Ortak Açıklama: Tahir Elçi Davası cezasızlıkla sonlanmamalı

'Hayatını gerçekleri açığa çıkarmaya adamıştı.'

Ortak Açıklama: Tahir Elçi Davası cezasızlıkla sonlanmamalı

Tahir Elçi’nin hayatını gerçekleri açığa çıkarmaya adamış biri olduğunu ancak ölümünün üzerinden 5 yıl geçtikten sonra davasının görülmeye başlandığını belirten İnsan Hakları Ortak Platformu, faillerin cezasız kalmaması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Ortak Platformu içerisinde yer alan, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ve Yurttaşlık Derneği 2015 yılında öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin davasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yayınlanan açıklamada, Elçi’nin davasının cezasızlıkla sonlanmaması gerektiğinin altı çizildi. Elçi’nin her şeye rağmen barış ve insan hakları mücadele verdiği belirtilen açıklamada, verdiği mücadele nedeniyle Elçi’nin, "Barışın Elçisi" olarak anıldığı vurgulandı.

SORUŞTURMANIN GÜVENİRLİLİĞİ SÜPHELİ

Elçi’nin öldürülmesinden önce Ahmet Hakan’ın sunduğu televizyon programında hedef gösterildiği ve ölüm tehditleri aldığı hatırlatılan açıklamada, Elçi’nin 28 Kasım 2015 gününde Diyarbakır Barosu adına Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasından sonra sokakta çıkan çatışmada hayatını kaybettiği anımsatıldı. Davanın mahkeme önüne 5 yıl sonra geldiğine dikkati çekilen açıklamada, olay yeri incelemesinin 111 gün boyunca yapılmaması nedeniyle delil bütünlüğünün bozulması, görgü tanıklarının ve olay yerinde silahlarıyla ateş ettikleri kamera kayıtlarıyla sabit olması nedeniyle potansiyel şüpheli olan kolluk görevlilerinin ifadelerinin olayın üzerinden aylar geçtikten sonra alınması gibi gerekçelerle soruşturmanın güvenirliliğini şüpheye düşürdüğüne işaret edildi.

POLİSLER HAKKINDA KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ VAR

Açıklamada, Elçi’nin öldürülmesi soruşturmasını takip etmek için Diyarbakır Barosu’nda kurulan komisyondaki avukatların soruşturmanın tıkanması sonucunda 2016 yılında görüntülerin incelenmesi için Goldsmiths Londra Üniversitesi bünyesinde çalışan bir araştırma ajansı olan Forensic Architecture’a başvurduğu belirtildi. Bu kuruluş tarafından gelen analiz sonuçlarının 2018 yılının sonunda Diyarbakır Başsavcılığına sunulduğu ifade edilen açıklamada, "Bu çalışma sonucunda olay yerindeki polis memurlarına yönelik kuvvetli suç şüphesine işaret edildi" denildi.

‘BİR BAŞLANGIÇTIR’

Açıklamada, şüpheli polislerin soruşturmaya dahil edilmesi ve 5 yılın ardından iddianamenin Mart 2020 yılında mahkemeye sunulmasının adalete erişme yolunda geçte olsa bir başlangıç olduğu söylendi. Elçi için, "Hayatını gerçekleri açığa çıkarmaya adamıştı" denilen açıklamada, "Türkiye insan hakları hareketini derinden yaralayan bu cinayetin tüm yönleriyle açığa çıkarılıp cinayette icrai ve ihmali eylemi olan tüm kamu görevlilerinin davaya dahil edilmesi ve Tahir Elçi’nin öldürülmesinin cezasız kalmaması çağrısında bulunuyoruz" denildi.

diyarbakır baro öldürüldü Tahir Elçi ortak açıklama