Sınırlar kapandı Alman Prof Ege'de mahsur kaldı
'Karantinada olmak için daha güzel bir yer hayal edemiyorum.'
İki aylık bir yelkenli yolculuğu planlayarak denize açılan Viyana Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sebastian Kummer, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’nin sınırları kapatmasının ardından Ege denizinde mahsur kaldı. Yeterli su ve yiyeceği olduğunu söyleyen Kummer bir buçuk aydır karaya ayak basmadı.
Hürriyet'ten Ece Çelik'in haberine göre, Viyana Üniversitesi’nde ulaşım ekonomisi ve lojistik bölümünde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Sebastian Kummer Şubat ayında yelkenlisiyle çıktığı yolculuk sırasında sınırlar kapatılınca ege denizinde mahsur kaldı.
Çocukluğundan bu yana yelkenli sevdalısı olan Kummer, 18 Şubat’ta iki arkadaşıyla Fransa’nın La Rochelle şehrinden Lagün 46 isimli yelkenli katamarana binerek Ege’yi gezecekleri bir seyahat planladılar. Yolculuk Türkiye’de bitecekti. Üçlü yelkenlileriyle denizleri aşarken tüm dünyada koronavirüs önlemleri arttı ülkeler bir bir sınırları kapatmaya başladı.
İTALYA KIRMIZI BÖLGE İLAN EDİLDİ ROTAYI İSPANYA’YA ÇEVİRDİLER
Grup istikametini İtalya’ya çevirdi ancak 10 Mart’ta İtalya’nın tamamı kırmızı bölge ilan edildi. Denizciler bu kez rotayı İspanya’nın Balear Adaları’na çevirdi ancak Kummer teknesini Göcek sahiline demirlemek ve karantinayı burada geçirmek istiyordu.
YOLA TEK BAŞINA DEVAM ETTİ
Arkadaşları Balear Adaları’nda indikten sonra yola tek başına devam eden Kummer, Ege’ye vardığında Türkiye sınırları kapatmıştı. Yunanistan ise tekne Türk bayraklı olduğu için onu Türk bölgesine yönlendirdi.
Prof. Kummer, hem koyları geziyor hem de online olarak ders veriyor.
KARANTİNADA OLMAK İÇİN DAHA GÜZEL BİR YER HAYAL EDEMİYORUM
Hiçbir kıyıya yanaşamayan ve yaklaşık bir buçuk aydır karaya ayak basmayan 57 yaşındaki Kummer yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı:
"Arkadaşlarım planlanandan daha önce tekneden ayrıldığı için bolca yemeğim ve suyum vardı. Çocukluğumdan beri yelkenli üzerindeyim. Gıdanın ve suyun değerini biliyorum, dikkatli kullanıyorum. Aslında karantinada olmak için daha güzel bir yer hayal edemiyorum. Yelkenlimle çeşitli koylarda vakit geçiriyorum. Bu haftaya kadar panik yapmadım, çünkü acil bir durum olmadığını yeterli yemeğim olduğu sürece bu şekilde devam edebileceğimi biliyordum. Ancak tabii çok uzun bir süre oldu ve artık yolculuğu sonlandırmak istiyorum. Benim gibi tekne üzerinde kalan insanlar olduğunu biliyorum. Uluslararası deniz hukuku kapsamında güvenli bir liman gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için Türk yetkililerle temas halindeyim. Sorunumun bir iki gün içerisinde çözüleceğini umuyorum."
ÖĞRENCİLERE EĞİTİME DEVAM EDİYOR
Denizde internet iyi çektiği için kendini şanslı hissettiğini söyleyen Kummer, Viyana’daki öğrencilere online olarak ders vermeye ve çalıştığı enstitüdeki görevlerine devam ettiğini belirtti.
Sebastian Kummer, arkadaşlarının planlanandan daha önce tekneden ayrıldığı için gıda ve su sıkıntısının olmadığını söyledi.