Prof. Dr. Ekinci'den 'tek hasta' yanıtı: Bir hasta için özel uçak üç defa sabah akşam niye gelip gitsin
Prof. Dr. Cenap Ekinci katıldığı canlı yayın programında Covid-19 döneminde gündeme gelen “Türk Işını" hakkında açıklamalarda bulundu: İl Sağlık Müdürü Tekin'in tek hasta iddiasına, "Bir hasta için özel uçak üç defa sabah akşam niye gelip gitsin" dedi.
Artı Gerçek - Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, koronavirüs döneminde gündeme gelen “Türk Işın Tedavi Yöntemi'nin (TurkishBeam)” 2020 yılında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bazı hastalar üzerinde denendiğini ve bu tedavinin hiçbir bilimsel testten geçirilmeden Diyarbakırlıların kobay olarak kullanıldığını iddiaları gündemdeki yerini koruyor.
İlke TV'de katıldığı canlı yayında konuya ilişkin açıklamada bulunan Prof. Dr. Ekinci, yöntemin tek bir hasta üzerinden denendiğini dile getiren İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin'e tepki göstererek, "Bir hasta için özel Falcon tipi bir uçak üç defa sabah akşam niye gelip gitsin. Cihazı yapan firmanın sahibi niye orada, firma niye orada. Masraflarınızı kim karşılıyor? tamamıyla bu cihaz firmaları, iş adamları, sağlık sektöründen bir grup insan devletin hastanesini kullanmıştır" ifadelerini kuıllandı.
Prof. Dr. Ekinci'nin açıklamalarının satırbaşları şöyle:
'BÖYLE BİR UYGULAMA YERYÜZÜNDE YOK'
"Hastalar ölmese dahi siz etik onayı olmayan, herhangi bir bilimsel geçerliliği olmayan, herhangi bir yerde denenmemiş, kabul görmemiş, bilimsel bir dergide yayınlanmamış, hiçbir komisyon denetiminden geçmemiş, Pandemi Kurulu'ndan onay almamış bir cihazı getiriyorsunuz, çok korunaklı olan bir hastanenin yoğun bakımına, o hastanenin uzmanlarını almadan giriyorsunuz ve sayısı belirsiz insanlara bu uygulamayı yapıyorsunuz. Ben bir fareye enjeksiyon yapmak için üniversitedeki etik kurula başvursam 6 ay bekletirler beni. Ama siz Diyarbakır'da yoğun bakımda bir sürü hastaya, hiçbir etik kurulu onayı almadan hastaların kanlarına müdahale ediyorsunuz, akciğerlerine kateter ile giriyorsunuz. bu çürük bir uygulamadır. Böyle bir uygulama yeryüzünde yok."
'MEVKİSİNDEN OLMAK İSTEMİYOR'
"Peki tek bir hasta üzerinde denendiğini iddia ediyorsunuz. Bir hasta için özel Falcon tipi bir uçak üç defa sabah akşam niye gelip gitsin. Cihazı yapan firmanın sahibi niye orada, firma niye orada. Masraflarınızı kim karşılıyor? tamamıyla bu cihaz firmaları, iş adamları, sağlık sektöründen bir grup insan devletin hastanesini kullanmıştır. Mevkisinden olmak istemiyor, yargılanmak istemiyor. Söylediği sözlerle de çelişki içerisinde olduğunu belli ediyor."
'O ZAMAN MUKTEDİR BİR İÇİŞLERİ BAKANI VE MUKTEDİR DEVLET ERKANI VARDI'
"Bu durumdan ilk günden bu yana herkesin haberi vardı zaten. Ben elime kamera alıp da bir yerlere girmiş değilim. Adamlar bunu ilk günden açık beyan ettiler. Basın açıklamasını tüm Türkiye'ye duyurdular. Anadolu Ajansı verdi bunu. Ama neden? O zaman muktedir bir İçişleri Bakanı vardı. O zaman muktedir devlet erkanı vardı. Herkes koruma altındaydı, konuşanı sustururlardı"
NE OLMUŞTU?
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, koronavirüs döneminde gündeme gelen “Türk Işın Tedavi Yöntemi'nin (TurkishBeam)” 2020 yılında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bazı hastalar üzerinde denendiğini ve bu tedavinin hiçbir bilimsel testten geçirilmeden Diyarbakırlıların kobay olarak kullanıldığını iddia etti.
Bunun üzerine, Diyarbakır Tabip Odası da dün bir açıklama yaparak şu soruların yanıtlanmasını talep etmişti:
1-Bu araştırmadan Sağlık Bakanlığının haberi var mıdır?
2- Yine bu araştırmadan Covid Bilim Kurulunun haberi var mıdır?
3-Bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış mıdır? Alınmışsa hangi kurum üzerinden alınmıştır?
4- Açıklamada adı geçen uçak kime aittir?
5- SGK lle anlaşmalı medikal malzeme satan şirketlerin burada rolü nedir?
6- Bu deney için neden Diyarbakır EAH seçilmiştir?
7- Deneye göz yuman yetkililer sonradan hangi terfileri almıştır?
8-Medikal tedavi kesilerek bu uygulama ile tedavi edilen kaç hasta olmuştur? Bu hastalarda klinik seyir nasıl sonuçlanmıştır?
ANADOLU AJANSI DUYURMUŞTU
Prof. Dr. Ekinci'nin bahsettiği yöntemin uygulanmasına dair Anadolu Ajansı haber geçmişti.
12 Ekim 2021 tarihli 'Kovid-19 hastasına Türk Işın Tedavisi Yöntemi uygulandı' başlıklı haberde, söz konusu tedavi yöntemine dair Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Baysal ve Gazi Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Türk Işın Tedavisi Yönteminin Prof. Dr. Gedik koordinasyonunda yeni koronavirüs (Kovid-19) tanısıyla yatan 46 yaşında erkek hastaya uygulandığı bilgisi yer almıştı. (HABER MERKEZİ)