Sırrı Süreyya Önder’in doktorları: Şu aşamada her saat çok kritik

Kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan DEM Parti İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder’in doktorlarından yapılan açıklamada, 'Hayati riskini korumaktadır. Şu aşamada her saat çok kritik' denildi.

Sırrı Süreyya Önder’in doktorları: Şu aşamada her saat çok kritik

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti Üyesi ve DEM Parti Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, dün gece saat 22.00 sıralarında kalp krizi geçirdi. Kriz sonucu entübe olan ve nabzı duran Önder, 112 Acil Servis ekipleri tarafından kalp-akciğer masajı eşliğinde 22.41'de Florence Nightingale Hastanesi'ne Acil Ünitesi'ne kaldırıldı.

Burada yapılan müdahaleden 10 dakika sonra nabzı yeniden atmaya başlayan Önder'in aort damarının yırtıldığı tespit edildi. Saat 23.05''te yeniden kalp ritim bozukluğu baş gösterirken Önder'in nabzı ve kan dolaşımı yeniden durdu.

Kalp masajı yapılan önder saat 23.35''te ameliyata alındı. Önder'in ameliyatını Prof. Dr. Ertan Sağbaş yönetti. Ameliyata, Prof. Dr. Oğuz Yılmaz, Prof. Dr. Haluk Kafalı, Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar, Prof. Dr. Murat Gülbaran, Uzman Doktor Erol Görgen, Dr. Öğretim üyeleri Özge Çetinarslan ve Mert Sudabatmaz girdi. İlk başta 6-7 saat süreceği tahmin edilen ameliyat yaklaşık 12 saat sürdü.

Önder’in sağlık durumuna ilişkin doktorlardan hastane önünde ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Hayati riskini korumaktadır" denildi.

Hastane Rektörü Çavlan Çiftçi, ameliyatın 12 saat sürdüğünü belirterek, “Aort disseksiyonunun sağ koronerden başlayıp tüm aortayı kapsadığı tespit edilmiştir. Sırasıyla sağ koroner damara koroner by-pass yapılmış, aort kapağı değiştirilmiş ve tüm aorta boyunca greftleme ve anastomoz işlemleri tamamlanmıştır” dedi.

‘HAYATİ RİSK SÜRÜYOR’

Çavlan Çiftçi, ölüm riski olan bir ameliyat olduğunu ifade ederek, “Ameliyat sonrası büyük bir disseksiyon ve kalbi besleyen sağ koroneri içermesi nedeniyle ameliyattaki tüm operasyon süreçlerinin başarılı olmasına rağmen kalbin sağ yarısı hala bir kasılma bulunmamaktadır. 12 saat süren bu ameliyat sonrası hastamızı, ECMO (kalp dolaşım destek cihazı) eşliğinde Yoğun Bakım Ünitemize alınmıştır. Hastamızın hayati riski sürmektedir ve yoğun bakım servisinde tedavi almaktadır” diye belirtti.

‘NÖROLOJİK TABLOSUNU MERAK EDİYORUZ’

Önder’in, Nörolojik tablosunu merak ettiklerini belirten Çavlan Çiftçi, “Hastaneye getirildiğinde şuuru kapalıydı. Şuan ECMO’ya bağlı olduğu için Nörolojik değerlendirmesini şu aşamada gerçekçi yapamıyoruz. Önümüzdeki süreçlerde bu konuda daha somut açıklamalarda bulunacağız” dedi.

Bu durumun uzun sürebileceğini belirten Çavlan Çiftçi, “Ama biliyoruz ki sağ kronerin iyileşmesi uzun sürecektir” diye ekledi.

‘KALBİN SAĞ TARAFINDA KRİZ YAŞANMIŞ’

Daha sonra Önder’in ameliyatını yapan Prof. Dr. Ertan Sağbaş söz aldı. Sağbaş, aort disseksiyonunu kalp cerrahisinin en önemli ve en zor tedavi edilen pataloji olduğunu belirtti. Sağbaş, “Sağ kroner damar, kalbi besleyen damarlardan biridir. Sağ koroner disseksiyonun icinde kalmış, sağ kronerin ağzında hafif bir yırtılma vardı. Sırrı beyin, 112 Acil’in geldiğinde şikayetini söyleyip, yere yığılmasının nedeni budur. Yani disseksiyonla beraber kalbin sağ tarafında meydana gelin bir kalp kriz de vardı” dedi.

‘RAHATSIZLIĞI TEŞHİS EDİLMİŞ, İLAÇ TEDAVİSİ GÖRÜYORMUŞ’

Sağbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Kalp çok hırpalandığından, kalbi biraz dinlendirdik. O yüzden ameliyatı bu kadar uzun sürdü. Kanama kontrolü yaptık. Cihaz desetiğini aldık derken ameliyat 12 saati buldu. Çok ağır bir patalojiydi. Daha önce bu tür disseksiyon ameliyatlarını çok yaptık ama biraz Sırrı beyinki benim son zamanlarda gördüğüm en ciddi ve komplike vakalardan biriydi. Sırrı beyin teşhisi konulmuş aort damarında genişleme rahatsızlığı vardı. Bu konuda takibe alınıp, ilaç tedavisi görüyormuş. Bunu teyit ettik.”

‘HASTAMIZ KRİTİK POZİSYONDA’

Hastaneye getirildiğinde kalbinin durduğunu belirten Sağbaş, “Aort mosmor, yırtılmış ve genişti. Biz ameliyata aldığımızda masajla aldık, ameliyat masasına. Kalbi durmuştu. Çok geniş bir ekiple müdahale ettik. Zaten ekimiz aort cerrahisinde uzman bir ekiptir. Hastamız çok kritik durumda. Uzun vadeli bir şey diyemiyoruz. Anlık olarak gelişmeleri takip edeceğiz ve ona göre tedavi yöntemlerini belirleyeceğiz. ECMO cihazından bazı parametrelin olumlu yönde düzeldiğini takip edebildik, ancak şu aşamada her saat çok kritik. Bu aşamada uzun vadeli olarak bir yorumda yapmak mümkün değil." (HABER MERKEZİ)