Sınır dışı edilen Suriyelilerin avukatı: İmzaların tamamı sahte

Sınır dışı edilen Suriyelilerin avukatı: İmzaların tamamı sahte
Urfa merkezli 18 ilde düzenlenen operasyonun ardından Suriyeli yaklaşık 40 kişi sınır dışı edildi. Avukat Vefa, "Sabah 'gönderdik' dedikleri kişiler, saat 14.00'te dilekçeyi imzalamış görünüyorlar" dedi. Urfa Barosu suç duyurusunda bulunacak.

Ali Güzel


URFA - Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 3 Ekim’de 18 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda çoğu Kuzey ve Doğu Suriyeli yaklaşık 90 kişi gözaltına alındı, 18 kişi tutuklandı. Avukatlar, bazılarının emniyet bazıların savcılık ifadesi bile alınmayan yaklaşık 40 Kuzey ve Doğu Suriyelinin Urfa İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezinden sınır dışı edildiğini anlattı. Bu kişilere gönüllü olarak geri döndüklerine dair imzaların kandırarak ve zorla attırıldığını anlatan avukatlar, hiçbir dava açmayacaklarına dair imzaların ise sahte olduğunu savundu.

'ORTADA SOMUT DELİL YOK'

Artı Gerçek'e konuşan avukat Mustafa Vefa, "Ekim ayı başında düzenlenen operasyonda yaklaşık 90 kişi herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. Gözaltılardan hemen sonra dosyaya kısıtlama kararı getirildi. Yani biz müvekkillerimizin dosyasına bakamadık ve ne ile suçlandıklarını bile bilmiyorduk. Müvekkillerimize, ifadeler sırasında 'YPG'nin istihbarat birimine çalıştığınıza ilişkin bilgi sahibiyiz. Bu istihbarat biriminde kimi tanıyorsunuz?' diye soru sordular. Bu bilgi bir istihbari bilgi neticesinde elde edilmiş yani ortada somut hiçbir delil yok" dedi.

whatsapp-image-2023-10-20-at-13-35-49.jpeg
Avukat Mustafa Vefa

'MÜVEKKİLLERİMLE GÖRÜŞTÜRMEDİLER'

Savcılık herhangi bir adli kontrol tedbiri uygulamadığı halde Suriye uyruklu yaklaşık 36 kişinin Urfa İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezine götürüldüğünü aktaran Vefa, şunları söyledi:

"Bu kişiler dört gün gözaltında tutuldu ve dördüncü gün cuma gününe denk getirildi. Cuma günü Suriyeliler adliyeye getirildi gözaltındaki Türkiye vatandaşlarıyla beraber. Suriyeliler sabah getirildi ama akşama kadar araçtan indirilmediler. Yani otobüste bekletildiler, ta ki işlemler bitene kadar. Savcı 18 kişiyi tutukladı ve geri kalan yaklaşık 36 kişiyi hiçbir adli kontrol tedbiri uygulamadan ve ifade almaksızın serbest bırakmak üzere tutanak düzenledi. Ben müvekkillerimle görüşüp hiçbir şeye imza atmak zorunda olmadıklarını söylemek istedim ama bizi görüştürmediler. Mesai saati bitince de bunları geri gönderme merkezine götürdüler. Cumartesi ve pazar günü avukat görüşü yok ama biz cuma akşamı gittik yine görüşmemize izin vermediler. Bize 'Pazartesi gelin öyle görüşebilirsiniz' dediler."

'SABAH 'GÖNDERDİK' DEDİKLERİ KİŞİLER SAAT 14.00'TE İMZA ATMIŞ GÖRÜNÜYOR'

Müvekkilleriyle görüşmek için pazartesi sabahı saat 10.00 sıralarında İl Göç İdaresine gittiğini söyleyen Vefa, "Bana 'Biz onları bu sabaha karşı Suriye'ye gönderdik, sınır dışı ettik' dediler. Benim buna ilişkin istediğim evraklar bana gösterilmek istenmeyince ben de iki kez tutanak tuttum. Daha sonra yazılı talepte bulununca saat 14.45'te bana evrakları getirdiler. Getirdikleri evrakta sanki müvekkilim yarım saat önce oradaymış ve imza atmış 'Hiçbir dava açmak istemiyorum' diye. Bu imzaların tamamı sahte. Çünkü sabah 'gönderdik' dedikleri kişiler, saat 14.00'te dilekçeyi imzalamış görünüyorlar. Bu çelişki bizde imzaları kendileri attığı şüphesini uyandırdı" diye konuştu.

'İSTEMEDİKLERİ HALDE SINIR DIŞI ETMİŞLER'

Sınır dışı edilenlerin bazıların emniyete bazıların da savcılığa bile çıkarılmadan geri gönderme merkezine götürülerek sınır dışı edildiğine dikkat çeken Vefa, "Biz daha sonra müvekkillerimizle görüştük. ÖSO kontrolündeki bölgeden yani Azez Sınır Kapısı'ndan (Kilis) sınır dışı edildiklerini söylediler. Kimini 'battaniye vereceğiz' diye ikna etmeye çalışmışlar, kimini döverek, kiminin de elini zorla tutarak gönüllü olarak geri döndüklerine dair belge imzalatmışlar. İstemedikleri halde hepsini sınır dışı etmişler. Yaklaşık 15 kişiye ulaşabildik. Bazılarını tanımadığımız için evlerine varmışlar mı ya da hayattalar mı bilmiyoruz" dedi.

URFA BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Urfa Barosu Göç ve İltica Merkezi Başkanı avukat Serhat Hicri ise İl Göç İdaresinde imzaların taklit edilerek evrakta sahtecilik yapıldığı şüphesi üzerine baronun suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Hicri, "Bize gelen bilgiler, cuma günü İl Göç İdaresine götürülen kişilerin pazartesi sabahı saat 07.00 gibi Suriye'ye gönderildiği yönünde. Bunu, Suriye'ye gönderilen kişilerin daha sonra avukatlarıyla yaptıkları görüşmeden biliyoruz. Hatta bir kısmı pazar akşamı gönderilmiş. Avukatların talebi üzerine verilen tutanakların ise saat 14.00'te imzalandığı bilgisi verilmiş. Burada evrakta sahtecilik ve imzaların taklit edildiği anlamı çıkıyor. Meslektaşlarımızdan edindiğimiz bilgi bu yönde. Biz, bununla ilgili tutulan tutanaklarla birlikte suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

Öne Çıkanlar