SES: İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz

SES: İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz
Hatay’da SES üyeleri çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep etmek için açıklama yaptı. SES üyeleri performansa dayalı sağlık hizmeti sunumunun çalışanları yıpratarak adaletsizliklere yol açtığını belirtti.

Artı Gerçek-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi, "Çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz" talebiyle İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Hasta önünde açıklama yapan SES üyeleri Ek Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösterdi.

Açıklamada konuşan SES Şubesi Hukuk Sekreteri Nilgün Aşkar, Sağlık Bakanlığı'nın Ağustos ayında Resmi Gazete’de yayınlanan Ek Ödeme Yönetmeliği’nin işkolu emekçilerinin ve örgütlerinin görüşleri alınmadan birkaç bürokratın inisiyatifi ile hazırlandığını ifade etti.

‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET ANLAYIŞINA AYKIRI’

Yönetmeliğin iş barışına bir darbe olduğunu söyleyen Aşkar şunları kaydetti:

"Sonuç olarak bu yönetmelik ile bir kere daha sağlık emekçileri emekliliğe yansımayan ve daha çok çalışmaya bağlanan teşvik adlı ek bir ödemeye mahkum edilmiştir. Dahası verilen teşvik ödemeleri çalışanlar arasındaki maaş farkında uçurum yaratarak emekçiler arasındaki iş barışına bir darbe daha indirmiş, eşit işe eşit ücret anlayışına da aykırı bir durum ortaya çıkarmıştır. Bu yönetmelik ile bütünlüklü sunulan sağlık hizmeti sanki her bir emekçinin verdiği hizmet faklı değerdeymiş gibi görülmüş, kimine az kimine çok teşvik verilirken bazılarına da hiç teşvik ödemesi yapılmamıştır.”

‘SAĞLIK BÜTÜNDÜR BÖLÜNEMEZ. HİYERARŞİ DEĞİL EKİP İŞİDİR’

Sağlık hizmetinin; planlayıcıları, koruyucu hizmetleri, tedavi edici hizmetleri ve araştırma geliştirme hizmetleriyle bir bütün olduğunu aktaran Aşkar, "Hastalık, ölüm, şiddet değil sağlık, esenlik ve güvenlik istiyoruz” dedi.

Aşkar son olarak şunları söyledi:

“Performansa dayalı sağlık hizmeti sunumu çalışanları yıpratmakta, adaletsizliklere yol açmakta, nitelikli ve bütünlüklü sağlık sunumunu bozmaktadır. Ek ödeme değil, tek kalemde emekliliğe yansıyan, yoksulluk sınırının üstünde temel ücret talep ediyoruz. Bu talebimiz gerçekleşene kadar da, verilen bütün ek ödemlerin adil bir biçimde bütün sağlık emekçilerine verilmesini istiyoruz. Hastalığa değil sağlığa bütçe. Sağlık bütündür bölünemez. Hiyerarşi değil ekip işi.”(MA)

Öne Çıkanlar