Soma'da yaşamını yitiren işçiler anıldı: Adaleti göçük altından çıkaracağız

Soma Katliamı'nda yaşamını yitiren maden işçilerini anan aileleri, bir kez daha adalet istedi.

Soma'da yaşamını yitiren işçiler anıldı: Adaleti göçük altından çıkaracağız

Soma Katliamı'nın 5. yıl dönümünde, katliamda yaşamını yitiren 301 maden işçisi anıldı. Madencilerin ölümünden sorumlu patronun serbest bırakılmasıyla sonuçlanan sürece tepki gösteren aileler, Soma 301 Madenciler Derneği önünde buluşup Madenci Anıtına yürüdü. Yürüyüş sonrası anıt önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı katliamda oğlu Uğur Çolak'ı kaybeden İsmail Çolak okudu.

Açıklamasına taleplerini Meclis'e taşıyan vekilleri, dava sürecinde ailelere destek olan avukatları ve özellikle tutuklu ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’yı selamlayarak başlayan çolak, katliamın ardından dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, "Kusuru ve suçu olan kim varsa babamın oğlu bile olsa adalet önünde hesabını verecek" sözlerini hatırlattı. Çolak, yine o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Madencinin kaderinde madenciliğin fıtratında böyle ölümler vardır" diyerek katliamı doğal göstermeye çalıştığını hatırlattı.

Evrensel'de yer alan habere göre aradan geçen 5 yılda adil bir yargılama olmadığına dikkat çeken İsmail Çolak, "Katliamdan tam 11 ay sonra 13 Nisan 2015'te başlayan ve geçen sene 11 Temmuz 2018'de karara bağlanan yargılama boyunca siyasi iktidar tarafından pek çok engelle karşılaştık. Nihayet çıkan karar patronlara ödül gibi olmuştur" dedi. Geçtiğimiz günlerde davanın bir numaralı sanığı patron Can Gürkan'ın tahliye edildiğini hatırlatan Çolak, "Üstüne bir de mahkeme kendisine hediye verdi. Birkaç yıllığına iptal edilen maden işletme yetkisi de iade edildi" diye konuştu.

'ADALET SİSTEMİ GÜÇLÜDEN VE ZENGİNDEN YANA'

Çolak sözlerine şöyle devam etti:

"Karar, Türkiye'de adalet sisteminin güçlüden ve zenginden yana olduğunu, adaletin bir kez daha göçük altında kaldığını doğruladı. Katliamdan sonra maden işçileri için yapılması gerekenler de yapılmadı. Geçici çözümlerin yeni ölümleri engellemeyeceğini biliyoruz. Sorumlu müfettişler yargılanmadığı için denetimlerin yetersiz kalmaya devam edeceğini de biliyoruz. Eve ekmek götürmek için toprağın altında ömür tüketen madenciler kelle koltukta çalışmaya devam ediyor. Soma Katliamı davası Yargıtay'a kaldı. Yargıtay'ın katillere verilen bu ödül gibi kararı iptal etmesi davanın yeniden görülerek daha adil bir karar verilmesini istiyoruz. 301 madenci aileleri olarak adalet yerini bulana kadar mücadele edeceğiz. Kaybettiğimiz 301 canımız için en ağır cezayı almalarını istiyoruz. Bunun için mahkemeden olası kasıttan ceza vermelerini bekliyoruz. Böyle yapsın ki sorumlular gün yüzü göremesin ve yeni katliamların önüne geçilsin. 301’i unutmadık unutmayacağız. Bir gün adalet herkese lazım olacak."

Açıklama sonrası aileler, yakınlarının mezarlarını ziyaret ederek karanfiller bıraktı.

ANKARA'DA ANMA

Evrensel'in aktardığına göre Ankara'da da emek ve meslek örgütleri Soma Katliamı'nın 5. yılında yaşamını yitiren 301 maden işçisini unutmadı. Madenci Anıtı önünde gerçekleşen anmada DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, 301 maden işçisinin ardından adaletin de göçük altında kaldığını söyledi.

DİSK, KESK, TMMOB ve Ankara Tabip Odasının çağrısıyla Madenci Anıtı önünde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Soma Katliamı'ndan bu yana acıları hafifleten değil yaraları daha da kanatan gelişmeler yaşandığını söyledi. Katliamın yaşandığı madenin patronu Can Gürkan'ın ölümünden sorumlu her işçi için yaklaşık 5 gün hapis yatmasının ardından geçtiğimiz ay tahliye edildiğini hatırlatan Görgün, "Adalete güvenimiz de göçük altında kaldı" dedi. Hukukun çöküşünün Soma davasıyla bir kez daha görüldüğünü kaydeden Görgün, "Başından beri madenlerde gerekli denetimleri yapmayanlar, Soma’da öldüren çalışma düzenine izin verenler, güvencesiz ve taşeron çalıştırma biçimlerini egemen hale getirenler, sendikalaşmanın önüne engeller koyanlar hiçbir biçimde hesap vermemiştir. Aksine ‘fıtrat’ olduğunu ifade ederek, katliamın politik savunusuna devletin tepesinde imza atmışlardır" dedi.

Soma'da yaşamını yitiren işçiler anıldı: Adaleti göçük altından çıkaracağız - Resim : 1

SOMA'NIN 28 KATI İŞÇİYİ KAYBETTİK

Soma’nın ardından 'Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' diyenlerin, hiçbir şeyi değiştirmediğini vurgulayan Görgün şunları söyledi:

"Soma katliamından buyana en az 28 Soma katliamı kadar daha işçinin yaşamını yitirmesi kaza değil, tesadüf değil, hata değil, ülkeyi yönetenlerin kasıtlı tercihidir. İktidar için işin ve patronların güvenliğinin işçinin yaşamından daha öncelikli olduğunu göstermektedir. İnsanı, emeği, doğayı ve yaşamı değil, kanı, gözyaşını, betonu ve yıkımı güvence altına alan bir yol tercih edilmektedir. 301 maden işçisinin ölümüne sebep olan maden patronuna yeniden maden işletme hakkı vererek bu korkunç tercih bir kez daha ilan edilmiştir."

ADANA'DAN ADALET ÇAĞRISI

Adana'da da işçiler anıldı. TMMOB, DİSK, KESK, Adana Tabip Odası ve Adana Barosunun çağrısı ile Maden Mühendisleri Odası önünde bir araya gelen vatandaşlar katliamın faillerinin daha fazla ceza almalarını istedi. Basın metnini okuyan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman, katliamın göz göre göre gerçekleştiğini belirterek katliamla ilgili cezaların basit bir ihmalmiş gibi verilmesine tepki gösterdi.

soma anma maden işçileri Soma Katliamı 301 işçi