Soma'da maden sahibine tutuklama talebi
Maden sahibi Can Gürkan'ın 'sabotaj' iddiasına mahkeme 'böyle bir delil yok' diye yanıt verdi. Savcı 7 kişi hakkında 22.5’er yıl hapis, maden sahibi Alp Gürkan için de tutuklama istedi.
HABER MERKEZİ- Soma faciasına ilişkin görülen dava duruşmasında, sanıklardan maden sahibi Can Gürkan’ın "sabotaj" iddiası üzerine 14 ay önce başlatılan soruşturma dosyasında eldekilerin dışında yeni herhangi bir belge olmadığı anlaşıldı. Mağdur avukatları, davada sona gelinmesine rağmen sanıkların uzun tutukluluktan tahliye edilmek amacıyla bu soruşturmaya sarıldığını ifade etti.
Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin 5’i tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın 21’inci duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada tutuklu 5 sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları ile yaşamını yitiren madencilerin aileleri ve avukatları hazır bulundu.
HDP ve CHP milletvekilleri ile 17 baro temsilcisinin takip ettiği dava duruşması, kimlik tespiti ve mahkemeye ulaşan evrakların okunmasıyla başladı.
SABOTAJ İDDİALARI BOŞ ÇIKTI
Sanıklardan maden sahibi Can Gürkan’ın şikayeti üzerine Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "sabotaj" iddiasıyla başlatılıp, daha sonra ‘gizlilik’ kararı alınan ve dosya savcısının 14 aydır mütalaasını açıklamamasına gerekçe yaptığı soruşturma dosyasının mahkemeye ulaştığı belirtildi. Gelen dosyayı özetleyen mahkeme başkanı, devam eden soruşturma dosyasında Soma Davası dosyasında yer alan belgeler dışında herhangi bir belge olmadığını paylaştı.Okunan belgelerin ardından mahkeme heyeti, mağdur ailelerin avukatlarına söz verdi.
‘UZUN TUTUKLULUĞA OYNADILAR’
Avukatlardan Can Atalay, "sabotaj" iddiasıyla yürütülen soruşturma dosyasının boş çıktığını ifade etti. Atalay, "Önceki savcı bir yıl önce ‘mütalaam hazır’ dedi. Mahkemeden 10 dakika ara isteyerek, mütalaasını açıklayacağını söylemesine rağmen daha sonra mütalaasının hazır olmadığını söyledi. Ne oldu ise o arada oldu. Mütalaa vermekten vazgeçti. Bu açık açık delil karartma çabasıdır. Biz sanıkların savunma hakkına bir şey demiyoruz ama bu yapılan delil karartma çabasıdır. Sanıklar uzun tutukluluğa oynuyorlar. Uzun tutukluluk ile tahliye edilmeyi bekliyorlar. Biz sanıkların bu tavırlarından dolayı bile tutuklu yargılanmaları yönünde karar verilmesini istiyoruz" dedi.
‘BU DOSYADA ARTIK SONA GELİNMİŞTİR’
Ardından söz alan avukatlarından Nergis Tuba Aslan da sanıkların başından bu yana Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma ile dosyanın seyrinin değişeceğini iddia ettiklerini hatırlattı.
Sanıkların gizli yürütülen soruşturma için ortaya atmadıkları iddia kalmadığını söyleyen Aslan, sanıkların açık açık kanuna karşı hile yaptıklarını belirtti. Sanıkların hile ile dosyaya bir şekilde müdahale edildiğini vurgulayan Aslan, "Bilinçli olarak mütalaa verilmedi. Sanıklar ve müdafileri 5 yıllık uzun tutukluluk süresine oynadılar. Ama bu da hukuka aykırıdır. Tutukluluk hallerinin devam etmesi gerekiyor. Sanıklar yargılamanın sonuna yaklaşıldığını gördükçe ‘gerçeğin peşine düştük’ savunması yapıyorlar. Bu bir stratejidir. Ama bu dosyada artık yargılamanın sonuna gelinmiştir" ifadelerini kullandı.
‘TEK GERÇEK 301 İNSANIN ÖLÜMÜNE GÖZ YUMULMASI’
Avukat Hatice Aslan Atabey de yargılama süresince mahkeme savcısından heyetine ve bilirkişilerine kadar herkesin değiştirilmesi üzerinde durdu. Atabey yine bilirkişiler hakkında kendi aralarında yaptıkları istişareler nedeniyle soruşturma başlatıldığını hatırlattı. 302 işçinin katledilmesine göz yumulduğunu vurgulayan Atabey, boş bir soruşturma dosyasıyla mahkemeden karar çıkmasının engellendiğini söyledi. Yapılan savunmaların ardından duruşmaya ara verildi.
SAVCI 'TUTUKLANSIN' DEDİ
Duruşma savcısı Süleyman Topan, esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Sanıklara yönelik suçlamalarda bulunan savcı, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, oğlu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Yiğit, Hayri Kebapçılar, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ile İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı'nın 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Ayrıca tutuksuz sanıklardan Alp Gürkan ile Mustafa Yiğit'in de tutuklanması istendi.
33 sanık hakkında beraat kararı verilmesini isteyen savcı, aralarında Ertan Ersoy, Hilmi Kazık, Mehmet Ali Günay Çelik ve Yasin Kurnaz'ın da bulunduğu 11 sanık için ise 'taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan ceza verilmesini istedi. Savcı, ayrıca sanıklardan Ertan Ersoy hakkında, hükmün açıklanmasıyla birlikte tahliye talep etti. (Mezopotamya Ajansı)