Polis tarafından darp edilen gazeteciler suç duyurusunda bulundu
Devletin gazetecilerin görevini yapmasını kolaylaştırmakla yükümlü olduğunu söyleyen basın meslek örgütleri, kolluk kuvvetlerine de kanunsuz emir uygulamamaları yönünde çağrıda bulundu.
Yağmur KAYA
+GERÇEK- DİSK Basın İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gezi Direnişi'nin 9'uncu yıldönümünde Taksim'de yapılan eylemde haber takibi yaparken polis tarafından darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler için suç duyurusunda bulundu.
Açıklamaya DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli ile darp edilen gazetecilerin yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı.
Adliye önünde yapılan açıklamada konuşan DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, gazetecilerin, "Neredeyse her toplumsal olayda şiddet ve hakaret görüyoruz. Bunu kabullenmiyoruz. Gazeteciler olarak bunca baskıya rağmen haber yapmaya, topluma gerçekleri iletmeye devam ettik, devam edeceğiz" dedi.
'BEDELİ NE OLURSA OLSUN HABER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
"Bir kamu görevi yapan gazetecilerin güvenlik güçleri tarafından şiddete uğratılması nedeniyle buradayız" diyen DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, tüm baskıya rağmen gazeteciliğe devam edeceklerini kaydetti. Eren şöyle konuştu:
"Şiddete uğrayan arkadaşlarımız için suç duyurusunda bulunacağız. Basın özgürlüğü anayasal bir haktır. Anayasaya göre devlet gazetecinin görevini yapmasını kolaylaştırmak ile yükümlüdür. Ama bu uygulanmıyor. Neredeyse her toplumsal olayda şiddet ve hakaret görüyoruz. Bunu kabullenmiyoruz. Gazeteciler olarak bunca baskıya rağmen haber yapmaya, topluma gerçekleri iletmeye devam ettik, devam edeceğiz. Bakın şimdi bir sosyal medya yasası çıkartılmaya çalışılıyor. Çıkartılacak da. Seçimlere iktidarın kendi medyasının dışında başka bir medyaya izin vermeden gitmek istiyorlar. Ama gazeteciler yaratıcıdır. İllaki sesimizi duyururuz bir şekilde. Bedeli ne olursa olsun haber yapmaya devam edeceğiz."
KULELİ: KANUNSUZ EMİRLERİ UYGULAMAYIN, YARIN HESABI SORULUR
TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli ise eylem yapmanın anayasal bir hak olduğunu belirterek, "Türkiye'de sokağa çıkmak, eylem yapmak en temel anayasal haklardan biridir. Bu suç haline getirilmeye çalışılıyor. Aynı Gezi Parkı'nda olduğu gibi toplum taleplerini özgürce sokaklarda dile getirebilmeli. Medya mensupları olarak bizler bu taleplerin iletilmesini sağlamakla görevliyiz. Sadece işimizi yapmak istiyoruz. Ama karşımızda demokrasiyi sindirememiş, toplumu baskı altına almak isteyen otoriter bir rejim var. Bu psikolojik bir savaş. Sokakları ve gazeteciliği bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız? Biz hala bu ülkede demokrasinin geçerli kılınabileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden polislere bir çağrımız var. Kanunsuz emirleri uygulamayın. Yarın bunun hesabı mutlaka sorulur" ifadelerini kullandı.
AKYOL: ALANDA BİRBİRİMİZİ KOLLAMANIN YOLLARINI ARIYORUZ
Eylemi takip ederken darp edilerek gözaltına alınan Evrensel Gazetesi muhabiri Meltem Akyol ise şunları söyledi:
"Biz alanda birbirimizi kollamanın yollarını arıyoruz. Polis müdahalesi sertleştiğinde gazeteciler, polisin gözaltına almaya çalıştığı arkadaşlarına sahip çıkıyor bir taraftan onu görüntü altına almaya çalışırken. Son yıllarda hem adliye koridorlarında ceza ve tazminat davalarıyla hem de alandaki hukuksuzlukları kayıt altına almaya çalışırken çeşitli müdahalelere uğruyoruz. Biliyoruz ki buradaki temel mesele gerçeğin, oradaki ihlalin ortaya çıkmasını engellemektir. Bize yapılan müdahale aslında gazeteciliğe yapılan müdahaledir. Bu suç duyurusu da bu nedenle çok önemlidir. Temel gerçeklik şu; bir iğne deliği kadar ışık istemiyorlar. O iğne deliğinden bile gerçeğin oradan geçmesini istemiyorlar. Bütün bu baskı, gözaltı girişimi ve ters kelepçenin nedeni budur."