Su ve Vicdan Nöbeti alanında çadırlı konaklamaya engel

Çanakkale’nin merkez ilçesine bağlı Kiralı Köyü yakınlarında Kanadalı Alamos Gold’a ait altın madenine karşı başlatılan Su ve Vicdan nöbeti için kurulan çadırların kaldırılması istendi.

Su ve Vicdan Nöbeti alanında çadırlı konaklamaya engel

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK- Orman Genel Müdürlüğü’nün Çanakkale Belediyesi’ne gönderdiği yazıda çadırların kurulduğu alanın yangına hassas bölge olduğu ve çadırların kaldırılmasının istendiği belirtildi. Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Kanadalı firma Alamos Gold’un Çanakkale’de Kaz Dağları ekosistemi içinde yer alan bölgede başlattığı ve 195 bin ağacın kesilmesine neden olduğu altın madenine karşı başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti iki haftasını geride bırakıyor. Yoğun katılım ve güçlü destek devam ederken, Çanakkale Belediyesi’ne gönderilen bir yazı, Nöbete müdahale mi olacak sorusunu gündeme getirdi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, ÇANAKKALE BELEDİYESİ'NE YAZI GÖNDERDİ

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Belediye’ye gönderilen yazıda çadır alanın yangına hassas bir bölge olduğu ve bu nedenle çadırların kaldırılması istendiği belirtildi. Çanakkale Valiliği de daha önce yaptığı açıklamada bazı grupların nöbeti farklı yönlere çekmeye çalıştığını iddia ederek çadırların kaldırılmasını istemişti. Valilik açıklaması ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün yazısından sonra nöbete müdahale olacağı yönünde kaygılar da artmaya başladı.

Valilik açıklaması ve Orman Bölge Müdürlüğü yazısıyla ilgili bir açıklama yapan Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu ise "26.07.2019 tarihinde başlattığımız ‘Su ve Vicdan Nöbeti’mizin 15. Günündeyiz. 13 kişi ile başlattığımız nöbetimiz gün gün, çiğ gibi artarak onlar yüzlere, yüzler binlere, binler milyonlara ulaşarak sesimiz ulusal ve ulusalar arası kamuoyunca sahiplenilmiştir" dedi.

Su ve Vicdan Nöbeti alanında çadırlı konaklamaya engel - Resim : 1

KOORDİNASYON: YANGIN TEHLİKESİ VAR, FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ

Koordinasyon açıklamasında yangın tehlikesi ve yetersiz fiziki koşullar nedeniyle çadırlı konaklama yapılmayacağını belirterek, bundan sonra yapılacaklarla ilgili şu maddeleri sıraladı:

"Gelinen noktada Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen insanlar, ‘Su ve Vicdan Nöbeti’mize ve bölgede konaklamak üzere katilim göstermektedirler. Mevcut alanın fiziki koşulları bu kadar büyük bir talebi karşılamayacak durumdadır. Bu yetersiz fiziki koşullarda yangın riski artmış, konaklayan insanların can ve mal güvenliğini koruyacak sınırları aşmıştır. Bu nedenle;

1- Şehir merkezi ile Kirazlı Balaban'da 2 ayrı koordinasyon merkezi oluşturulacaktır.

2- Bölgeyi ziyaret etmek isteyen destekçilerin, katliam alanına ziyaretleri koordinasyon kurulu aracılığıyla devam edecektir.

3- Koordinasyon merkezlerinde bölgeye yönelik etkinliklere devam edilecektir.

4- Kirazlı Balaban Mevkii'ndeki 'Su ve Vicdan Nöbeti' alanında çadırlı konaklama yapılmayacaktır.

Açıklamada "Bu kamuoyu bilgilendirmesi, Kent Konseyi Çevre Meclisi çatısı altındaki STK'ların ortak kararıdır. Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz! İnsanlığa mal olmuş, bu dünya doğa kültür ve doğa mirasına çevre ve doğaya karşı yapılan katliamına son verin!" ifadeleri yer aldı.

SU VE VİCDAN NÖBETİ DEVAM EDECEK, ÇADIRLI KONAKLAMA OLMAYACAK

Bu açıklamayla birlikte nöbetin nasıl devam edeceğine ilişkin akıllarda soru işaretleri doğdu. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada yangın tehdidine dikkat çekerek "çadır sayısı çok arttı. Bayram nedeniyle de çadırlar gelmeye devam ediyor. Ancak burada böyle bir konaklama alanı yok. Bu kadar insanın ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Ciddi bir yangın tehdidi de var ayrıca" dedi.

Mutluay Su ve Vicdan Nöbeti’nin süreceğini, bununla ilgili bir sıkıntının olmadığını ve bir koordinasyon merkezi kurulacağını belirterek, "yine yürüyüşler olacak, basın açıklamaları yapılacak. Bin sanatçı Guiness Rekorlar Kitabı’na girmek için çalışma yapacak. Sadece gece burada konaklamayı kaldıracağız" ifadelerini kullandı.

Kaz Dağları Çanakkale Belediyesi Orman Genel Müdürlüğü