Peki bu kömürler ne?
Yedi kişinin öldüğü kömür ocağındaki cinayet 'üretim yok' denilerek örtülmeye çalışılıyor. Yakınlarını kaybedenler ise 'Burası yıllardır çalışıyor, ölümler basına yansımıyor' diyor.
Bahar KILIÇGEDİK
ŞIRNAK- Şırnak'ta kapalı olması gereken kömür ocağında meydana gelen göçükte yedi kişinin ölümüyle ilgili cinayetin üstü örtülmeye çalışılıyor. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, olay mahallinde yapılan incelemede herhangi bir kaçak kömür üretimine rastlanmadığını, yüklenici firmanın üretime hazırlık çalışmaları yaptığını iddia etti. Oysa olay yerinde her yer kömür ve ocakta ölen işçilerin aileleri ocaktan yıllardır kömür çıkarıldığını söylüyor. Hatta ocakta meydana gelen kimi ölümlü kazaların basına yansımadığı ve 50 yılda 150 insanın öldüğünü de anlatıyor.
İLGİLİ HABER: YEDİ İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜ OCAK TAŞERON ÇIKTI
2013 yılında MİGEM tarafından riskli olduğu gerekçesiyle kapatılan kömür ocağında dün meydana gelen göçükte yedi kişi ölmüş, bir kişi de ağır yaralanmıştı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken firma sahibi ve iki çalışanı gözaltına alındı.
Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak bugün konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Cumhuriyet Savcısı ve üç kişilik bilirkişi heyeti ile olay mahallinde yapılan ilk incelemede, herhangi bir kaçak kömür üretimine rastlanmadığı, ancak söz konusu yüklenici firmanın üretime hazırlık çalışmaları kapsamında faaliyetler icra ettiği tespit edildiği ileri sürüldü.
Ocakta hayatını kaybedenlerin yakınlarının anlattıkları ise savcılığın iddiasını yalanlıyor. 2013 yılına kadar burası Acar şirketler grubu tarafından ruhsatlı çalışmış ama 2013 sonrasında ruhsatsız çalıştırılmış. 6 işletmeden 2 si faal değil 4'ünün ise kacak çalışmaya devam ettiği anlatılıyor. Merkeze yakın bir yerde olan ocakta çalışma olduğunu herkes biliyor. Öyle ki söz konusu ocağın yıllardır çalıştığı gibi basına yansımayan çok sayıda ölümlü kazanın meydana geldiği iddia ediliyor. Her tarafı kömür dolu olan göçüğün olduğu maden ocağının yakınlarında olay sırasında ocağın önündeki göle düşerek ölen Abdullah Kayaş'ın akrabası Hacı İnan ile konuşuyoruz.
ABDULLAH BEŞ YILDIR BURADA ÇALIŞIYORDU
Hacı İnan, Abdullah Kayaş'ın beş yıldır söz konusu ocakta çalıştığını anlatıyor. Herhangi bir teknik mühendis ya da iş güvenliğini sağlayacak teknik bir eleman olmadığını söyleyen İnan, "Rastgele kaçak olarak çalıştırıyorlardı. Çalışma alanı çok tehlikeli olduğu için herhangi bir mühendis, teknik eleman da çalıştıramazlardı" diyor.
50 YILDA 150 İNSAN ÖLDÜ
Daha önce de madende kazalar olduğunu ama ciddi bir denetim yapıldığını duymadıklarını ifade eden İnan, dehşet verici bir iddia ortaya atıyor:
"Burada hep oluyordu kazalar. Şırnak olduğu için basına da yansımayan çok ölümler oldu burada. Yaklaşık 50 yıldır bu ocak var. 50 yıldan bu yana sanırım 150 insandan daha fazla insan ölmüştür. Yeterince bir denetleme hiçbir zaman olmadı. Resmi ya da gayri resmi çalıştığında doğru düzgün bir denetleme görmedik burada."
Daha önce ocakta çalışan iki kuzeninin de ağır yaralandığını ve şu anda 'sakat' olduklarını söyleyen İnan, çalışma saatleri ve ücretlere dair şunları söylüyor:
"Sabah altı buçuk-yedi gibi geliyorlar. Akşam da altı buçuk-yedi gibi çıkıyorlar. Mesai ücreti filan yok. Normalde 2 bin 500 lira maaş alıyorlar ama asgari ücretli olarak gösteriliyorlar."