Sedat Ergin: Kurmay subaylara mesafeli duruş sürdü
'Geçen dönem içinde sayıca eskisi kadar çok olmasa da pekâlâ terfi edebilecek kurmay subaylar bulunmasına karşılık, sınıf subaylarının daha çok tercih edilmesi ne anlama geliyor?'
![Sedat Ergin: Kurmay subaylara mesafeli duruş sürdü](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/153724.jpg)
2021 YAŞ kararlarını kaleme alan gazeteci Sedat Ergin, 'Kurmay subaylara mesafeli duruş sürdü' değerlendirmesinde bulundu. Engin, kararlara ilişkin "2019 ve 2020’de oran kurmay subaylarla sınıf subayları arasında neredeyse yarı yarıya görünürken, bu yıl çoğunluk kurmay kökenlilere kaymıştır" dedi.
Hürriyet yazarı Sedat Ergin’in ‘2021 YAŞ kararlarını’ değerlendirdiği yazısının ilgili kısmı şöyle:
Oranladığımızda, YAŞ devresinde Kara’da kurmay kökenli olan yeni tuğgenerallerin oranı toplam içinde yaklaşık altıda birdir. Geçen yılki şurada Kara Kuvvetleri’nde toplam 32 albay generalliğe terfi ederken, bunlar arasında kurmay olanların sayısı 5’ti. Bu yılkine yakın bir oran söz konusuydu.
Biraz geriye dönüp baktığımızda şöyle bir tablo karşımıza çıkıyor: 2016 YAŞ’ında tuğgeneralliğe yükselen 57 albay içinde 24’ü, 2017 YAŞ’ında aynı terfiyi alan 37 albay içinde 17’si kurmay kökenliydiler. 2018 yılında generalliğe terfi eden 24 albay içinde kurmayların sayısı 8’de kalırken, 2019 yılında 23 albay içinde bu sayı 2’ye düşmüştü.
Bütün bu rakamlar, Kara Kuvvetleri’nde 2016 sonrası dönemde tuğgeneralliğe yükselen subaylar içinde kurmayların ağırlığının düzenli bir şekilde küçülmekte olduğunu, terfilerde bu rütbede çoğunluğun kurmay olmayan sınıf subaylarına geçtiğini anlatıyor.
Neyin değiştiğini anlayabilmek için 2016 öncesini kısaca hatırlamak gerekiyor. Bu döneme baktığımızda, oynamalar olmakla birlikte, her yıl YAŞ’ta Kara Kuvvetleri’nde 24-25 kadar albayın generalliğe terfi etmesi, bu toplamın genellikle 21-22’sinin kurmaylardan, kalan kadroların sınıf subaylarından, ayrıca askeri hekim ve hukukçulardan seçilmesi genel bir teamüldü.
Ancak bugünkü tabloya bakıldığında, en azından tuğgeneral kademesinde bu sistemin artık majör bir şekilde değiştiğini söylemek mümkündür. Darbe girişimin meydana geldiği 2016’dan son 4 Ağustos’ta yapılan toplantıya kadar geçen toplam altı YAŞ’ta tuğgeneralliğe terfi eden toplam 210 karacı albayın 148’i sınıf subayı kökenliyken, yalnızca 62’si kurmaylık sisteminden gelmiştir.
Ayrıca, Kara Kuvvetleri’nde son üç yıldır sınıf subaylarından tuğgeneralliğe yükselenler arasından tümgeneral kademesine geçişler de başlamıştır. 2019 ve 2020’de oran kurmay subaylarla sınıf subayları arasında neredeyse yarı yarıya görünürken, bu yıl çoğunluk kurmay kökenlilere kaymıştır.
Geçen yılki YAŞ listesinde Hava Kuvvetleri’nde tuğgeneralliğe terfi eden 10 albay içinde yalnızca 1’i kurmay sınıfındandı. Özellikle 2018 sonrasında Hava Kuvvetleri’nde her yıl terfi alan kurmay subay sayısı genellikle 1’i pek geçmiyor.
Buna karşılık Deniz Kuvvetleri’nin Kara ve Hava’daki bu yönelişin belli ölçülerde dışında kaldığını söylemek mümkündür. Geçen 4 Ağustos’ta yapılan YAŞ’ta tuğamiralliğe terfi eden albaylardan dördü kurmay, dördü de sınıf subayıdır. Geçen yıl tuğamiralliğe 9 albay terfi ederken, bunlardan 6’sı kurmay kökenliydi.
MSÜ’ye bağlı Kuvvet Harp Enstitüleri’nin Komuta ve Kurmay Eğitimi programı geçen temmuz ayında üçüncü dönem mezunlarını vermiştir. Yeni programdan mezun kurmay subaylar arasında bu yılki YAŞ’ta tuğgeneralliğe terfi edenlerin de bulunduğu anlaşılıyor.
Önümüzdeki yıllarda yeni eğitim sisteminden çıkan kurmay subayların TSK’nın komuta sistemine sayıca daha çok katılacağı bir döneme tanıklık edebiliriz. Yine de geçen dönemde uğradığı zemin kaybının ardından, kurmaylık sisteminin yeni bir dengeye yerleşeceği bir noktanın bugün itibarıyla uzağındayız.