Sandık koruculara emanet
Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde 28 ayrı köydeki sandıklar, İl Seçim Kurulu'nun talebi üzerine korucuların bulunduğu köylere taşınması kararlaştırıldı....
Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde 28 ayrı köydeki sandıklar, İl Seçim Kurulu'nun talebi üzerine korucuların bulunduğu köylere taşınması kararlaştırıldı. HDP'li vekil Mizgin Irgat, YSK'ya itirazda bulunduklarını belirterek, "Ahlat ilçesi ilgili de benzer duyum alıyoruz" dedi.
HABER MERKEZİ – Referandum için sayılı günler kaldı. Bitlis’in Tatvan ilçesinde yüzlerce seçmenin bulunduğu 28 ayrı köyde kurulması gereken sandıkların, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı’nın talebi üzerine korucuların ağırlıkta olduğu köylere ve ilçe merkezinde belirlenen okullara kurulmasına karar verildi.
Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı’nın Şubat ayı sonunda söz konusu 28 ayrı seçim bölgesindeki sandıkların "güvenlik" gerekçesiyle farklı merkezlere taşınması talebinde bulundu.Talebi değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, ret kararı verdi. Ancak bir üst merci olan İl Seçim Kurulu’na itiraz edilmesi üzerine talep bu kez kabul edildi. Talebin kabul edilmesiyle birlikte Çevre, Hanelmalı, Tokaçlı, Obuz, Koyluca, Ulusoy, Anadere, Çavuşlar, Kuşluca, Odabaşı, Tosunlu, Harmanlı, Düzcealan, Güreşçi, Dibekli, Suboyu, Yumrukaya, Sarıdal, Topraklı, Uncular, Yediveren, Uslu, Nohutlu, Koruklu, Söğütlü, Budaklı, Dağdibi ve Kağanlı köylerindeki sandıkların ağırlıkta korucuların bulunduğu çevre köylere ve ilçe merkezinde kurulmasına karar verildi.
2015'TE OY KULLANMA İŞLEMİNDE SIKINTI YAŞANMADI
Sandık birleştirme talebinin kabul edilmesine karar verilen köylerdeki seçmen listesine kayıtlı ve oy kullanacak olan seçmenlerin Tatvan Kaymakamlığı tarafından tahsis edilecek araçlarla ücretsiz bir şekilde götüreceğine dair de karar kılındı. Talep başvurusunda, jandarma ve emniyet tarafından "güvenlik" ve söz konusu okullarda oy kullanılacak altı yapının olmadığı gerekçe gösterildi. Ancak 2015’te yapılan iki farklı genel seçimde ve yine 2014’teki yerel seçimlerde söz konusu 28 köyde de sandık kurulmuş ve seçmenler kendi seçim bölgelerinde oy kullanmıştı.
TAŞINAN SANDIKLAR SİLME HDP SEÇMENİ
Sandıkların birleştirilmesine karar kılınan köylerin seçmenlerinin neredeyse tamamının HDP seçmeni olması ise dikkat çekti. Örneğin; Güreşçi köyündeki tek sandıkta 7 Haziran genel seçimlerinde oy kullanan seçmenlere ait 109 "Geçerli" oyun 102’si HDP’ye çıktı. Yine aynı seçimlerde Koruklu köyündeki 172 "Geçerli" oyun 148’i HDP’ye çıktı. Birleştirme kararı alınan 28 köyde sadece 7 Haziran seçimlerinde 2 binin üzerinde seçmen oy kullandı. Bu oylardan 1916’sı "geçerli" sayılırken, bunun 1696’sını HDP geri kalanı da diğer partiler almıştı.
YSK'YA İTİRAZ
Artı Gerçek'e konuşan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, YSK'ya itirazda bulunduklarını söyledi. 2015 seçimlerinde de benzer bir durumun yaşandığını ancak itirazların sonuç verdiğini belirten Irgat, "Bu durum kesinlikle yasaya aykırıdır. HDP seçmenini baskılamadır. İnsanların rahat oy kullanmasına da engeldir" dedi. Güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınmasının gündeme gelmesine de tepki gösteren Irgat, "Bahsedilen köylerin olduğu bölgede güvenlik nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmamaktadır" dedi. Irgat Ahlat ilçesi ile ilgili de benzer duyum aldıklarını ancak netleştiremediklerini de kaydetti.