Şemdinli sanıklarının tahliyesine itiraz edildi
Umut Kitabevi sanıklarının tahliye edilmesine itiraz eden Avukat Murat Timur, “Kararın nedeni siyasi atmosferin yargı üzerindeki etkisi” dedi.
HABER MERKEZİ - Van Baro Başkanı Murat Timur, Umut Kitabevi Davası’nda 3 sanığın tahliye edilmesi kararı için Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Tanık beyanları ve TBMM Araştırma Komisyonu’nun o dönem hazırlamış olduğu 700 sayfalık raporun yer aldığı dosyanın özetini itiraz dilekçesiyle mahkemeye sunan Timur, suç delilleri ile birlikte suçüstü yakalanmış sanıklara imtiyazlı bir yaklaşım ile yargılanmanın yenilenmesine kararı verildiğine işaret ederek, ‘eşitlik ilkesinin’ ihlaline dikkat çekti.
SANIKLAR TUTUKLANDI, BOMBALAR SUSTU
Kitapevine yönelik saldırı öncesi kent genelinde yaklaşık 4 ay içinde 18 bombalama olayı yaşandığını hatırlatan Timur, ‘örgüt kurmaktan’ beraat eden sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş’in tutuklanması ardından kentte uzun süre hiç patlama yaşanmadığına vurgu yaptı.
‘KARAR SİYASİ ATMOSFERİN YARGI ÜZERİNDEKİ ETKİSİDİR’
3 sanığın ‘insan öldürmek ve yaramak’ suçundan aldıkları 40 yıllık cezanın daha önce kesinleştiğini belirten Timur, verilen cezalara karşı Yargıtay İlgili Dairesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na bu konuda yapılan itirazların reddedildiğini söyledi. Dava hakkındaki kararları siyasi atmosferin yargı üzerindeki etkisine bağlayan Timur, "Eğer FETÖ’den tutuklu bulunan savcı ve hakimlerin hazırladığı dosyalar bunlara gerekçe gösteriliyorsa o zaman şuan cezaevinde çok ağır koşullar altında onlarca yıl ceza almış politik tutukluların dosyalarının da bozulması gerekir. Oysa delilleri çok açık, suçüstü yakalanmış kişiler için beraat vermek hukuka ikili yaklaşımın sonucudur. Burada bir suçüstü hali söz konusu. Orada insan öldürmeye giden, bombasını atan ve araçta bekleyenlerin halk tarafından yakaladığı bir grup var. Bu olayı, hem telefon konuşma kayıtlarına (HTS), hem arabada ele geçen krokilere, Şemdinli Meclis Araştırma Komisyonu’na, Şemdinli halkının tanıklık beyanları ve sanıkların çelişkili beyanları her şeyi çok açık ortaya koymaktadır. Bu dosyaya hangi savcı veya hakim bakarsa baksın bu delilleri farklı değerlendiremeyecektir. Kamuoyunda bu kadar geniş yer edinen bir davanın bozulmasını tamamen siyasi atmosferin yargı üzerindeki etkisine bağlıyorum" dedi.
‘AKP SUÇ İŞLEYEN DEVLET ORGANİZASYONLARINI MEŞRU GÖRÜYOR’
Davanın avukatlarından CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Bu kadar açık ve yargılama sonucu kesinleşmiş bir suçun, hakim ve savcısının FETÖ’den ihraç edilmesi sonucu bozulması kararını vermek, devlet organizasyonlarının AKP tarafından meşru görüldüğünü gösterir. Roboski’de daha ağır suçlar işlenmiştir. Bu nedenle bu suçları aklamaktan da tahliye edilmesine zemin hazırlamaktan da çekinmemektedirler. AKP’in önceki Başbakan’ı Ahmet Davutoğlu’nun 1 Kasım seçimleri öncesi Van’da yaptığı bir miting konuşmasında Kürtleri tehdit ederek ‘Beyaz Toroslar tekrar çıkar’ı boşuna söylenmemiştir. Bu davayla bunu bir kez daha görmüş olduk" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)