Sağlıkta şiddet durdurulmuyor: Acil servis doktoruna saldırı

Doktora saldırı sırasında acil serviste ‘beyaz kod’ alarmı verildi.

Sağlıkta şiddet durdurulmuyor: Acil servis doktoruna saldırı

Isparta Şehir Hastanesi Acil Servis bölümünde görevli doktor kalabalık yapılmaması için uyarıda bulununca bir hasta yakını tarafından darp edildi. Olay sonrası darp raporu alan doktor saldırgandan şikayetçi oldu.

İddiaya göre O.M. yakınlarıyla birlikte oğlu M.Y.M.’yi Isparta Şehir Hastanesi Acil Servis bölümüne götürdü. Bu sırada Dr. Baki Ünlü, kalabalıktan dolayı hasta yakınlarını "İçeride kalabalık bir şekilde beklemeyelim" diyerek uyardı. Bu uyarının ardından baba O.M., Dr. Ünlü’ye yumruklu saldırıda bulundu.

‘BEYAZ KOD ALARMI’ VERİLDİ

Doktora yönelik bu saldırı sırasında acil serviste ‘beyaz kod’ alarmı verildi. Güvenlik görevlilerinin araya girmesiyle saldırgan olay yerinden uzaklaştırıldı. Fiziksel saldırıya uğrayan Dr. Ünlü, darp raporu alarak saldırgan hakkında şikayetçi oldu.

Polis tarafından gözaltına alınan O.M.’nin emniyetteki işlemleri sürüyor.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Karaya da olayla ilgili şu yazılı açıklamayı yaptı:

"Bugün akşam saatlerinde Isparta Şehir Hastanesi Acil Servisinde görev yapan meslektaşım Dr. Baki Ünlü’nün bir hasta yakını tarafından darp edildiğini üzüntüyle öğrendim. Fedakarca görevlerini ifa etmeye çalışan sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet veya hakaret içerikli tavır, davranış veya tutum karşısında sessiz kalmayacağımı hatırlatır, olayın faili hakkında her tür hukuki sürecin takipçisi olacağımı vurgulamak isterim. Saygılarımla."

BEYAZ KOD ALARMI NEDİR?

Sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle kamu veya özel bütün sağlık kuruluşlarında gerçekleşen vakaların bildirildiği sistemin adıdır.

Sağlık Bakanlığı sitesinde ‘beyaz kod’ uygulaması şöyle tanımlanmaktadır:

"Beyaz Kod, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 54 üncü maddesi çerçevesinde sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davaların kayıt altına alındığı ve takibinin yapıldığı bir uygulamadır. Beyaz Kod’un amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır. Beyaz Kod üzerinden şiddet mağduru personel ve uygulamanın kullanılmasında görev alan diğer personel tarafından yapılan işlemlerin ve bu işlemlerde kullanılan bilgilerin güvenliğini sağlamak açısından temel olarak görülen kurallar aşağıda belirtilmiştir. Sağlık Bakanlığı, Beyaz Kod uygulamasının ve görsel altyapısının güvenilir bir şekilde ilgililere sunulmasına dair ihtiyaç duyulan güvenlik önlemlerini yerine getirmiştir.

saldırı sağlıkta şiddet