'RTÜK Başkanı Yerlikaya'ya istifa et denildi'
RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya'nın Üst Kurul'da yaptığı 'hemşeri kadrolaşması' ve siyasi iktidara yakın TV kanallarına verilen ağır cezalar nedeniyle istifaya zorlandığı iddia ediliyor.
AKP- MHP ittifakının paylaştığı kurumlardan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Başkanı İlhan Yerlikaya istifa etti.
İstifaya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Yerlikaya, annesinin geçirdiği kalp krizi sonrası hastanede yoğun bakımda olduğunu, babasının da sağlık sorunları yaşadığını açıkladı.
KORUMA POLİSİNİ RTÜK DAİRE BAŞKAN YARDIMCISI KADROSUNA ALMIŞTI
Mart 2011'de milletvekili adayı olmak için RTÜK'teki görevinden istifa eden, Temmuz 2015'te RTÜK üyesi, Kasım 2015'te ise RTÜK başkanı seçilen Yerlikaya'nın istifa nedenin arkasında çeşitli iddialar bulunuyor.
RTÜK'te yaptığı 'hemşeri kadrolaşması' ile gündeme gelen İlhan Yerlikaya daha önce de koruma polisini RTÜK daire başkan yardımcılığı kadrosuna aldırdığı için eleştirilmişti.
Geçtiğimiz yıl göreve atanan koruma polisinin hangi dairenin başkan yardımcılığını yaptığı açıklanmasa da RTÜK Başkanı’nın koruma polisliğini yapmaya devam ettiği belirlenmişti.
Konyalı olan İlhan Yerlikaya'nın yakın ekibindeki Özel Kalem Müdürü ve Daire Başkan Yardımcılarından oluşan 6 kişilik kadronun Konyalı olmasının yanı sıra İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ömer Yerlikaya'nın da birinci derece akraba olması kadrolaşma eleştirilerine neden olmuştu.
'EBU BEKİR ŞAHİN'İN BAŞKANLIĞI İÇİN Mİ İSTİFA ETTİ'
RTÜK üyeliğine devam edeceği belirtilen Yerlikaya'nın istifanın ardından yarın yapılması kararlaştırılan 'olağan' toplantıda, RTÜK Başkanı ile Başkanvekili seçilecek.
RTÜK Başkanlığı için adı geçen ismin Kurulun AK Partili üyesi Ebubekir Şahin olacağı iddia edilirken, MHP kadrosundan Başkanvekilliği görevine gelen Esat Çıplak’ın ise görevine devam edeceği de iddialar arasında.
'TELEVİZYON KANALI YÖNETİCİLERİ VE DİZİ YAPIMCILARI BAKANA ŞİKAYET ETTİ’
Son zamanlarda Show TV, FOX TV ve Halk TV gibi televizyonlara ve bazı dizilere verdiği ağır para cezalarıyla da sık sık gündeme gelen RTÜK'ün bu tavrı, siyasi iktidara yakın televizyon kanallarında yayınlanan dizilerde de devam edince şikayet konusu oldu.
Gazete Duvar’ın RTÜK kaynaklarından aldığını belirttiği bilgilere göre, görev süresi dolmadan istifa eden RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya’nın görevi bırakmasının arkasında siyasi iktidara yakın medya gruplarının baskısının yattığı iddia edildi.
'YERLİKAYA'YA İSTİFA ET DENİLDİ'
Aynı kaynaklara göre Yerlikaya, Turkuvaz Grubu hariç iktidara yakın diğer medya gruplarının televizyon kanallarına verilen ağır cezalara gösterdiği tepki sonucu istifaya zorlandı:
"FOX TV, Halk TV gibi kuruluşlara verilen cezalar RTÜK Başkanı için eleştiri konusu olmaz, aksine bundan memnuniyet duyulur. Ancak özellikle siyasi iktidara yakın bazı medya kuruluşlarında yayınlanan dizilere verilen ağır cezalar Başkana olan tepkiyi arttırdı. Burada temel sorun bir medya grubunun kayırılması, diğerlerinin cezalandırılması görüntüsü verilmesiydi.
Bu pastanın yüzde 70’ine yakını Turkuvaz Medya Grubu’nun elinde. Geri kalan yüzde 30’unu ise diğer medya grupları paylaşıyor. Turkuvaz’a hiç ceza kesilmezken özellikle Demirören Medya Grubunun kanallarında yayınlanan dizilere verilen ağır cezalar, Yerlikaya’nın istifaya zorlanmasının temel gerekçesidir. Ekonomik kriz nedeniyle reklam geliri düşen kanallar, dizilere verilen bu ağır cezalardan şikâyetçiydi. Dizi yapımcıları ile medya gruplarının yöneticileri özellikle ATV gibi kanalların kayırılmasına, Müge Anlı, Esra Erol gibi tartışılan programlara imza atan isimler yaptıkları işlerle cezalandırılmazken SHOW TV, Kanal D gibi televizyonların yayınladığı dizilere ağır cezalar yağdırılmasına tepkilerini Bakana ilettiler. RTÜK’ten sorumlu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şikâyetleri Külliye’ye de taşıdığına şüphe yok. Bütün bunların ardından Yerlikaya’ya istifa et denildi." (HABER MERKEZİ)