Şenyaşar ailesine Halkevleri ve KESK’ten destek

Emine Şenyaşar’ın Adalet Bakanlığı önünde sürdürdüğü Adalet Nöbeti gerginlikle başlarken, Şenyaşar ailesine Halkevleri, KESK ve bağlı iş kolları destek ziyaretinde bulundu.

Şenyaşar ailesine Halkevleri ve KESK’ten destek

Artı Gerçek - Eski AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından 14 Haziran 2018 tarihinde eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar’ın saldırıda yaralı kurtulan oğlu ve aynı zamanda Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar ile Ankara’ya taşıdıkları Adalet Nöbeti, 61’inci gününde sürdü. Oğlu Ferit Şenyaşar ile Adalet Bakanlığı önüne gelen Emine Şenyaşar, bugün de adalet isterken gerginlik yaşandı. Anne Şenyaşar’ın oturması ve koltuk almak için Bakanlığa girmek isteyen Vekil Şenyaşar’a polis ve Bakanlık çalışanlarının engel olmak istemesi üzerine yaşanan gerginliğin ardından, adalet isteyen anne Şenyaşar’a Adalet Bakanlığı başta koltuk vermedi. Ardından anne Şenyaşar ve Vekil Şenyaşar’ın sert tepkileri üzerine Bakanlık, koltuğu vermek zorunda kaldı.

Anne Şenyaşar, Adalet Nöbetine devam ederken, aileye destek olmak amacıyla Halkevleri, Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Kemal Irmak ve KESK’E bağlı iş kolları ziyaret etti.

‘YARGI ADALETSİZLİĞİ GİZLEME ARACI HALİNE GELDİ’

Destek ziyaretinde bulunan Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Sevinç Hacıoğlu, Türkiye’nin her yerinden Halkevleri üyelerinin desteğini, dayanışma duygularını ve selamlarını getirdiklerini belirterek, “Ne yazık ki adalet kendi başına ve yargı kararıyla gelmiyor. Aksine yargı pek çok hukuksuzluğu korumak, pek çok adaletsizliği gizlemenin aracı haline geliyor. 2018 yılından beri bu adalet mücadelesini yürütüyorsunuz bizlerde takipçisiyiz. Bundan sonra da dayanışma içerisinde olacağız ve burada yalnız olmadığınızı bilmenizi isteriz” diye konuştu.

ADALET İÇİN DEVLETE ÇAĞRI

Ardından KESK ve bağlı sendikalar adına konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ise, “Şenyaşar ailesinin uzun süredir sürdürdüğü bu adalet mücadelesinde yanlarında olduğumuzu, destek olduğumuzu, burada oldukları sürece her daim de yanlarında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Bizler biliyoruz ki bu topraklarda bir çok adalet arayışı yarım kalmış ve yerine getirilmemiştir. Ancak umudumuzu kaybetmeden adaletin hem Şenyaşar ailesi nezdinde hem de bugüne kadar bu topraklarda, faili meçhul ve faili belli olan bir çok cinayette hayatını kaybetmiş tüm ailelerin bu adalet arayışı süreçlerinde umduklarını ve umduğumuzu bulabilmeleri için devlete bir kez daha çağrı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sebebiyle iş yerlerini ziyaret etmiş ve taraflar arasında çıkan kavgada Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış ve tekrar çıkan kavgada Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız ölmüş, sekiz kişi yaralanmıştı.

Saldırıda ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve Fadıl Şenyaşar tutuklanmıştı. AKP’li Milletvekili Yıldız'ın ağabeyi Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da 50 kişilik koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne giderek teslim olmuş ve tutuklanmıştı.

DOSYA ÖNCE İKİYE AYRILDI SONRA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ

Katliam soruşturması "işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrılmıştı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verilmişti. 2 Nisan 2021'de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmuştu.

“Hastane” dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlanmıştı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında hapis cezası talep edilmişti. İlk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü.

Mahkeme, 1 Şubat'ta verdiği ara karar ile "Hastane" ve "İşyeri" dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Mahkeme de 15 Mart'ı duruşma günü olarak belirlemişti ancak Maraş merkezli depremlerden dolayı görülemeyen duruşmanın bugün yapılmasına karar verilmişti.

AİLE ADALET SAĞLANMAZSA NÖBETE ANKARA'DA DEVAM EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Şenyaşar ailesi, Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti, 846’ıncı gününde son bulmuştu. Aile, 18 Temmuz'da Malatya'da görülecek davada adalet sağlanmaması durumunda nöbetlerine Ankara'da devam edeceğini açıklamıştı.

AİLE ENGELLENMİŞTİ

Urfa'daki adalet nöbetini Ankara'ya taşıyan ve Adalet Bakanlığı'na yürümek isteyen Şenyaşar ailesi engellenmişti. Anne Emine Şenyaşar, Meclis önünde oturmaya başlamıştı.

Şenyaşar ailesi, Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti, 846’ıncı gününde son bulmuştu. Aile, 18 Temmuz'da Malatya'da görülecek davada adalet sağlanmaması durumunda nöbetlerine Ankara'da devam edeceğini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)