Sur ve Hasankeyf için tüm dünyaya eylem çağrısı
Çevre örgütleri, Sur ve Hasankeyf’i kurtarmak için 28 Nisan’da dünyanın birçok kentinde yapılacak eylemlere katılma çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ - Diyarbakır'ın önemli tarihi mekanlarından biri olan Sur ilçesi ve Batman'dai Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesi için çevre örgütleri bir kez daha harekete geçti
'28 Nisan Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü' dolayısıyla yazılı açıklama yapan Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Sur'un Yıkımına Hayır Platformu, uluslararası çevre örgütlerini ve tüm gönüllüleri her yerde harekete geçme çağrısında bulundu. Çevre örgütleri, Sur ve Hasankeyf'in yıkılmasını IŞİD'in Palmira'yı yıkması ile eş değer bulduklarını da dile getirdi.
Mezopotamya'nın Dicle Nehri kenarındaki yerleşim yerlerinden olan Hasankeyf ve Sur'un AKP hükümetinin sistematik talan politikasına maruz bırakıldığını vurgulayan açıklamada, "Ülkenin hem yüksek bütçeli yatırım projelerin neden olduğu ekolojik-sosyal talanı konusunun, hem de 2015 yılından beri yürütülen savaş politikasının sembollerinden olmuştur. Hasankeyf 12 bin yıldır aralıksız olarak bir yaşam alanıdır ve henüz fazla etkilenmemiş olan Dicle Nehri ile eşsiz bir tarihe sahiptir ve birçok açıdan Efes, Truva ve Kapadokya’dan zengindir" denildi.
'UNESCO’YA HAREKETE GEÇMİYOR'
Hasankeyf'in sular altında bırakacak Ilısu Barajı'na ve hidroelektrik santraline karşı UNESCO'nun harekete geçmediğini belirten açıklamada, tüm dünyanın bu talana seyirci kaldığı ifade edildi:
"UNESCO'nun 10 kriterden 9'una sahiptir. Ilısu Barajı'nın Dünya çapında geliştirilen HES'lerden yalnızca biri olduğu belirtilen projenin aynı zamanda 80 bin insanın da yaşam alanlarının çalınacak. AKP Ilısu’yu ekonomik-politik hedeflerinin stratejik araçlarından biri olarak gördüğü için sürekli yapımını sürdürmüştür.
Proje günümüzde yoğun askeri destekle neredeyse yapım aşamasının sonuna gelmiştir ve milyonlarca insanı bir faciaya sürüklemektedir. Uluslararası şirketler de (özellikle Avusturya firması olan Andritz) HES projesi yapımına ve Hasankeyf’in 300’den fazla tarihi eserinin yok edilmesine ortak olmuştur."
MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ
Sur'un antik Amed'den beri 7 bin yıldır kesintisiz olarak bir yaşam alanı oduğuna dikkat çekilen açıklamada, Sur'un aynı zamanda son derece politik bir yer olduğu da belirtildi:
"2007 yılından farklı yapılar tarafından daha fazla demokrasi ve kadının kurtuluşu için örgütlenmiştir. AKP 2015’de Kürt halkına karşı tek taraflı bir savaş açtığında Sur ve başka illere yoğun bir biçimde saldırmaya başladı ve insanlığa karşı askeri suçlar işledi. Sur’a karşı en büyük fiziksel zarar 2016’nın Mart ayında, silahlı çatışmalar sırasında verildi. O zamanda bu yana 25 bin ev yerle bir edildi. Aynı şey Cizre, Nusaybin ve Şırnak’ta yaklaşık 175 bin insanın başına geldi. Bu bölgelerde ve Sur’da yüzlerce sivil hedef alınarak katledildi. 90’lı yıllardaki iç savaş dönemini hatırlatan bu suçlar BM İnsan Hakları Komitesi’nin Şubat 2017 tarihli raporunda belgelendi."
28 NİSAN’DA ALANLARA ÇIKALIM
Hasankeyf ve Sur tahribatı Taliban’ın Afganistan’daki dünyanın en büyük iki heykelinen birnin bulunduğu Buddha Tapınağı’na ve IŞİD’in Suriye’deki Palmira’ya uyguladığı saldırılara denk düştüğüne belirten çevre örgütleri, '28 Nisan Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü' dolayısıyla çevreye duyarlı insanlara dünyanın birçok kentinde yapılacak eylemlere katılma çağrısı yaptı:
"Bir devlet kültürel ve insani miraslarını bilinçli ve sistematik bir biçimde yok ediyorsa diğer devletler ve BM gibi uluslararası organizasyonlar sessiz kalmamalıdır. Bu destek özellikle AB’den beklenmektedir fakat AB insan haklarını savunmak yerine Türkiye ile mülteci anlaşmaları yapmayı tercih etmektedir. Bu durum insanlar ve kurumlar ahlaki bilinçle sokağa çıkmadan değişmeyecektir. Sizi dayanışmaya ve Hasankeyf ve Sur için mücadele etmeye çağırıyoruz. Her iki bölgenin kurtuluşu hala mümkün ve bu kurtuluş olası kültürel, sosyal ve ekolojik saldırılar için bir umut ışığı olacak, barış perspektifini güçlendirecektir."
(Mezopotamya Ajansı)