Savcıdan Önder için mükerrer ceza ısrarı

Diyarbakır’da verdiği ifade nedeniyle yargılanan eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 'mükerrer suçlama' nedeniyle verilen ret kararına savcı itiraz etti. Savcı "Zincirleme suç hükümleri uygulanmaksızın eksik ceza tayin edildi” iddiasında.

Savcıdan Önder için mükerrer ceza ısrarı

DİYARBAKIR - Eski HDP Milletvekili İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında, 4 Kasım 2016’da gözaltı sürecinde savcılığa verdiği ifadesinde "Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu" dediği için açılan ikinci davada çıkan karara savcı itiraz etti.

Önder, söz konusu ifadeleri nedeniyle 21 Haziran'da "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla, Diyarbakır 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Verilen cezaya ilişkin Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazda rendelince Önder'in avukatı Serdar Çelebi, kararı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı.

DİYARBAKIR 4. ASLİYE 5 AY HAPİS CEZASI VERDİ

Aynı konuşma nedeni ile Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesinde 9 Kasım’da görülen duruşmada da karar çıktı. Mahkeme Önder’e “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağıla” suçundan 5 ay hapis cezası verdi.

MAHKEME SUÇLAMAYI MÜKKERER BULDU

Aynı davada Önder, ceza aldığı konuşma nedeni ile ayrıca “devleti ve hükümeti ve yargı organlarını aşağılamaktan” da yargılanıyordu. Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi kararında bu yargılamaya da atıf yapıldı. Önder’in söz konusu konuşmanın Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesinin 2021/1145 Esas sayılı dosyasına konu edildiğini hatırlatan mahkeme, “mükerrer” olduğu gerekçesi davayı reddetti.

SAVCILĞA GÖRE ESKİK CEZA TAYİN EDİLDİ

Savcılık, mahkemenin bu kararına itiraz ederek istinafa başvurdu. Mükerrer olduğu gerekçesi ile reddedilen kararın kaldırılmasını isteyen savcılık, kararı “Usul ve esas yönünden” kanuna aykırı olduğunu öne sürdü. Savcılık, “Davanın reddine karar verilmesi ve bu suretle zincirleme suç hükümleri uygulanmaksızın eksik ceza tayin edildi” dedi.

Mükerrer olduğuna karar verilen konuşmanın Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesinde cezaya konu olan konuşma içeriği ile aynı olmadığını iddia eden savcılık, itiraz gerekçesini şu şekilde sıraladı:

"Sanığın kullandığı 'şaibe' kelimesinin TDK'daki karşılığının 'kirli, lekeli' gibi anlamlara geldiği ve söyleminde Cumhurbaşkanının siyasi hayatını kastederek şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde tahkir ettiği gerekçesi ile Cumhurbaşkanına Hakaret suçundan cezalandırılmasına karar verildiğinin anlaşıldığı. Oysa işbu istinaf talebine konu suçun “Ülkemizde yargının saygınlığı ayaklar altında iken … Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini…” sözlerinden vücut bulduğu, dolayısıyla her iki suça sebebiyet veren söylemler ve anlamlarının farklı olması nedeniyle dava dosyaları arasında mükerrerliğin bulunmadığı değerlendirildiğinden sanık hakkında davanın reddine karar verilmesi ve bu suretle zincirleme suç hükümleri uygulanmaksızın eksik ceza tayin edilmesi usul ve yasaya aykırıdır.” (Artı Gerçek)

HDP sırrı süreyya önder