Prof. Dr. Celal Şengör: İmar affı cinayettir
Artı Gerçek - Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Fatih Altaylı'nın programına konu oldu. Merkez üssü Maraş olan iki büyük depreme dair açıklamalarda bulunan Şengör, imar affının cinayet olduğunu belirtti.
Şengör, bir modelleme ile iki büyük depremin nasıl meydana geldiğini anlattıktan sonra Adana ve Hatay'a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Şengör, "Şimdiden hazırlığa başlamak lazm. Binaları, yolları kontrol etmek lazım. Ekiplerin kifayetli midir ona bakacaksın. Deprem olduğunda hastalara, çocuklara nasıl ulaşacaksın ve en önemlisi insanları nasıl doyuracaksın? AFAD'ın böyle bir çalışması varsa da biz bunları bilmiyoruz" diye konuştu.
Kartona çizdiği grafikle depremin nasıl meydana geldiğini vatandaşlara sade bir dille anlatan Şengör, "Arap levhası aşağıya doğru kaydı, deprem yarattı. O deprem 7.7 şiddetinde Kahramanmaraş'ta oldu. Daha sonra oluşan boşluğun kapanması içine Anadolu levhası kaydı. O da boşluğu kapatınca 7.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Çöküntü oluşan boşluk da Kahramanmaraş ovası" dedi.
Şengör'ün konuşmalarının satır başları şöyle:
‘ŞİMDİ HATAY DAHA RİSKLİ, ADANA'YA DİKKAT’
"Bu beklenmeyen bir şey değildi. Aşağı yukarı 1513'den beri ciddi büyük bir depremin olmadığı durum. Biraz önce Murat Bardakçı haber verdi, 1940, 1941'de ciddi depremler olmuş. Bu boyutta olduğunu zannetmiyorum. Burada 500 yıldır ciddi deprem yok. Elazığ kaydıysa, bunun devamının gelmesi lazım. Elazığ'da kayma hareketini burada karşılayacak başka bir şey yok. Faylar var burada. Uzun zamandır buralarda depremler olmamış. Neredeyse 1939 Erzincan depremine yakın geliyor. Depremin ilginçliği üçlü eklem etrafında iki tane depremi tetiklemiş olmasıdır. Burada üçlü eklemin nasıl çalıştığı konusunda önemli bir depremdir bu. Şimdi Hatay daha riskli. Adana'da olabilir. Antakya'da da olacak. Bununla ilgili zaman vermek mümkün değil. Hiçbir deprem şu tarihte olacak demek mümkün değil. Depremi önceden kestirmek hava durumunu kestirmek gibi değil.
‘DEPREMİN NE ZAMAN OLACAĞINI BİLMEM MÜMKÜN DEĞİL’
Burada üç tane levha var. Yeşil Anadolu levhası. Lacivertle gösterilen Adana levhası. Kırmızı Arap levhası. Arap levhası aşağı doğru kaydı ve deprem yarattı. Boşluğu kapatmak için Anadolu fayı yanal atılım yaptı. Ders kitaplık bir örnektir bu. Üçlü eklem etrafında deprem nasıl incelenir? Tam ders kitaplık bir örnek bu... Adana bu hareket yüzünden hem sıkışıyor hem Doğu batılı açılıyor. Dolayısıyla Adana, Akkuyu oraların hepsinde bir tehlike var. Ama bu yarın olacak diye bir şey yok. Hangi şekilde enerjinin boşalacağını bilemiyoruz.
‘BİZDEKİ DEPREMLERİN 8'DEN BÜYÜK OLACAĞINI ZANNETMİYORUM’
Bizim bu tip felaketlere en hazırlıklı milletler arasında olmamız lazım. Bizdeki büyük depremler genellikle yanal atılım depremleridir. Hiçbir zaman 9,5'u bulmaz. Bizde en büyük 8 olur. Erzincan'ın 8 olduğunu söyleyenler var. 7.9 diyenler var. Doğu Anadolu fayı üzerinde olabilecek depremler 7 artı bir şeyler olabilir. 8'den büyük olacağını hiç zannetmiyorum."
KARALAR: YETİŞEMEDİĞİM VATANDAŞLARIMDAN ÖZÜR DİLİYORUM
Programa telefon ile bağlanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'daki duruma dair açıklamalarda bulundu. Adana'da yıkılan binaların hepsinin 2000 yılından önce yapılan binalar olduğunu belirten Karalar, "Şu an 3 milyon Adanalı sokakta. Şu an hasarlı binaları tespit etmeye çalışıyoruz" dedi.
Saat 5 ile 8 arasından deprem olacağına dair asılsız iddialara da değinen Karalar, "Şu an insanlar içeri girmiyorlar, deprem olacak diye, o yüzden şu an çadır yetiştirmek zor ekmek yetiştirmek zor. Elimizden geldiğince sıcak yemek, çadır, battaniye dağıtıyoruz. 3 milyon insanın dışarıda olduğu bir şehirde her şeye yetişmek zor oluyor ama ben yetişemediğim vatandaşlarımdan özür diliyorum" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)