Sağlık Bakanı: Bir iki gün içerisinde, hızlı tanı kiti devreye girecek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis Genel Kurulu'nda yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin konuştu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis Genel Kurulu'nda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ve alınan tedbirler hakkında konuştu.
Sağlık Bakanı Koca, Meclis’te milletvekillerinin sorusu üzerine eski Jandarma Genel Komutanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın ölümüne dair "Eşi ve yakınlarında pozitif çıkması nedeniyle geriye dönük hekim arkadaşlar bunu koronavirüs olabilir şeklinde yorumladılar. Bu anlamda hayatını kaybeden vaka sayımız 3 kişi olmuş oldu" dedi.
"Bugüne kadarki başarımız stratejik bir başarı olduğu kadar operasyonel bir başarıdır" diyen Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Meclis'in iradesi yapıcı tutumu, direnme ve başarma kararının kat kat artması demektir. Sizler, çekirdekten yetişmiş siyasetçiler olarak, toplum psikolojisini çok iyi bilen kimselersiniz. Bireyleri doğrudan tehdit eden bir ortamda mücadelenin ilk şartı başarı motivasyondur.
Ölümler genellikle ileri yaşlarda veya hipertansiyon, diyabet, kanser, kronik akciğer hastalıkları başta olmak üzere sistemik hastalıkları olan hastalarda görülmüştür.
'SALGININ MERKEZİ AVRUPAYA KAYDI'
Şubat ayı sonlarında bulaşım yaşanan ülkeler ortaya çıkmaya başladı. Mart başı itibariyle Çin'de salgın yavaşlarken İran ve İtalya'da hızla arttı. Salgının merkezi Avrupa'ya kaydı. DSÖ pandemi ilan etti. Hastalık esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır.
Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yaygın belirtleri ateş, öksürük ve nefes darlığıdır.
Ölüm hızı SARS salgınında yüzde 11, MERS salgınında yüzde 35 civarında iken, koronavirüste ise yüzde 3.8 olarak bildirilmiştir.
İşe koronavirüs bilim kurulunu oluşturarak başladık. Avrupa ve Amerika olayın daha farkına varmamışken ülkemizde hastalık hakkında ilk rapor hakkında başladı. Hastalığın Çin'den dünyaya yayıldığı anlaşıldığı anda oradan gelen uçuşlara tedbir konuldu. Virüsün görüldüğü ülkelere uçuşlara yasak koyduk. Sınır komşularımızın zafiyet içerisinde olduğunu görerek kara kapılarımızı kapattık.
Bu arada uçuş yasağı ve sınır kapatması uyguladığımız ülkelerdeki vatandaşlarımızı tahliye etmek üzere operasyonlara başladık. İlk operasyonumuz Vuhan şehrindeki vatandaşlarımıza yönelikti.
Virüsün hızla yayıldığı ülkelerin yaptığı hatalardan sonuç çıkardık. Başarılı örnekleri model aldık.
Tüm uluslararası uçuşları risk görerek termal kamerayla yolcularımızı kontrolden geçirdik.
UMREDEN DÖNENLER
Umreden dönen vatandaşlarımız önce sağlık muayenesiyle evde izolasyona alınmış, umreden dönen bir vakada pozitif görülmesi üzerine gece gelecek olan vatandaşlarımızı artık evlerinde değil boş olan öğrenci yurtlarımızda tekli odalarda izole edilmelerine, vaka görüldükten sonra hızla karar verilmiştir..
DSÖ'nün ısrarla dikkat çektiği iki nokta var. Kapsamlı bir sağlık sistemi ve bunun beraberinde getirdiği güçlü bir liderliktir. Devletimizin bu iki hayati güce sahip olduğuna milletimizin inancı tamdır. Vatandaşımızın bu sağduyusunu zayıflatmayı hedefleyen durumlar olduğunu gözlüyoruz. Bunlarla mücadelede bize lütfen yardımcı olun. Millet, temsilcilerine inanacaktır.
Şimdi de hastanelerimizin durumuna ve sağlık altyapımıza değinmek istiyorum. Kamu ve özel sektörün birlikte hizmet vereceği toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitemiz söz konusu. Son zamanda art arda açtığımız şehir hastanelerine rağmen yatak sayımız Avrupa ortalamasının altındadır. Yoğun bakım yatak sayısında ise şanslı durumdayız.
'YAKINDA NEREDEYSE BÜTÜN BÜYÜK ŞEHİRLERDE TEST YAPABİLİR OLACAĞIZ'
Hastalığın teşhisinde güvenli sonuç vermek adına kendi kitimizi geliştirdik. Laboratuvarımızda yerli tanı kiti kısa süre içinde rağbet görerek başka ülkelere de satılmış oldu. Yakında neredeyse bütün büyük şehirlerde test yapabilir olacağız.
Önümüzdeki bir iki gün içerisinde, hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Çin'de geliştirilen hızlı sonuç veren bu tanı kitini bütün illerimize vereceğiz.
Yayın saha araştırmaları yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu taramaların çok sıklaşacağını belirtmek istiyorum. Günde en az 10-15 bin tane yapabilir hale gelmek istiyoruz.
Özellikle yurt dışından gelen 1 Mart itibariyle bugüne kadar gelen kişi sayısı 372 bin kişi olduğunu gördük. Bu kişilerin adres ve telefon bilgilerine ulaşarak her birine mesaj gönderdik. Her birinin aile hekimleri üzerinde takiplerini yapıyoruz. Buradan aile hekimlerimize bu katkılarından dolayı tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.
Salgının seyrine bakarak artık stratejimizi bilim kurulunun da önerisi doğrultusunda sürekli geliştiriyoruz. İçinde olduğumuz şartlarda çok yoğun bir şekilde ve risk altında çalışan sağlık personelinin çalışma şeklinde değişiklikler yaptık, tedbirler aldık. Üniversite hastaneleri dahil tüm kamu hastanelerimize koruyucu maske dağıtıyoruz.
Toplumun tüm kesimlerinde riske açık gruplar izin kullanabilirken sağlık personeli daha yoğun çalışmak zorunda. İzinleri iptal ettik. Bu mücadelede büyük fedakarlık gösteren sağlık personelinin önemini toplumun fark etmesini umuyorum. Bu, ortak sorumluluğumuzdur. Sağlık çalışanlarımıza her biri bir asker gibi özverili çalışan sağlık ordumuza kolaylıklar ve güvenceler sağlanmalıdır. Sadece fedakarlık duygularına yönelik motivasyon yetersizdir.
'KRİTİK GÜNLER OLAĞAN TEDBİRLERLE ATLATILAMAZ'
Başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık personelinin hak ettiği itibarin toplum nezdinde yerini biliyorum. Yüce meclisimize önerim olacak. Pandemi öncesi yeterli tedbir alınmıyor diye eleştirdiniz. Sayın cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalar olayın bütünlükle ele alındığının bariz kanıtıdır. Kritik günler olağan tedbirlerle atlatılamaz.
Milletimize duyduğum sorumluluk yanında sağlık personelimize karşı da büyük bir sorumluluk duyuyorum. Bugüne kadarki başarımız stratejik bir başarı olduğu kadar operasyonel bir başarıdır."
AYTAÇ YALMAN SORUSUNA YANIT: HAYATINI KAYBEDEN VAKA SAYIMIZ 3 KİŞİ OLDU
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis’te milletvekillerinin sorusu üzerine eski Jandarma Genel Komutanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın ölümüne dair açıklama yaptı.
Koca, şunları söyledi:
"Bu konuyu net ifade etmek istiyorum. 4 gün önce eski GATA dediğimiz hastanemize müracaat ediliyor. Gelir gelmez entube ediliyor. Daha önce koah tanısı konulan bir hasta. Yaklaşık 6 saat sonra da ex kabul ediliyor. O dönemde yapılan test negatif çıkıyor. Fakat klinik bulgusu akciğer vb koah olmasına rağmen şüpheli olabilir diye çevresi taranıyor, temas ettiği kişiler, eşi dahil herkes taranıyor. Eşi dahil pozitif çıkanlar oldu. Ne zaman, dün. Başta negatif, sonra pozitif olabilir. Biz bunu yeni tanıyoruz. Başta pozitif olup yoğun bakımda yatan üç gün sora negatif olan, 7 gün sonra pozitif olan da var. Biz bunu yeni tanıyoruz. Bir pencere dönemi olduğu söyleniyor. Eşi ve yakınlarında pozitif çıkması nedeniyle geriye dönük hekim arkadaşlar bunu koronavirüs olabilir şeklinde yorumladılar. Bu anlamda hayatını kaybeden vaka sayımız 3 kişi olmuş oldu."