Soruşturma var failleri arama yok
Silopi'de öldürüldü, cenazesi yedi gün sokakta bekletildi. İki yıl geçti. Soruşturmada bir gelişme yok. Taybet İnan vurulduğu yerde anıldı.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Şırnak’ın Silopi ilçesinde 19 Aralık 2015 yılında sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında vurularak yaşamını yitiren 57 yaşındaki Taybet İnan’ın ölümünün üzerinden tam iki yıl geçti. Cenazesi yedi gün sokakta bekletilen Taybet İnan, bu gün hayatını kaybettiği yerde anıldı.
Silopi’ye giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven berindeki heyetle birlikte Taybet İnan’ın cenazesinin günlerce bekletildiği sokağa karanfil bıraktı.
KEMALBAY’IN AÇIKLAMASINA İZİN VERİLMEDİ
Anmanın ardından bir açıklama yapmak isteyen HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’a polis müdahale etti. Kameraların karşısında müdahale eden polis heyete, "Eve geçin" dedi. Dağılmamaları durumunda müdahale edeceğini söyledi. Polisin müdahalesine sert tepki gösteren Kemalbay, "Taybet anaya burada yapılanların hesabını sormak hiçbir şekilde engellenemez" dedi.
"DÜNYADA BÖYLE BİR ŞEY YAŞANMADI"
Artı Gerçek’e konuşan Taybet İnan’ın oğlu Mehmet İnan, kendilerine yapılanları asla unutmayacaklarını söyledi. İnan, "Biz, annemizin öldürüldüğü, cenazesinin günlerce yerde kaldığı noktadayız. Anemin öldürüldüğü süreç bizim için devam ediyor. Hala eziyet çekiyoruz. Bizim için hiçbir şey değişmedi. Annemin cenazesi üzerinden bize yapılanları unutmayacağız" dedi.
Annensinin öldürülmesin ardından cenazesinin günlerce yerde kaldığını hatırlatan İnan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bize yapılanları unutmamız mümkün mü? Annemin cenazesi bir haftadan fazla toz toprak içinde kaldı. Ne ettiysek alamadık. Engellendik. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yaşanmadı. Bu savaş veya çatışma ile anlatılacak bir durum değil. Her yerde savaş oluyor, çatışma oluyor. Suriye’yi gördük, Irak’ı gördük… Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olmadı. Sadece çatışmanın olduğu zaman değil, çatışmanın olmadığı zamanda da cenazeyi almamız engellendi. Çatışmanın olmadığı bir yerde, bir cenaze bu kadar ortada kalmadı. Hiçbir yerde böyle engelleme yaşanmadı."
Mehmet İnan, açılan soruşturmadan da bir şey çıkacağını inanmadıklarını söyledi.
SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
2015 yılında sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında 57 yaşındaki Taybet İnan ve 53 yaşındaki kayınbiraderi Yusuf İnan sokak ortasında vurularak yaşamını yitirmişti. Taybet İnan’a yardım etmek isteyen eşi Halit İnan ise kolundan vurularak yaralanmıştı. Cenaze tam 7 gün boyunca sokak ortasında yerde kalmıştı. Olayla ilgili açılan soruşturma devam ediyor.
DEMİR: FAİLLERİN BULUNMASINA İLİŞKİN ÇALIŞMA YOK
Taybet İnan ile ilgili savcılık soruşturmasının devam ettiğini ifade eden İnan ailesinin avukatlarından Ramazan Demir, soruşturmada faillerin bulunmasına ilişkin herhangi bir çalışmanın yapılmağını hatırlattı. Şırnak Valiliği’nin, İdare Mahkemesi’ne gönderdiği savunmada, panzerden açılan ateşle öldürüldüğüne ilişkin tanıklıklara rağmen "Taybet İnan’ın polisler tarafından öldürüldüğü belli değil" dediğini anlatan Demir, devletin AİHM’e gönderdiği savunmada da benzer ifadeler kullandığını ve bu şekilde sorumluluktan kurtulmaya çalıştığını söyledi.
"DAVALAR KAPATILIYOR"
Avukat Demir, Silopi ve Cizre’de yaşanan ölümler ile ilgili açılan davalara da değinerek şöyle dedi:
"Davaların hepsi arka arkaya ve benzer gerekçelerle kapatılıyor. Her gün yeni takipsizlik kararları geliyor. Savcı ve polise göre herkes çatışmada ölmüş, ölenlerin hepsi örgüt üyesi. Yeni bir uygulama olarak dosyalarda avukatların vekaletnameleri olmasına rağmen takipsizlik kararları ailelere tebliğ ediliyor. İtiraz süresi iki hafta ve aileler bazen avukatlara çok geç haber veriyorlar. Bu şekilde düşen dosyalar var. Savcılık böyle yaparak dosyaları takipsiz bırakmaya çalışıyor. AİHM’e gidileceğini bildiği için özellikle avukatlara tebliğ etmeyen savcılar bile oluyor. Cizre bodrumları için AİHM aşamasındayız, AİHM’e son savunmalarımızı gönderdik. Şu an AİHM’de inceleme ve karar aşamasında."