'Sansürün kaldırılışını coşkuyla kutluyoruz'
Basın Konseyi, PEN, TGC, TGS, ÇGD, Basın-İş 'Basında Sansürün Kaldırılış Günü' nedeniyle ortak açıklama yayınladı.
HABER MERKEZİ - Basın Konseyi açıklamasında "Tutuklu meslektaşlarımızla özgür 24 Temmuz’larda buluşmayı umut ediyoruz" dedi. PEN ise ironik mesajında "Ha içerisi, ha dışarısı! Bu göz yaşartıcı mutluluğu paylaşıyoruz" dedi.
'KARARAN BİR MEDYA TABLOSUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'
Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada "Özgürlükçü ileri demokrasilerden biri olmayı hedeflerken, bugün yasaklarla, baskıyla, otosansürle ve kitlesel işsizlikle kararan bir medya tablosuyla karşı karşıyayız" denildi.
Mahkemelerin gazeteciliği yargıladığı belirtilen açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: "160’a yakın gazeteci tutuklu. Sadece son bir yılda, 110 medya kuruluşu kapatıldı ve 2 bin 500 gazeteci işsiz bırakıldı. 24 Temmuz 2017, aynı zamanda 12 mensubunun cezaevinde tutulduğu Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının da yargılandığı gün olarak tarihe geçmekte."
'TAA 24 TEMMUZ 1908'DE KALDIRILMIŞTI BASINIMIZDAN SANSÜR'
PEN Türkiye’den yapılan açıklamadaysa ironi yapılara şunlara yer verdi:
"Bugün 24 Temmuz. Bugün neşe ve mutluluk içinde, sansürün kaldırılışını coşkuyla kutluyoruz. Taa 24 Temmuz 1908 tarihinde kaldırılmıştı basınımızdan sansür; o gün bugün her yıl yeryüzünün en özgür ülkesinde 24 Temmuz’u, ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlamaktayız... Hangi görüşe ve hangi gazeteye mensup olursa olsun, gazetecilerimiz özgürce düşünüyor, gerçeklerin peşine düşüyor, araştırıyor, sorguluyor, yazıyor, konuşuyor, eleştiriyor, yorum yapıyor, tartışıyor ve yazdıklarından ötürü en ufak bir siteme dahi maruz kalmadan görevlerini sürdürüyorlar. Biz de PEN Türkiye Merkezi olarak değerli basınımızın bu gözyaşartıcı mutluluğunu paylaşıyor, birlik beraberlik içinde nice bayramlar diliyoruz."
'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'
Ayrıca Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, PEN Yazarlar Derneği, TGC ve TGS de Cumhuriyet çalışanlarının davasına ilişkin olarak ortak açıklama yaptı.
Basın örgütleri, "Farklı ülkelerden gelen gazetecilerin izlediği bu yargılamaların ülkenin ana akım medyasındna tek tük birkaç gazete dışında hiçbir gazetede yer almaması utanç vericidir" tepkisini göstererek, "Bunca sayıda ve bilinen gazetecinin yargılanması dünyanın her yerinde haber niteliği taşır" dedi.
Basın örgütlerinin ortak yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:
267 gündür tutuklu olan Cumhuriyet gazetesi yazar, yönetici ve çalışanlarının ilk duruşması 24 Temmuz günü İstanbul Adliye Sarayı'nda gerçekleşmiştir.
Farklı ülkelerden gelen gazetecilerin izlediği bu yargılamaların ülkenin ana akım medyasında tek tük birkaç gazete dışında hiçbir gazetede yer almaması utanç vericidir.
Bunca sayıda ve bilinen gazetecinin yargılanması dünyanın her yerinde haber niteliği taşır. Örneğin bugün Fransız "Liberation" gazetesi altı tam sayfasını bu davaya ayırmıştır.
Bu haberi görmeyen, mesleğine ve meslektaşlarına sahip çıkmayan; kendine oto-sansür uygulayan tüm basın yayın organlarını kınıyoruz. Kamuoyuna bu ortak açıklamayla duyuruyoruz.
Gazetecilik Suç Değildir.