Sur'daki mizanseni 'FETÖ itirafçısı' albay hazırlamış
Sur'da çekilen görüntülerde yer alan M.Ş.A., Diyarbakır eski İl Jandarma Alay Komutanı için 'Bize zorla elbise giydiren, bu oyunları yaptıran kişi o dur. Kendisi de itirafçı olmuş' dedi
HABER MERKEZİ - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından çekilen ve 24 Şubat 2016'da Genelkurmay tarafından servis edilen 'Sur'da PKK'lılar böyle teslim oldu' şeklinde haberleştirilen görüntülerde yer alan M.Ş.A., M.S.A. ve M.K. hakkında 'ağırlaştırılmış ömür boyu hapis' istemiyle açılan davanın 6. duruşması görüldü. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, Tarsus Kapalı Cezaevinde tutuklu M.K. ve Osmaniye T Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan M.Ş.A. SEGBİS üzerinden katılırken, M.S.A. ise duruşma salonuna getirildi. Tek tek söz alan sanıklar, suçlamayı reddederek, sivil olduklarını, Sur'da mahsur kaldıklarını, asker ve polislerle çatışmaya girmediklerini söyledi.
Duruşma savcısı davanın esası hakkında hazırladığı mütalaayı okudu. Savcı, sanıklar M.Ş.A., M.S.A. ve M.K'nin özyönetim ilan edilen Sur'da operasyonlar ve çatışmalar devam ettiği sırada güvenlik güçlerine teslim olduğunu belirtti. Sanıkların, Sur'da özyönetim ve kanton bölge ilanıyla birlikte PKK yöneticilerinin talimatları doğrultusunda örgütün hiyerarşik yapısına dahil olarak hendek kazdıkları, nöbet tuttukları ve silahlı çatışmaya girdiklerini ileri sürdü.
2 MÜEBBET 75 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ
Dinlenen telsiz görüşmelerinde sanıkların kimlik bilgileri ve kod isimlerinin geçtiğini savunan savcı, sanıkların Sur'da asker ve polislere karşı silahlı faaliyette bulunarak, 'Kamu görevlisinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs' suçlarını işlediğini ileri sürdü. Savcı, 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak', 'Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarını işlediği iddiasıyla sanıklar M.Ş.A., M.S.A'nın 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 13'er yıldan 20'şer yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi. Olay tarihinde 18 yaşından küçük olan M.K'nin ise 27 yıldan 35 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep eden savcı, kuvvetli suç şüphesi, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklu 3 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
'ZORLA ARAÇTAN ANONS YAPTIRDILAR'
Mütalaaya karşı savunma yapan M.S.A., suçsuz olduğunu, örgüt üyesi olmadığını, mahsur kaldığı Sur'da kimse ile çatışmaya girmediğini söylemesi üzerine heyet üyesi bir hakim araya girdi. Hakim, mizansen görüntülerde yer alan konuşmasını hatırlatarak, M.S.A'ya "Örgüt üyesi olmadığını söylüyorsun ama silah bırakmaları için araçtan anons yapıyorsun" diye sordu. M.S.A. ise, "Daha önce söyledim. Bunu bana zorla yaptırdılar" cevabını verdi.
[FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Hasan Ceyhun Keleş, itirafçı oldu]
'BİZE BUNLARI ZORLA YAPTIRAN ALBAY ODUR'
Sanık M.Ş.A. ise, dava dosyasında sanık değil mağdur tarafta olması gerektiğini savunarak, "Biraz araştırılsaydı tahliye olurdum. Gazetedeki haberde fotoğrafını gördüm. TSK'den ihraç edilen eski Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hasan Ceyhun Keleş Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde FETÖ'den yargılandı. Bu kişi FETÖ üyesi olduğu için 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gazetede fotoğrafını görünce tanıdım. Bize zorla elbise giydiren, konuşturan ve bu oyunları zorla yaptıran kişi o dur. Kendisi de etkin pişmanlıktan faydalanarak itirafçı olmuş. Mahkemenin bunu gözardı etmemesi lazım. Suçsuzum beraatımı istiyorum" dedi. M.K. ise poliste kimsenin aleyhinde ifade vermediğini söyleyerek, beraat ve tahliyesini talep etti. Kısa bir aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçun vasfı, mahiyeti, mevcut delil durumu ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, sanık avukatlarını esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, davayı Şubat ayına erteledi. (Mezopotamya Ajansı)