Rapor: Okuyucu alternatif ve muhalif medyaya yöneliyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre aralarında Artı Gerçek'in de bulunduğu alternatif ya da muhalif medyaya ilgi artıyor.

Rapor: Okuyucu alternatif ve muhalif medyaya yöneliyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Avrupa Birliği ile birlikte "Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi" yürütüyor.

Proje kapsamında hazırlanan Medya İzleme Raporu okuyucu ve izleyici tercihlerine ilişkin ayrıntılı veri sunuyor. Rapora göre medyaya yönelik baskılar, ana akım medya ki sınırlılıklar sonucu çoğalan alternatif ve muhalif medya kaynaklarına doğru tercih artıyor.

Ocak, Şubat ve Mart ayı verilerinden derlenen rapora göre en çok takip edilen internet siteleri arasında ilk 20'de Artı Gerçek ve birçok mecra ana akım ve iktidara yakın medyayı zorluyor. En çok okuyucu çeken internet siteleri sıralaması tabloya yansıdı.

Rapor: Okuyucu alternatif ve muhalif medyaya yöneliyor - Resim : 1

İnternet sitelerine ilişkin bölümde, "Güç mücadele alanı olarak tanımladığımız internetin siteler bazında sıralaması da bize basına ilişkin yeni bir gerçekliği anlatıyor. Alternatif medya mecraları, internetin ana akımı ya da yaygın medyası şeklinde konumlanmaya başlıyor" tespitine yer verildi.

Alexa servisinin verileri ile hazırlanan, 20 haber mecrasının sıralandığı listede, Artı Gerçek ile birlikte Ahval, Gazete Duvar, Evrensel, Diken ve T24 gibi siteler de öne çıkan haber mecralarından.

2020 yılında basına yönelik baskıların artacağına ilişkin öngörüde bulunulan raporda, "Bu gelişmelerin bir bölümünde haberlere veya sosyal medya erişimine sınırlama getirildi, konulara dair görüşlerini dile getiren gazetecilerden hedef gösterilenler oldu, aynı zamanda kam kurumları bilgi paylaşmadıkları gerekçesiyle eleştirildi. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Barış Pınarı Harekâtı kapsamında birçok askerin yaşamını yitirmesi, TSK’nın Libya’ya asker göndermesi, Kanal İstanbul ihalesi ve ihaleye konu bölgede Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın arazi sahibi oluşu da haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasına ön ayak olan gelişmeler olarak öne çıktı" denildi.

CEZAEVLERİNDE ONLARCA GAZETECİ TUTUKLU

M4D Projesi kapsamında, farklı gazeteci meslek örgütlerinin verilerine dayanarak cezaevindeki gazeteciler ve yargılamalara ilişkin bilgi de sunuluyor.

Press in Arrest’e göre cezaevinde en az 74 gazeteci bulunuyor. Yanı sıra 221 yargılanan gazetecinin olduğu belirtiliyor.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA Turkey) International Press Institute iş birliğiyle yayımladığı rapora göre cezaevinde 9810, yargılanan 19011 gazeteci bulunuyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre cezaevinde 86 gazeteci bulunuyor.

Jailed Journos’a göre 161 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

Expression Interrupted raporunda ise 101 gazetecinin cezaevinde bulunduğu belirtiliyor.

RTÜK TARİHİNDE İLK DEFA ÜYELİK DÜŞÜRÜLDÜ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) üç aylık çalışmalarına da değinen raporda

2019 yılının son çeyreğinde RTÜK tarihinde ilk defa, bir üst kurul üyesinin (Faruk Bildirici) üyeliğinin düşürülmesi de hatırlatılarak, Elazığ depremi ve Libya’ya asker gönderme haberlerinden ötürü FOX, KRT, Halk TV, Tele 1, TV5 ve Habertürk gibi kanallara "korku ve panik yaratma", "yalan haber yapma" gibi gerekçeler sunularak ceza kesilmesi, "Yasama organında keyfiliğin en büyük örneklerinden biri olarak tarihe geçti" şeklinde yorumlanıyor.

SALGIN DÖNEMİNDE GAZETE TİRAJLARI AZALDI

Salgınla birlikte gazete tirajlarının da ele alındığı çalışmada ilk coronavirus vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020 tarihiyle birlikte yüzde 20’nin üzerinde düşüş yaşandığı belirtiliyor.

RAPORUN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye Gazeteciler cemiyeti