RTÜK Başkanı: Allah'a şükür medyamız çoğulcu bir yapıda
RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya 'Çok az oy alan partinin bile kendini anlatabileceği organlar var' dedi. Ancak 1 Kasım ve referandumdaki veriler tam tersini söylüyor.
ARTI GERÇEK
GÜNCEL - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, "Türkiye'de Allah'a şükür medyamız çoğulcu bir yapıdadır. Avrupa'da bile bu kadar çoğulcu yapı yoktur. Çok az oy oranı olan partinin bile kendisini anlatabileceği organlar var" dedi. Ancak 16 Nisan Referandumu ve 1 Kasım seçimlerinde yaşananlar RTÜK Başkanı'nın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor.
TRT, 1 Kasım seçimlerinde AKP ve Erdoğan'a 59 saat, HDP'ye ise sadece 18 dakika ayrılmıştı. 16 Nisan Referandumu'nda ise ekranlarda 'Hayır' kampanyasına neredeyse hiç yer verilmemişti. Referandum sürecinde 1-22 Mart tarihleri arasında TRT Haber, Cumhurbaşkanına bin 390 dakika, AKP'ye 2 bin 723 dakika, CHP'ye 216 dakika, MHP'ye 48 dakika ayırırken, HDP'ye hiç yer vermemişti. HDP konuyu RTÜK'e şikayet etmişti.
Erciyes Üniversitesine düzenlenen bir programa katılmak için Kayseri'ye gelen RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, seçimlerle ilgili medyaya sorumluluklar düştüğünü söyledi. Yerlikaya, "Türkiye'nin demokrasi tecrübesi büyüktür. Yıllardır seçimleri yapıyoruz. İnşallah çok güzel centilmenlik yarışı içinde bir demokrasi şöleni şeklinde geçecek diye ümit ediyorum. Gerginlik bu seçimin tadı tuzu. Gerginlik olmadan olmaz. Dolayısıyla onlar çok normal şeyler. Burada medya tabii ki görevini yapacak. Bu aslında harman üstü bir dönem. Biliyorsunuz Radyo Televizyon Üst Kurulu yasasına göre artık siyasi reklam da alınabiliyor" dedi.
[RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya]
'ALLAH'A ŞÜKÜR MEDYAMIZ ÇOĞULCU BİR YAPIDA'
Medyanın objektif bir şekilde olanları aktarması gerektiğini söyleyen Yerlikaya, "Çünkü halkın bilgi edinme hakkı var. Liderlerin ne söylediğini bilme ve ona göre de karar verme hakkı var. Türkiye'de Allah'a şükür medyamız çoğulcu bir yapıdadır. Avrupa'da bile bu kadar çoğulcu yapı yoktur. Avrupa Türkiye'yi eleştirir ama ülkemizde bin 700 tane yayın yapan radyo, televizyon vardır. Bunlar değişik mecralarda yayın yapmaktadırlar. Yani çok az oy oranı olan partinin bile neredeyse kendisini anlatabileceği organlar var. Dolayısıyla liderler kendisini çok rahat ifade edebileceklerdir. Bizde bunun önünü açacağız."
1 KASIM'DA AKP'YE 59 SAAT, HDP’YE 18 DAKİKA
RTÜK Başkanı, Türkiye’de çoğulcu bir medya olduğunu ve her partinin yer bulabildiğini iddia ederken, veriler bu sözlerin pek de gerçeği yansıtmadığını gözler önüne seriyor. 1 Kasım seçimleri sürecinde TRT 1'de AKP ve Erdoğan'a 59 saat, CHP'ye 5 saat, MHP'ye 1 saat, HDP'ye ise sadece 18 dakika ayrılmıştı.
BAHÇELİ BİLE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Bu adaletsiz tabloya, bugünlerde AKP ile birlikte hareket eden MHP Lideri Devlet Bahçeli bile sert tepki göstermişti. Devlet kanalı TRT'nin yayın yaparken iktidar partisiyle diğer partileri ayrı tuttuğunu belirten Bahçeli "Sadece AKP'nin iki bakanı, iki tane milletvekili adayını gece gündüz ekrana çıkartırken halkın arasına girmeye cesaret edemeyenleri halkın evinde, halkın arasındaymış gibi gösterme çabası içine giriliyor. Demek ki bir iktidar değişikliğinde TRT'nin de hesabı görülecek. TRT'nin bugünkü durumunu kabullenmemiz mümkün değildir" ifadelerini kullanmıştı.
16 NİSAN REFERANDUMUNDA EKRANLARDA SADECE 'EVET' VARDI
16 Nisan referandumu sürecinde yapılan ve Demokrasi İçin Birlik Platformu’nun açıkladığı raporda da benzer bir tablo ortaya çıkmıştı. TRT’nin de aralarında bulunduğu 17 ulusal televizyon kanalının yayınları incelenerek yapılan araştırmada, televizyon ekranlarında ‘Hayır’ın neredeyse hiç görünmediği sonucuna ulaşılmıştı. TRT yayınlarında Cumhurbaşkanı ve danışmanları ile AKP'ye günde üç saat zaman ayrıldığı belirtilen araştırmada, RTÜK verilerine göre, HDP’nin TRT dahil ulusal kanalların canlı yayınlarında ve haber bültenlerinde görülmediği, grup toplantılarına bir saniye bile yer verilmediği ifade edilmişti.
MİTİNGLER: ERDOĞAN'A 169 SAAT, AKP'YE 83 SAAT, CHP'YE 17 SAAT, HDP'YE 33 DAKİKA
Araştırmayla ortaya konan verilerden bazıları şöyleydi:
- 1-10 Mart 2017 tarihleri arasında referanduma dair haber bültenlerinde, miting ve konuşmalarla ilgili haberlerde: Cumhurbaşkanlığına 53,5, AKP’ye 83, MHP’ye 14,5 saat ayrılırken CHP’ye 17 saat, HDP’ye ise yalnızca 33 dakika ayrıldı.
- 1-20 Mart 2017 arası canlı yayınlarda: Cumhurbaşkanlığına 169, AKP’ye 301,5 saat ayrılırken MHP’ye 15,5 saat, CHP’ye 45,5 saat ayrıldı. HDP’ye ise hiç yer verilmedi.
- 1-20 Mart 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı 3, danışmanları 17, Başbakan 2, Hükümet ve AKP temsilcileri, vekil ve belediye başkanları 113, CHP Genel Başkanı 1, CHP temsilcileri 19, MHP temsilcileri 7 canlı yayına katılırken HDP hiç davet edilmedi.
TRT HABER HDP'Yİ HİÇ GÖRMEDİ: ERDOĞAN'A 321 DAKİKA, HDP'YE 0 SANİYE
Araştırmaya göre 1-22 Mart 2017 tarihleri arasında TRT Haber kanalının sadece söz programı süreleri dağılımı şöyleydi:
Cumhurbaşkanlığı: 321 dakika
Hükümet/AKP: 568 dakika
HDP: 0 saniye
1-22 Mart 2017 tarihleri arasında TRT Haber kanalının konuk davet ettiği söz programı sayısının dağılımı şöyleydi:
Cumhurbaşkanlığı: 6 program
Hükümet/AKP: 15 program
CHP: 0 program
HDP: 0 program
MHP: 0 program
1-10 Mart 2017 tarihleri arasında TRT Haber kanalının haber bülteni süreleri dağılımı şöyledir:
Cumhurbaşkanlığı: 375 dakika
Hükümet/AKP: 693 dakika
CHP: 52 dakika
MHP: 49 dakika
HDP: 1 dakika
TRT Haber kanalında; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Danışmanları, Hükümet ve parti grupları adına temsilcilerin katıldığı canlı yayın programı sayısı 6. Bunun yanında AKP’li bakan ve yetkililerin katıldığı program sayısı ise 15. Bu programlarda cumhurbaşkanlığına ayrılan süre 3,35 saat. AKP’ye ise 9.4 saat. Canlı yayınlar, röportaj, konuklu programlar ve ayrıca grup toplantısı ve miting haberleri de dahil edildiğinde, TRT Haber’de 1-20 Mart arasında Cumhurbaşkanı ve danışmanlarına toplam 20,8 saat, AKP’ye 42 saat ayrıldı. Cumhurbaşkanı ile AKP’ye toplam 20 günde 62,8 saat ayrılırken, MHP’ye 48 dakika yani bir saatten az, CHP’ye 3,2 saat yer verildi. HDP’ye ise hiçbir şekilde yer verilmedi.