Sokak köpekleri tartışması: 'Canlı düşmanı bir projeyle karşı karşıyayız'

Sokak köpeklerine ilişkin tartışmalar sürüyor. Muhalefet yetkilileri AKP'nin yapılan açıklamaları eleştirdi: İktidar söylemlerinde toplatma kavramını kullanıyor, canlı düşmanı bir projeyle karşı karşıyayız.

Sokak köpekleri tartışması: 'Canlı düşmanı bir projeyle karşı karşıyayız'

Oğulcan ÖZGENÇ

ANKARA - Türkiye seçimlere sokak hayvanlarına yönelik tartışmalar eşliğinde giriyor. Bazı medya organlarında çıkan sokak köpeklerinin saldırısına dair haberler ve tekil örnekler özellikle sosyal medyada tartışma yarattı. Siyasilerin, gazetecilerin, hak savunucularının ve yurttaşların dahil olduğu tartışmalarda sokak köpeklerinin toplatılmasını ve ıslah edilmesini savunanlar oldu. Hayvan severlerse tekil örnekler üzerinden yapılan tartışmaların, hayvanların itlafına varabilecek yolların önünü açabileceğini belirterek hem yerel yönetimlerin hem de yasa yapıcıların önlem alması gerektiğini vurguluyor. Tüm bu tartışmalar sürerken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sokak köpeklerine ilişkin açıklama geldi. Avrupa standartlarına uygun biçimde meselenin çözüleceğini belirten Erdoğan’ın açıklamasını, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yerel seçimlere kadar hazırlanması planlanan yasa tasarısı yapıldığına ilişkin ifadeleri takip etti.

Artı Gerçek’e konuşan siyasi parti yetkilileri, sokak köpeklerinin gündem olmasını AKP’nin yerel seçimler öncesi bir stratejisi olarak değerlendirdi. Yetkililer, 27’inci dönemde Meclis’e sunulan önerilerin dikkate alınmadığına dikkat çekti.

‘CANLI DÜŞMANI BİR PROJE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, AKP’nin sokak köpeklerini gündeme getirmesinin, esas sorunları gizlemek için kullanılan bir strateji olduğunu belirtti. Konukçu, AKP’nin gündem oluşturmaya çalıştığını vurgulayarak, “Bununla ilgili doğa ve ekoloji ile uyumlu, canlılarla dost teknolojiler gelişmiş durumda. Sokak hayvanları ile aşılama, kısırlaştırma ve yerinde yaşatma gibi yöntemlerle uyumlu şekilde yaşayabiliriz. Bu projelerin masraflı olduğu söyleniyor” ifadelerini kullandı.

Konukçu, süren bütçe görüşmelerini hatırlatarak sokak hayvanları için ciddi bütçelerin ayrılması gerektiğine dikkat çekti. AKP’nin bu tür sorunları gözetmeyen bütçeler hazırladığını belirten Konukçu şöyle konuştu:

“AKP’nin yerel yönetimlerle ilgili söyleyeceği fazla söz yok herhalde bunu söylüyorlar. Kesinlikle canlı düşmanı bir proje ve bunun karşısındayız. İktidar söylemlerinde toplatma kavramını kullanıyor. Hayvan barınaklarında canlıların eziyet çekerek yaşadıklarını ve can verdiklerini biliyoruz. Toplatmak kesinlikle çözüm değil. DEM Parti olarak bunun karşısında duracağız.”

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu

‘27’İNCİ DÖNEMDE RAPOR HAZIRLADIK’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sokak hayvanlarına dair Avrupa standartlarında bir düzenleme yapılacağına ilişki açıklamasını hatırlattı.

Karaca, 27’inci dönemde hayvanlara karşı şiddetin önlenmesi ve hayvanlara yönelik bu tür kötü muamelelerin araştırılması ve önerilerin sunulması için bir komisyon oluşturulduğunu belirterek, “Bu komisyonda sokak hayvanlarına ve yasal düzenlemelere ilişkin 55 maddelik bir rapor hazırlamıştık. Ardından AKP, bir Hayvan Hakları Yasası gündeme getirdi. Bugün söylüyoruz ki, komisyon raporundaki 55 öneri uygulanmış olsaydı bunları konuşmayacaktık” dedi.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca

‘AVRUPA’YA BAKMAYA GEREK YOK’

Karaca, Erdoğan’ın ve Adalet Bakanı Tunç’un gündeme getirdiği yasa tasarısı hakkında şunları söyledi:

“Daha üzerinden iki yıl bile geçmeden yeni bir düzenleme tartışması gündeme geldi. Hiç Avrupa’ya bakmaya gerek yok, AKP’nin Meclis’in 27’inci dönemde hayvan hakları konusunda yapılması gerekenleri içeren 55 maddelik raporu hayata geçirmesi yeterli.”

RAPORDA HANGİ ÖNERİLER YER ALMIŞTI?

Söz konusu raporda; şehirlerde sokak hayvanlarının popülasyon kontrolünü sağlamak amacıyla uygulanması önerilen tek yöntemin kısırlaştırma olduğu belirtilmişti.

Kısırlaştırmanın başarıya ulaşabilmesinin ancak tüm ülke çapında seferberlik halinde uygulanmasıyla mümkün olduğu ifade edilirken; kısırlaştırma sürecinin doğru yönetimi için bütçe tahsisi yapılması gerektiği vurgulanmıştı.

27’inci dönemde Meclis’e sunulan raporda; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yerel yönetimlere yönelik desteğinin artması da vurgulanan başlıklardan bir diğeri olmuştu. Hayvanlara yönelik süreçlerin yönetilmesinde kullanılmak üzere ‘Hayvan Hakları Fonu’nun kurulmasını öneren raporda şu ifadeler yer almıştı:

“Yerel yönetimler hazırladıkları stratejik planlarda hayvanlarla ilgili çalışmalar konusunda Bakanlığa bilgi vermeli, Bakanlık bu konuda yönlendirme ve planlama yapmalıdır.”

ERDOĞAN VE TUNÇ NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan sokak köpeklerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Başıboş sokak
köpeklerinin zarar verdiği insanlarımızın haklarını korumanın da görevimiz olduğunu
bilinciyle hareket ediyoruz. Başı boş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikayetlerin farkındayız.
Önceki gün Ankara'da bir evladımızın ağır yaralandığı elim hadise yüreğimizi dağladı… Bu
sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde
mutlaka çözüme kavuşturacağız" demişti.

Erdoğan’ın açıklamasını Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklaması takip etmişti. Konuya
ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak çalıştıklarını ifade eden Tunç, şunları
söylemişti:

"Yurdun değişik yerlerinde köpeklerin parçaladığı, yaraladığı insanların olmaması lazım.
Bunun çözümünü bulan Batılı ülkeler var. Bu çözüme uygun bir düzenlemenin yapılması
lazım. Bu konuda bir çalışma söz konusu. Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda
yürütülen bir çalışma. Belediyelerin de konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerekiyor.
İnsanlarımızın sağlığını, vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamamız lazım. Bu anlamda da
gerekli tüm tedbirlerin alınması konusunda biz Bakanlık olarak katkı sağlayacağız."