Suruç Katliamı’nın 86’ncı ayında adalet talebi yinelendi

Kobanê’ye geçmek üzere bulundukları Suruç’ta katledilen 33 kişi için Suruç Aileleri İnisiyatifi, 86’ncı ayında da Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi’nde bir araya geldi.

Suruç Katliamı’nın 86’ncı ayında adalet talebi yinelendi

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Kobanê’ye geçmek üzere Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde Urfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde toplanan gençlere yönelik IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu 33 kişinin katledilmesine dair her ay düzenledikleri protesto eylemi nedeniyle 86’ncı ayında da Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi’nde bir araya geldi.

Eylemde, "Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı pankart yanı sıra katliamda yaşamını yitiren gençlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler de taşındı. Eylemde, sık sık, "Suruç’un hesabı sorulacak", "Suruç’u unutma, unutturma" ve "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganları atıldı.

Eyleme, yaşamını yitiren çok sayıda gencin aileleri ve katliamda yaralı kurtulanlar da katıldı. Eylemde söz alan Suruç yaralısı Ümmühan Özdemir, gençlerin yıkılmak istenen bir kenti yeniden inşa etmek üzere yolla çıktıklarını hatırlattı.

HUKUK KATLİAMI

Yaşanan bombalı saldırıda 33 kişinin ölümsüzleştiğini belirten Özdemir, iktidarın katliamı aydınlatmadığını söyledi. Canlı bomba ile yapılan katliamın ardından hukuk katliamlarının da yaşandığına işaret eden Özdemir, katliama dair açılan dosyaya gizlilik kararı verildiği ve bu nedenle yakalanması muhtemel olan birçok sanığın kaçmasına olanak tanındığına dikkat çekti. Katliamda katledilenlerin "terörist" ilan edildiğini ve yüzde 50 suçlu olarak sayıldıklarını anımsatan Özdemir, yargılanan polislere ise para cezası verildiğini dile getirdi.

MİT’İN ROLÜNE İŞARET ETTİ

Yargılanan ve ceza alan polislerin işaret ettiği "istihbarat" elemanlarının tespit edilmediğini ve dosyada yargılanmalarının önünün açılmadığına dikkat çeken Özdemir, "Katliamların Kırmızı bültenle aranan İlhami Balı resmi kurumlarda tedavi edilmiş ve Ankara’da MİT görevlileri ile görüşmüştür. Adana da İŞİD adına akaryakıt sevkiyatı yapmak suçundan tutuklanan E.E isimli İŞİD üyesi mahkemede verdiği savunmada kendisine izin belgesi ve uzun namlulu silah verildiğini söylemişti. Bu iddia üzerine hiçbir soruşturma başlatılmamış izin belgesi ve silahın kim tarafından verildiği açığa çıkarılmamıştır" dedi.

‘AİLELER DE CEZALANDIRILIYOR’

IŞİD üyelerinin Türkiye’de silahlı eğitim aldığını ve kollarını sallayarak rahatça dolaştıklarını dile getiren Özdemir, bu nedenle başka saldırıların da yaşandığına işaret etti. Öte yandan katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin de cezalandırıldığını belirten Özdemir, yaşamını yitiren Evrim Deniz Erol’un annesi Besra Erol’un annesi Besra Erol’a dikkat çekti.

İŞKENCEYE UĞRADI

Erol’un istinat edilen suçlamalardan daha önce beraat ettiğini ancak aynı suçlamalardan tutuklu bulunduğuna değinen Özdemir, "Yargı organları verilen beraat kararını hiçe sayarak Besra Erol’un hapishanede tutulmasına gerekçe gösteriliyor. Suruç yaralımız Koray Türkay ise katıldığı bir mitingte gözaltına alınırken darp ediliyor. Yapılan darp sonucu kaburgaları kırılıyor. Polise verilen zor kullanma yetkisini aşarak öldürmeye teşebbüs noktasına varan bu işkenceyi yapanlar hakkında hiç bir işlem başlatılmamış durumda" diye kaydetti.

AVUKATLAR CEZALANDIRILDI

Öte yandan Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar’ın da mesleğini yapmasının önüne engel konulduğunu, buna hakkında süren davaların gerekçe gösterildiğini dile getiren Özdemir, Uçar’ın yargılandığı suçlamalarla aynı suçlama nedeniyle yargılananların avukatlığının yapılmasının önüne geçildiğini ifade etti.

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’

IŞİD üyelerine ayrıcalıklar tanındığını ancak aile, yaralı ve onlarca dayanışanların birçok hukuksuz uygulamaya uğradığını dile getiren Özdemir, bunun bir çembere dönüştüğünü ve kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Özdemir, yapılan tüm hukuksuzlara rağmen adalet mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Kobani Suruç Katliamı Suruç Aileleri İnisiyatifi