Sinan Ateş Davası 30 Eylül'e ertelendi: İstenen cezalar belli oldu, tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedildi

Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davada bugün savcının istediği cezalar belli oldu. Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş'in sekiz koruma ile geldiği duruşmada mahkeme heyeti tüm tutuklu sanıkların tutukluluğuna devam kararı verdi.

Seda TAŞKIN

ANKARA - Ankara'da uğradığı suikast sonucu öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin 12 tutuklu sanığın yargılandığı davada savcılık esas hakkındaki mütalaasını açıkladı, istenen cezalar belli oldu. Bir sonraki duruşmayı 30 Eylül 2024 tarihine erteleyen mahkeme, tutuklu sanıkların tahliye talebini reddetti.

AYŞE ATEŞ SEKİZ KORUMAYLA GELDİ

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davada yeni bir aşamaya gelindi. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, bugün savcılık esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

1 Temmuz’da görülen duruşmada, tutuklu yargılanan 22 sanıktan 10'unun adli kontrol uygulamasıyla tahliye edilmişti.

Bugünkü duruşmaya Ayşe Ateş sekiz korumayla geldi.

ERTELENEN DURUŞMADA İSTENEN CEZALAR

Duruşmada tutuklu sanılarırın tahliye talepleri reddedildi ve bir sonraki duruşma 30 Eylül'e ertelendi.

  • Savcı tutuklu yargılanan tetikçi Eray Özyağcı, tetikçiyi olay yerinden kaçıran Vedat Balkaya, keşifçi Suat Kurt hakkında tasarlayarak kasten öldürme ve ayrıca Selman Bozkurt’a yönelik kasten öldürme teşebbüsünden ceza istedi.
  • Sinan Ateş Davası’nda ilk duruşmada tahliye edilen Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz ve Osman Bayraktar hakkında savcılık beraat isteyerek, adli kontrol kontrollerinin kaldırılmasını talep etti.
  • Eray Özyağcı, Vedat Balkaya, Suat Kurt, Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
  • Savcılık tutuklu sanık MHP Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmesi’ suçlamasının kaldırılması talebinde bulundu.
  • 17 şüpheli hakkında “cinayete yardım” cezası istendi.
  • Sanıklar Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataş, Caner Günay, Umut Ersoy, Alper Atay hakkında yurt dışığı yasağının devamına karar verildi.
  • Savcı, sanıklar Eray Özyağcı, Vedat Balkaya ve Suat Kurt’un ‘müşterek fail’ olarak yer aldığını belirterek bu kişilerin Ateş’i ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman Bozkurt’a yönelik ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 13’er yıldan 20’şer yıla kadar hapsini istedi.
  • Özyağcı’nın ayrıca ‘ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak’ 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi.
  • Doğukan Çep, Tolgahan Demirbaş hakkında ‘suça azmettiren’ olarak ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
  • Sanıklar Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Emre Yüksel, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu ve Aytaç Ataç’ın iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail olarak kabul edilmesi yönünde görüş bildiren savcı, bu kişilerin tasarlayarak kasten öldürmeye yardım suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapsi talep edildi.

DURUŞMA SONRASI AYŞE ATEŞ’TEN AÇIKLAMA

Yaklaşık 10 dakika süren duruşmanın ardından Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş açıklama yaptı. Ateş, siyasi bir cinayetin adli bir cinayet olarak gösterildiğini belirterek, dosyaların birleştirilmesini ve bütün sanıkların adalet karşısına çıkarılmasını talep etti. Ateş, “Büyük bir karanlık güce karşı savaşıyoruz. Bu yargılamadan paçayı sıyırırlarsa olacaklar gün gibi ortada değil mi?" diye sordu.

Ateş, milletvekillerine de çağrı yaparak Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Ateş, “Aziz milletimizin adalete olan inancı sarsılmıştır. Bu suça karışan herkesin adil bir şekilde yargı önüne çıkmalıdır, kanunların ön gördüğü cezayı almalıdır” diyen Ateş, yargının üzerindeki siyasi baskının kaldırılmasını istedi.

TUTUKLU YARGILANANLAR

Sanıklar Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay adli kontrol şartıyla tahliye edilirken, Ülkü Ocakları Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel, dönemin Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal, tetikçiyi Ankara getiren Aşkın Mert Gelenbey ile Mustafa Can Çolak, Çağlar Zorlu, tetikçi Eray Özyağcı, azmettirici Doğukan Çep, MHP'li avukat Serdar Öktem ve Mustafa Uzunlar tutuklu yargılanıyor.

ADLİ KONTROL İLE TAHLİYE EDİLEN SANIKLAR

1 Temmuz'daki duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilen sanıklar arasında Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay bulunuyor.

Tolgahan Demirbaş'ın dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alınmasına ilişkin yapılan şikayetin dosyaya girmesi ve içlerinde MHP yöneticilerinin de olduğu 17 şüpheli hakkındaki soruşturma dosyasının görülen dosya ile birleştirilme talebi reddedilmişti.

Sinan Ateş