Otoyol A.Ş. ortağı Nurol Holding, sabit yol ücreti uygulamasından şikayetçi
Otoyol A.Ş.'nin ortağı Nurol Holding'den Kerim Kemahlı, katıldığı programda döviz borçlarına değinerek, köprü ve yol fiyatlarının 12,5 TL'de sabitlenmesinden şikayetçi oldu.
Osman Gazi Köprüsü'nü yapan Otoyol A.Ş.'nin ortakları arasında yer alan Nurol Holding'in Finans Departmanı Başkanı Kerim Kemahlı, 1 Ocak’ta köprü ve yol fiyatlarının 12,5 TL'den sabitlenmesini eleştirerek, "Biz kazandığımız Türk lirasını 17 küsür liradan dolara çevirebileceğiz. Bu çok büyük bir maliyet yaratıyor" dedi.
Bloomberg HT yayınına bağlanan Kemahlı, kurdaki dalgalanmanın kendi faaliyet alanları üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Dövizdeki yükselişin cirolarını artırdığını söyleyen Kemahlı, "Faizlerin aynı seviyelerde devam etmesi lazım kurun aynı seviyede devam etmesi lazım. Tabi bu kur artışları o tarafta belli bir volatilite yaratıyor ve işleri zorlaştırıyor. Şunu söyleyebilirim kur artışı ciromuzu artırmıştır, Türk Lirası bazında ebittamızı da artırmıştır ama beni mutlu etti mi kurun 8’den 13’e gelmesi hayır etmedi. Kur farkı geliri yazıyoruz ama ona göre Döviz borçlarımız da var. Biz kendimizi olabildiğince pozisyonsuz tutmaya çalışıyoruz" dedi.
'YAP-İŞLET-DEVRET PROJELERİ OLUMSUZ ETKİLENDİ'
Kendi otoyol projelerinin de diğer yap işlet devret projeleri gibi oynak kurdan olumsuz etkilendiğini söyleyen Kamahlı, yap-işlet-devret modelinde köprü ve yol geçişlerinde doların 12,5 TL’ye sabitlenmesinden şikayetçi oldu.
Kerim Kemahlı, katıldığı programda bu durumu şöyle açıkladı:
"Bir kere bu projeler, proje finansmanıyla yapıldı. Örneğin bizim projemizde 5 milyar dolarlık bir proje finansmanı aldık. Dolayısıyla gelir tarafında kur ile TL bazında gelirimiz artıyor olabilir ama dolar bazında gelirimiz esasen sabit kalıyor ve şu anda biz tüm gelirimizle borç servisi yapıyoruz. Ortada ödememiz gereken 5 milyar dolarlık bir finansman var ve bu borcu son üç yılda bu otoyolu işleterek 3,9 milyar dolara kadar da indirdik. Ancak bu son dönemdeki faiz artışları gelirimizin esasen düşmesine neden oldu. Bizim kurlarımız 1 Ocak’ta sabitleniyor ve 6 ay boyunca aynı Türk Lirası geliri kazanıyor bu projeler. Dolayısıyla bizim bunları hedge etmemiz lazım çünkü borcumuz dolar üzerinden ve dolar borç ödemek için 6 ay boyunca Türk lirası olarak elde edeceğimiz gelirleri dolara çevirmemiz lazım. Bizim kurumuz forward maliyetlerini ekleyince 17 küsürlere geldi. Dolayısıyla biz elde edeceğimiz gelirimizi 17 ila 17,5 arasında kurlara bölüp dolara çevirebileceğiz. 1 Ocak’ta köprü ve yol fiyatları 12,5 TL'den sabitlendi oysa biz kazandığımız Türk Lirasını 17 küsür liradan dolara çevirebileceğiz. Burada çok büyük bir maliyet yatıyor. Dolayısıyla doların artışı, bunun paralelinde gelen faiz maliyetlerindeki artış bize para kazandırmadı. Bu konuda herkese söz verebilirim."