Sözcü'nün kurmaca haberine hukukçular ve Bakanlıktan tepki

Sözcü gazetesinin 2024'te AYM kararıyla yapılan tahliyelerin 'PKK ile anlaşmalı' yapıldığını iddia eden haberine Bakanlık'tan yalanlama hukukçulardan tepki geldi. Van bArosu açıklamasında 'Söz konusu yayın, sadece bireyleri değil; toplumsal barışı ve ifade özgürlüğünü de hedef almaktadır' dedi.

Sözcü'nün kurmaca haberine hukukçular ve Bakanlıktan tepki

Artı Gerçek - Ocak ayında resmi gazetede yayımlanan AYM kararı yürürlüğe girme tarihinde mahkemelerce uygulanmaya başlayınca Sözcü gazetesi, tahliyelerin PKK ile anlaşmalı yapıldığını iddia etti.

Adalet Bakanlığı, Sözcü Gazetesinde "200 PKK'lı terörist 72 saat içinde serbest bırakıldı" başlığıyla yayımlanan Özgür Cebe imzalı haberi yalanladı.

Van Barosu da yayımladığı bildiriyle "Sözcü gazetesinin AYM kararını hedef alan yanlı ve hukuk dışı haberciliği kabul edilemez” dedi.

VAN BAROSU: HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA YÖNLENDİRİYOR

Baro açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Anayasa Mahkemesi, 4 Temmuz 2024 tarihinde verdiği kararla, Türk Ceza Kanunu’nun 220/6. maddesinde yer alan “örgüt adına suç işleme” hükmünü; belirsizliği, keyfi uygulamalara yol açması ve ifade özgürlüğüne aykırılığı nedeniyle iptal etmiştir. Bu karar doğrultusunda, ceza adalet sistemi içinde uzun yıllardır mağdur edilen birçok yurttaşın özgürlüğüne kavuşması sağlanmıştır.

Ancak bu hukuki gelişmeden haftalar sonra, Sözcü gazetesi tarafından yayınlanan haberlerde, Anayasa Mahkemesi kararının bağlamı çarpıtılmış; karar, kamuoyuna sanki barış süreci döneminde gerçekleşmiş silah bırakma çağrısıyla bağlantılı bir gelişmeymiş gibi sunulmuştur. Dahası, tahliye edilen yurttaşlar açıkça 'terörist' olarak yaftalanarak hedef gösterilmiş; haber diliyle karalama ve itibarsızlaştırma amaçlı bir yayın çizgisi benimsenmiştir.

Bu tür yayınlar, gazetecilik etiğiyle bağdaşmadığı gibi, temel insan haklarını ve adil yargılanma ilkesini de hiçe saymaktadır. Yargı kararlarını değersizleştiren, masumiyet karinesini yok sayan ve halkı kin ve düşmanlığa yönlendiren bu yaklaşım kabul edilemezdir.

Van Barosu olarak kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak isteriz: Anayasa Mahkemesi kararları, Anayasa’nın 153. maddesi gereği tüm kurum ve kişileri bağlar. Bir yurttaş hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet bulunmadıkça o kişiye suçlu muamelesi yapmak, masumiyet karinesinin açık ihlalidir ve anayasal bir suçtur. Medya kuruluşlarının bu temel ilkeye saygı göstermesi, demokrasinin ve hukuk devletinin asgari gereğidir.

Söz konusu yayın, sadece bireyleri değil; toplumsal barışı, birlikte yaşamı ve ifade özgürlüğünü de hedef almaktadır. Van Barosu olarak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, yargı kararlarını çarpıtan ve masumiyet karinesini ihlal eden bu tür yayın anlayışına karşı tüm yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

HUKUKÇU ALTIPARMAK'TAN DA TEPKİ

Hukukçu Kerem Altıparmak da Sözcü'nün haberine “Bahanesiyle mi? Hep Anayasa Mahkemesi kararına uyulmuyor diye haber yapmıyor musunuz? Aylar önce verilen AYM kararı uyarınca suç olmaktan çıkarılan bir kanun hükmüne dayanarak hapiste mi tutulsaydı insanlar? AYM kararı uygulansın ama bizim istediğimiz durumlarda mı diyorsunuz?” ifadesiyle tepki gösterdi.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN YALANLAMA

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, AYM kararının yürürlüğe girdiği 9 Temmuz’dan itibaren Diyarbakır’da bu kapsamda 15 tahliye olduğu bildirildi.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün itibarıyla resmi kayıtlara göre, kararın yürürlüğe girdiği 09.07.2025 tarihinden itibaren; ilgili kanun maddelerinin iptali nedeniyle Diyarbakır’da 15 kişi tahliye edilmiştir.

Gerçek dışı iddialarla kamuoyunda güvensizlik oluşturmayı hedefleyen bu tür haber ve paylaşımlar, sadece dezenformasyon niteliği taşımakla kalmayıp, aynı zamanda hukuk devleti ilkesine de zarar vermektedir.

Kamuoyunun, doğruluğu teyit edilmemiş bu tür haberlere itibar etmemesi önemle rica olunur.” (HABER MERKEZİ)

aym adalet bakanlığı Sözcü