SGK’dan ‘prim’ sorusuna yanıt: Özel ve ayrı bir çalışma gerektirdiği için yanıt veremiyoruz
İlgezdi, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Türkiye'nin gerçeklerine yabancılaştığını ve halkın sorunlarından uzaklaştığını belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin özeti olarak nitelendirdiği Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kararları ile ilgili CHP Genel Merkezi'nde Basın Toplantısı yaptı.
‘TBMM DENETİM YETKİSİNİ KAYBETTİ’
19 yıllık AKP iktidarının Anayasanın teminat altına aldığı sosyal haklar sistemini enkaz yığınına çevirdiğini söyleyen İlgezdi, "Milyonlarca yurttaşımız uygulanan yanlış ekonomik ve sosyal politikaların bedelini sefaletle, açlıkla ve yoksunlukla ödüyor" dedi.
TBMM'nin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde denetim yetkisini kaybettiğinin altını çizen İlgezdi, milletvekillerinin denetim yetkisini soru önergeleri ve bilgi edinme talepleri üzerinden sağladığını hatırlattı. İlgezdi, "Bilgi edinme hakkı iyi yönetim hakkı ile yakından ilgilidir. İyi yönetim hakkı ise demokrasinin emniyet garantisidir. Zira iyi yönetilen ülkeler, halkına karşı hesap verebilir bir anlayışla yönetilirler. Oysa Türkiye bugün bir keyfiyete teslim olmuştur" diye konuştu.
‘BU ÇOK TEHLİKELİ BİR SÜREÇTİR’
"Saray Kabinesinin Türkiye’nin gerçeklerine nasıl yabancılaştığını ve halkın sorunlarından ne kadar uzaklaştığını bir örnek üzerinden anlatmak isterim" diyen İlgezdi, şöyle devam etti:
"Atanmışlar, seçilmişlere karşı hiçbir sorumluluk hissetmeden, son derece vurdum duymaz bir anlayışla ülkeyi şekillendiriyorlar. Sorduğumuz sorular, muhatabını bulamıyor ve yanıtsız bırakılıyor. Muhatabın kim olduğunu bildiğimiz konularla ilgili başvurularımız ise Bilgi Edinme Kanununun ruhuna aykırı biçimde reddediliyor. Bu çok tehlikeli bir süreçtir. 2019 Şubatında, daha pandemi yokken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bir bilgi edinme talebinde bulundum. Türkiye’de Genel Sağlık Sigorta Primleri devlet tarafından ödenen yoksul yurttaşlarımızın ve ayrıca sığınmacıların sayısını ve bu sayının yıllar içinde uğradığı değişimi sordum.
SGK: YANIT VEREMİYORUZ
"Modern demokrasilerde 2 bilemediniz 3 gün içinde yanıtı gelecek bu soruya Sosyal Güvenlik Kurumu yasal sürenin son gününde yanıt verdi. Verdiği yanıtta da 'Sorduğunuz sorulara özel ve ayrı bir çalışma gerektirdiği için yanıt veremiyoruz.' dedi. Bu antidemokratik ve kabul edilemez yaklaşımın tek amacı hesap vermesi gereken kurumların yani saray kabinesinin denetlenemez, ulaşılamaz ve eleştirilemez olmasına hizmet etmektir. Buradan soruyorum devletin ilgili alandaki tüm kayıtlarını tutan kurumunun, 'Genel Sağlık Sigortası Primleri devlet tarafından ödenen kişi sayısını' bilmemesi mümkün müdür? Elbette değildir. Ama iktidarın kutuplaştırıcı siyasetinden ve ayrımcı dilinden güç alan bürokratlar kanunları hiçe saymakta ve bilgiyi saklamakta çekince görmemektedir."
‘İKTİDARIN SİYASETEN SÖYLEYECEĞİ SÖZ TÜKENMİŞTİR’
SGK'nın yanıtı üzerine Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvurarak, itiraz ettiğini anlatan İlgezdi, Kurulun 2 yıl sonra yanıt verdiğini söyledi. İlgezdi, "Hani Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde kararlar hızla alınacaktı? Devlet bürokrasiye boğulmayacak, işlemler ışık hızıyla yapılacaktı? Basit bir Bilgi Edinme talebine yapılan itirazı iki yılda ancak değerlendiren kurum ve kurulların olduğu bir ülkede, ne yazık ki aya gidileceğini ileri sürmek yurttaşlarımızla alay etmektir. İktidarın siyaseten söyleyeceği söz tükenmiştir. Gideceği yol bitmiştir. Ancak kamu yönetimine sirayet eden hukuksuzluklar ve haksızlıklar devam etmektedir" diye konuştu.
"Sözde bağımsız olan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu adaletsizliğe ortak oldu. Türkiye bu sansürcü, yasakçı ve baskıcı anlayışla çağdaş medeniyetler seviyesine asla ulaşamaz" diyen İlgezdi, dava yoluna gitti bilgisini de verdi.