Selahattin Demirtaş'a 'Hukukun önünde hesaplaşacağız' sözleri için hapis cezası
Selahattin Demirtaş'a eski Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'a dair sözleri için 2.5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyetinden bir üye "Demirtaş'a beraat verilmeli" diyerek karara şerh düştü.
Artı Gerçek - Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiği gerekçesiyle verilen 2,5 yıl hapis cezasının, Ankara Bölge Mahkemesi'nce bozulmasının ardından dava yeniden görüldü.
Mahkeme Demirtaş’a 'terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek' suçlamasıyla 2,5 yıl hapis cezası verdi. 'Varsayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanmak suretiyle tehdit' suçlamasından ise suçun yasal unsurları oluşmadığı yönünde beraat kararı verildi.
Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, ceza kararı üzerine açıklama yaptı. Karaman, Demirtaş'ın ifadelerini paylaşarak, "Sayın Demirtaş’a, savunmasında geçen aşağıdaki sözleri nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. “Hukuk önünde hesaplaşacağız” sözlerini suç sayan ve ceza verenler de bilsin ki: Hukuk önünde hesaplaşacağız!" dedi.
Sayın Demirtaş’a, savunmasında geçen aşağıdaki sözleri nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
— Mahsuni Karaman (@av_mkaraman) October 14, 2022
“Hukuk önünde hesaplaşacağız” sözlerini suç sayan ve ceza verenler de bilsin ki:
Hukuk önünde hesaplaşacağız! pic.twitter.com/WzbOytvuAs
BİR ÜYE HAKİMDE KARARA MUHALEET ŞERHİ
Demirtaş kararına bir üye hakim muhalefet şerhi düştü. Şerhte, Demirtaş’ın ifadelerinde “Herhangi bir terör örgütünün adının zikredilmediği dolayısıyla yerleşik Yargıtay kararlarına göre de seçimlik hareket eden terör örgütlerine hedef gösterme eyleminin gerçekleşmediği” ifade edildi. Üye hakim, suçun tipiklik ve hukuka aykırılık unsurları oluşmadığından beraat kararı verilmesi gerektiğini söyleyerek karara muhalefet etti.
Hakimin şerhi şu şekilde:
“---Sanık tarafından ifade edilen sözlerde ve savunmanın bütününde herhangi bir terör örgütünün adının zikredilmediği dolayısıyla yerleşik Yargıtay kararlarına göre de seçimlik hareket eden terör örgütlerine hedef gösterme eyleminin gerçekleşmediği, benzer şekilde Yargıtay kararına göre katılan Yüksel Kocaman’ın terörle mücadelede görev alan kamu görevlisi dolduğu bilinmekle birlikte yine görevinin önemi nedeniyle ad ve soyadının toplumun büyük kesimi tarafından bilindiği, sanığın gizli olan hüviyet bilgilerini açıklama şeklindeki seçimlik eylemi bu haliyle gerçekleşmediği, sanığın savunmalarının yapılan yargılama esnasında savunma hakkı kapsamında kaldığı, sonuç olarak açıklanan sebeplerle atılı suçun tipiklik ve hukuka aykırılık unsurları oluşmadığından sanığın CMK’nin 223/2-a maddesi uyarınca beraatine karar verilmesi kanaatiyle sayın çoğunluğun mahkumiyet yönündeki kanaatlerine iştirak etmemekteyim”
NE OLMUŞTU?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş'ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada Kocaman'a yönelik ifadeleri nedeniyle dava açtı. Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 28 Mayıs 2021'de görülen karar duruşmasında Demirtaş, "terörle mücadelede görev alan kamu görevlisini hedef göstermek" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, "suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanılarak tehdit etmek" suçundan ise hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verdi. Karar Ankara Bölge Mahkemesi'nce bozuldu.
290 imzalı bildiri: HDP ve Demirtaş’a karşı saldırıları hepimize yapılmış sayıyoruz
Selahattin Demirtaş: En ideal günah keçisi olarak gösteriliyorum