ordu'da AKP'li belediye köylülerin yayladaki evlerini yıktı: Hayvanlar öldü, köylüler dışarda kaldı
Ordu'da AKP'li Kumru Belediyesi, köylülere tahsis edilen Karamehmet Yaylası'nda yapılan evleri yıktı. Yıkımda birçok hayvan öldü. Yıkıma engel olmak isteyen köylüler gözaltına alındı. Köylüler mağdur olduklarını belirterek yetkililere çağrı yaptı.
Mehmet MENEKŞE
AMASYA - Ordu’nun Kumru ilçesi ile Tokat’ın Niksar ilçesi sınırında yer alan Karamehmet Yaylası'nda halkın baraka şeklindeki yayla evleri ve ahırları AKP’li Kumru Belediyesi tarafından yıkıldı.
Köylülerin hayvanları da yıkımda öldü, eşyaları yıkıntılar arasında kaldı. Artı Gerçek'e konuşan köylüler, "90 yıldır bizim babalarımız, dedelerimiz bu yaylada hayvancılık yapıyor. İki gecedir soğukta yağmurda açıkta yatıyoruz. Hiçbir yetkiliye ulaşamıyoruz, sesimizi kimseye duyuramıyoruz" dedi.
KÖYLÜLER YIKIMA ENGEL OLMAK İSTEDİ, JANDARMA GÖZALTINA ALDI
Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Yalıköy halkı her yıl olduğu gibi bu yıl da Ordu'nun Kumru ilçesindeki Karamehmet Yaylası'na çıktı. Ancak AKP'li Kumru Belediyesi zabıta ekipleri iki gün önce jandarma ile gelerek 20 yayla evi, ahır ve ağılı iş makineleriyle yıktı. Kadınlar, kepçenin üzerine çıkarak yıkıma engel olmak istedi ancak başarılı olamadı.
Jandarmaya direnen köylüler ise gözaltına alındı. Evleri ve ahırları yıkılan, hayvanları yıkımda ölen köylüler gözyaşlarına boğuldu. Gözaltına alınan köylüler ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
YAYLA KÖYLÜLERE TAHSİS EDİLMİŞ
Karamehmet Yaylası'nın 2020 yılında Ordu Valiliği tarafından köylülere hayvancılık yapmaları için tahsis edildiği ortaya çıktı. Kumru Belediyesi ise yıkımı valiliğin kendilerine gönderdiği yazıya dayandırdı.
Buna göre Kültür ve Turizm Bakanlığı yaylarda yapılaşmayı önlemek için valiliklere yazı göndererek amacı dışında kullanılan yapıların yıkılmasını istedi. Ordu Valiliği de belediyelere gönderdiği yazıda yaylalarda amacı dışında kullanılan yapıların yıkılmasını istedi. AKP’li Kumru Belediye Başkanı Yusuf Yalçuva da 20 Niksarlı köylünün yayla evini, ağıl, ahırlarını jandarma eşliğinde yere bir etti.
'ÇOK MAĞDUR DURUMDAYIZ, SESİMİZİ KİMSEYE DUYURAMIYORUZ'
Yayla evi yıkılan İsa Çaldur, şunları söyledi:
“Bu yaylaya çıkan 20 hanenin 3 bin koyunu, 1500 civarında da büyük baş hayvanı var. Biz Niksarlıyız ve yaylamızın sınırı Kumru’nun sınırının içine giriyor. 90 yıldır bizim babalarımız, dedelerimiz bu yaylada hayvancılık yapıyor. Kumru Belediye Başkanı Yusuf Yalçuva kasıtlı olarak yayla evimizi, ahırımızı, ağılımızı yıktı, kepçe ile kürüdü gitti. Böyle bir şey olamaz. Çok mağdur durumdayız. İki gecedir soğukta, yağmurda açıkta yatıyoruz.
Evlerimiz onarılacak gibi değil. Devletten yardım istiyoruz. Jandarma bizi nezarete attı, iki gece kaldık nezarette kaldık. Hiçbir yetkiliye ulaşamıyoruz, sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Dışarıdan gelenlere Ünye’de üç kat ev yapıyorlar, bizim baraka şeklindeki evlerimizi yıktılar. Bu yaylaya dedemiz, babamız geliyordu şimdi de biz geliyoruz. Biz buraya tatil yapmaya gelmiyoruz ki. Biz bu hayvancılığı yapmayalım, devlet gelsin bu malları alsın, bize bir yer göstersinler. Biz nereye gidelim?."
'HAYVANLAR ÖLDÜ, EŞYALAR YIKINTILAR ARASINDA KALDI'
Hacı Kaya da mağdur olduklarını belirterek şöyle konuştu:
"Kumru Belediyesi askerler ile yaylaya gelerek, tuvaletlerimize kadar yıktılar. Ellerinde bizim derme çatma baraka evlerimizin yıkılması ile ilgili bir yıkım emri yok. Jandarma bizi gözaltına aldı. Kumru Belediyesinin kepçesi de gidip baraka evlerimizi, ağılımızı, ahırımızı yıktı. Bazı komşuların ahırdaki hayvanları öldü, eşyaları yıkıntının altında kaldı. Valiliğin yazısını yıkım emri olarak gösteriyorlar bize. o yazıda hayvancılık yapanların evlerini yıkın diye yazmıyor ki.
Mera, yayla amacı dışında kullanılıyorsa yıkılmasını istiyor. Yani tatil amaçlı, hobi amaçlı, eğlence amaçlı yapılan yapıların yıkılmasını istiyor. Hak, adalet bu mu? Biz Niksar’ın Yalıköyü’nden her yıl bu yaylaya geliyoruz. 30 büyükbaş hayvanım, 300 baş da koyunum var. Ben 54 yaşındayım, 40 yıldır bu yaylaya geliyorum. Benden önce de babam gelmiş bu yaylaya. Bu yayla Niksar toprağı. 2007 yılında nasıl olmuşsa Kumru toprağına geçmiş. Bu yıla kadar hiçbir sorun yaşamadık. Yusuf Yalçuva belediye başkanı seçilince ilk işi bizim yaylamızı yıkmak oldu. Bize yardımcı olsunlar. Biz bu ülkenin insanı değil miyiz?"
'ZARARIMIZI KARŞILASINLAR, MAĞURİYETİMİZİ GİDERSİNLER'
Oğuzhan Çavdur ise "Yayladaki evimizi, ahırımızı yıktılar. Danamız yıkıntılar altında kalarak öldü. Bizim yaylada 30 büyük baş hayvanımız var. Kumru Belediyesi jandarma ile gelip, evlerimizi, ahırlarımızı yıktı. Eşyalarımız da yıkıntılar altında kaldı. Ben 2005 doğumluyum, Doğduğumdan beri bu yaylaya geliyoruz. Ondan önce de dedelerim o yaylaya gidiyorlarmış. Bizim zararımızı karşılasınlar, bu mağduriyetimizi gidersinler. Bize bir çare bulsunlar. Hükümetimizin hayvancılığa teşvikler vermesi gerekirken, alanlar açması gerekirken bu belediye elinde yıkım emri de olmadan gelip yaylamızı yerle bir etti" dedi.