Tahir Elçi Beşiktaş'ta anıldı: Faili meçhul olmasın
28 Kasım 2015'te öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, İstanbul Beşiktaş'ta anıldı.
HABER MERKEZİ - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, 28 Kasım 2015'te öldürülen Tahir Elçi'yi Beşiktaş İskele Meydanı'nda yaptığı açıklamayla andı. Anmaya, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek, eski vekil Ufuk Uras, sanatçı Zeynep Tanbay, akademisyenler Erol Katırcıoğlu, Gençay Gürsoy, Esra Mungan, yazarlar Ayşegül Tözeren, Aslı Aydıntaşbaş'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
'MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Anma öncesi, meydanın etrafı polisler ve zırhlı araçlarla çevrildi. 'Tahir Elçi 2 yıldır aynı yerde' pankartının açıldığı anmada konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek, Elçi'nin 2 yıl önce kameraların önünde öldürüldüğünü hatırlatarak, onun geride bıraktığı eşitlik ve adalet mirasına sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirtti. Ölümünün üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen soruşturmada herhangi bir ilerleme olmamasını eleştiren Çiçek, Elçi'nin failli meçhullere, antidemokratik uygulamalara karşı yıllarca eşitlik ve adalet savunuculuğu yaptığını ifade etti. Elçi ile en son Cizre'deki sokağa çıkma yasaklarına karşı hukuki girişimlerde bulunmak için Mardin'den İdil'e kilometrelerce yol yürüdüklerini anlatan Çiçek, "O günkü azmini, adalete, barışa ve kardeşliğe dair ısrarcılığını unutmak mümkün değil" diye konuştu.
'BU DAVANIN TAKİPÇİSİ OLMAK ZORUNDAYIZ'
Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin, "Çölün ortasında toz ve duman içerisinde bakıyorum. Tahir Elçi de failli meçhuller yürüyüşünde" sözünü hatırlatan Çiçek, "Bizi en çok kaygılandıran böylesi ölümlerin aydınlatılmamış olması, böylesi ölümlerin failli meçhule gitmesi" dedi. Failli meçhul cinayetler aydınlatılmadığı sürece bu ülkenin demokratik geleceğinin her zaman risk altında olacağını ifade eden Çiçek, "Kameraların önünde, deliller orta yerde durduğu halde hukuki anlamda bir takip yapılmamışsa bunu hepimiz sorgulamak ve takipçisi olmak zorundayız. Tahir Elçi'nin mücadelesi mücadelemizdir. Yattığı yerde rahat uyusun. Tahir Elçi ölmedi, hepimiz Tahir Elçi’yiz. Ant olsun Tahir hocam bu ülkeye bahar, adalet, eşitlik ve özgürlük gelinceye kadar mücadelemiz sürecek" dedi.
POLİS SERGİYE İZİN VERMEDİ
Açıklamanın ardından kitlenin Beşiktaş İskele Meydanı'nda yapmak istediği Elçi'nin fotoğraflarından oluşan sergiye polis izin vermedi. Bunun üzerine kitle HDP Beşiktaş İlçe Örgütü'nde fotoğraf sergisi açtı.
İLGİLİ HABER: ELÇİ CİNAYETİNDE 2 YILIN ÖZETİ: YOK, YOK, YOK
'ER GEÇ BU KARANLIK SON BULACAK'
Serginin açılışında konuşan HDP'li vekil Garo Paylan, "Biliyorsunuz barış elçileri romantik insanlardır. En çatışmalı dönemlerde bile çatışma dışında bir yol ararlar. Romantik siyasetçiler en zor dönemlerde bunun sesini yükseltmeye çalışırlar. Ama maalesef bir de savaşın sesini yükseltmek isteyen, 'Son insan ölünceye kadar' diyenler şu anda barışın sesini yükseltmeye çalışanların sesini kısmaya çalışıyorlar" dedi. 10 yıl önce öldürülen Hrant Dink'in de Ermeni halkının barış elçisi olduğunu dile getiren Paylan, "O da romantikti. Etrafını sarmaya çalışan karanlığı hissettiği halde 'Biliyorum ki bu ülkede güvercinlere dokunmazlar' dedi. Ama maalesef o karanlık onun da etrafını sarmıştı ve aramızdan aldılar" diye konuştu. Paylan, "Savaş isteyenler Hrant gibi Tahir gibilere tahammül edemiyorlar. Er ya da geç bu karanlık son bulacak. Ama Tahirlerle, Hrantlarla ilgili bulacağımız adaletle bu karanlık daha erken son bulacak" diye konuştu. Açıklamanın ardından gazeteci-yazar Ümit Kıvanç'ın Tahir Elçi için hazırladığı kısa filmin gösterimi yapıldı. Anma sanatçı ve siyasetçilerin gönderdikleri mesajların okunmasıyla son buldu. (Mezopotamya Ajansı)