Prof. Gözler: Boğaziçi Üniversitesine bir de ilâhiyat fakültesi kurulursa hiç şaşırmam

Türkiye’de akademinin bittiğini ifade eden Anayasa hukukçusu Prof. Kemal Gözler, Türkiye’de yeni bir hukuk fakültesine ihtiyaç olmadığını vurguladı.

Prof. Gözler: Boğaziçi Üniversitesine bir de ilâhiyat fakültesi kurulursa hiç şaşırmam

ARTI GERÇEK- Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Kemal Gözler, Boğaziçi Üniversitesi’nde Hukuk ve İletişim olmak üzere iki yeni fakülte kurulması kararını değerlendirdi.

Gözler, anayasa.gen.tr sitesinde yayımladığı yazıda, "Cumartesi günleri sabaha karşı yayınlanan Resmî Gazetelere dikkat" dedi, İrfan Fidan’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine, Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne atanmasının yine Cumartesi günleri Resmî Gazetede yayımlandığını hatırlattı.

"İktidar artık önemli kararları bir tatil günü sabaha karşı yayınlamayı tercih ediyor" diyen Gözler, Türkiye’nin eski üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’ne neden geçmişte değil de şimdi iki fakültesinin kurulması kararı alındığını sordu.

‘MELİH BULU KENDİSİNİ DESTEKLEYECEK BİR YÖNETİM KURULU VE SENATO OLUŞTURAMADI’

Melih Bulu’nun Rektör olarak atanmasına yönelik tepkilerin sürdüğünü hatırlatan Prof. Gözler, "Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesinde kendini destekleyecek iki adet öğretim üyesi dahi bulamadığı iddia ediliyor. Bir ayda sadece bir adet Rektör Yardımcısı atayabildiği, kendilerine teklif gelen bütün öğretim üyelerinin Sayın Bulu’nun tekliflerini reddettikleri söyleniyor. Eğer bu iddialar doğruysa, Boğaziçi Üniversitesinde saygıdeğer Rektör Melih Bulu’nun kendisini destekleyecek bir Üniversite Yönetim Kurulu ve Senatosunu oluşturamayacağı açık. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri kompozisyonu bu şekilde sürdükçe, Rektör Melih Bulu’nun Üniversiteyi yönetmesi imkânsız. Çünkü Üniversitenin yetkili kurulları ya hiç oluşturulamayacak ya da Melih Bulu’ya karşı öğretim üyelerinden oluşacak ve Sayın Rektör, bu kurullardan istediği kararları çıkartamayacak" dedi.

‘BU KADROLAR HİÇ ŞAŞIRMAYACAĞIMIZ ÖĞRETİM ÜYELERİYLE DOLDURULACAK’

Prof. Gözler, şöyle devam etti: "İşte bir Cumartesi günü sabaha karşı alelacele Boğaziçi Üniversitesinde iki yeni Fakülte kurulmasının sebebi pek muhtemelen budur. Pek muhtemelen önümüzdeki günlerde Boğaziçi Üniversitesi Hukuk ve İletişim Fakülteleri için dışarıdan dekanlar atanacağını ve derhal bu Fakülteler için öğretim üyesi kadroları ilân edileceğini göreceğiz. Yine pek muhtemelen bu kadrolar hiç şaşırmayacağımız öğretim üyeleriyle doldurulacak. Yine pek muhtemelen göreceğiz ki, Boğaziçi Üniversitesinin yetkili kurulları, işte bu yeni atanmış öğretim üyelerinden oluşturulacaktır. Hâliyle saygıdeğer Rektör Bulu da, nihayet ihtiyacı olan Rektör yardımcılarını ve danışmanlarını bu yeni öğretim üyeleri arasından atayabilecektir.

‘İLAHİYAT FAKÜLTESİ DE KURULURSA HİÇ ŞAŞIRMAM’

"Yine önümüzdeki günlerde Boğaziçi Üniversitesine bir de ilâhiyat fakültesi kurulursa ben şahsen hiç şaşırmam. Türkiye’de 2019 yılı itibarıyla 99 adet ilâhiyat veya İslâmî ilimler fakültesi var. İlâhiyat fakültesi kurulmamış az sayıdaki devlet üniversitelerimizden biri Boğaziçi Üniversitesidir."

"İktidarın üniversitelere hâkim olma sürecinde kullandığı çeşitli taktikler vardır. Bu taktiklerin uygulanmasına Boğaziçi Üniversitesinde daha yeni başlanmıştır. Bugün Boğaziçi Üniversitesinde yapılanların hepsi geçmişte Türkiye’de diğer üniversitelerde aynen yapılmıştır" diyen Gözler, Türkiye’de yeni bir hukuk fakültesine ihtiyaç olmadığını vurguladı.

İLAHİYATÇI DEKANI OLAN HUKUK FAKÜLTELERİ VAR

Gözler, yazısında şunları belirtti:

"Bugün Türkiye’de o kadar çok hukuk fakültesi vardır ki, bunların çoğu kendilerinde ders verecek hukukçu öğretim üyesi dahi bulamıyorlar. Türkiye’de 2019 yılı itibarıyla 82 hukuk fakültesinden 20’si, kendisine hukukçu bir dekan dahi bulamıştır. Ne kadar acıdır ki 20 hukuk fakültemiz, ilahiyatçı, ziraatçı, tıpçı, kimyacı gibi hukukçu olmayan dekanlar tarafından yönetilmektedir."

‘TÜRKİYE’DE AKADEMİ BİTTİ’

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’ne hukuk fakültesi kurmanın bu üniversitenin varlık sebebiyle ve ruhuyla bağdaşmayacağını ifade eden Gözler, "Ülkemiz maalesef akademinin değersizleştirilmesi sürecinden geçti. Bu sürecin neredeyse tamamına yakını tamamlandı. Boğaziçi Üniversitesi bu sürecin son örneklerinden biridir. Maalesef Türkiye’de akademi bitmiştir" dedi.

akp cumhurbaşkanı üniversite akademi Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi melih bulu