Tahran-İstanbul-Zonguldak hattında muhalif kaçırma operasyonu
MİT'in, İranlı bir muhalifi kaçırmak isterken gözaltına aldığı İran istihbaratıyla bağlantılı 11 kişi arasında savcı, iş insanı, polis, emekli albay ve astsubaylar var.
Tahran-İstanbul-Zonguldak hattındaki ajanlar savaşında devreye giren Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İranlı bir muhalifi kaçırmak isteyen, İran İstihbaratı ile bağlantılı 11 kişiyi gözaltına aldı.
Kaçırma girişimini organize eden ekibin içinde Anadolu Adliyesi'nde görevli bir savcı, savunma şirketi sahibi bir iş insanı, emekli Albay ve astsubaylar olduğu tespit edildi. Hedef kişinin ismi İranlı Şah Nem'di.
Oda TV’den Toygun Atilla’nın haberine göre, Devrim Muhafızları ile bağlantıya giren şebekenin elebaşı savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam'ı öz kardeşi, amcasının oğlu ve İranlı çalışanı ele verdi. Her üçü de, itirafçı oldu. Tüm bağlantılar çözüldü. Anadolu Adliyesi'nde görevli savcı, emekli albay, astsubay ve polisin bulunduğu grubun daha önce de bir ismi Tahran'a teslim ettiği ortaya çıktı.
Toygun Atilla’nın haberinde şu bilgileri aktardı:
"İran İstihbaratı, Türkiye'de bir süredir İranlı muhalif avına çıkmıştı. Ali Ghahramanihajtabad'ini de bu operasyonları Türkiye'de yönetmesi için görevlendirilen isimlerden biriydi. Bağlantılar sayesinde iki isme ulaştı. Biri Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli savcı Davut Yılmaz diğeri ise By Sağlam savunma sanayi şirketinin sahibi İhsan Sağlam'dı.
Hedefteki İranlı muhalif isimlerle ilgili operasyonların organizasyonunu bu ikili yapacaktı. İlk operasyonları bundan 8 ay önce Denizli'de yaşayan bir İranlıydı. Bu kişi, kaçırılarak Van'a götürüldü, ajanlara teslim edildi. Sınır ötesine İran'a çıkartıldı.
İran İstihbaratının hedefindeki 2. isim ise Zonguldak'ta yaşayan rejim muhalifi Shahnam Golshani'ydi. İran İstihbaratı hedef ismi savcı Davut Yılmaz ve İhsan Sağlam'a bildirdi. Planlar yapılacak, kaçırma işinde rol alacak kişiler belirlenecek ve operasyon yapılacaktı.
2021'de TSK'dan Albay rütbesi ile emekli olan Kamil Taşçı'nın yöneteceği aralarında polis, astsubayların bulduğu ekip kaçırma işini gerçekleştirecekti.
İhsan Sağlam'ın iş yerinde çalışan İranlı Morteza Soltan Sanjari Zonguldak'a giderek fizibilite yapacaktı. Kaçırma ekibinde görevli ekipte kız arkadaşları ve eşleri ile aile süsü vererek Zonguldak'a gidecekti.
PLAN ŞU ŞEKİLDEYDİ
30 Ocak'ta İranlı Morteza Soltan Sanjari Zonguldak yolundayken kendisine gelen bir telefon, ekibin ve kendisinin takipte olduğu yönündeydi. Operasyon iptal edilecekti.
Oysa ki, Milli İstihbarat Teşkilatı anbean takipteydi. Operasyon için düğmeye basıldı. İranlı Morteza Soltan Sanjari gözaltına alındı.
Eş zamanlı yapılan operasyonla 11 kişi gözaltına alındı. Ekibin en önemli isimlerinden Anadolu Adliyesi'nde görevli savcı Davut Yılmaz ise korona tedavisinde olduğu için gözaltına alınmadı. HSK'ya durumu hakkında bilgi verildi, evi gözetim altına alındı.
Dün mahkemeye çıkartılan aralarında iş insanı İhsan Sağlam, emekli Albay Kamil Taşçı, İranlı Behram Ebrahim, Tuğba Eren, polis memuru Mustafa Çiçek'in de bulunduğu 11 kişi tutuklandı.
By Sağlam savunma sanayi şirketinin sahibi İhsan Sağlam, Albay Kamil Taşçı, polis memuru Mustafa Çiçek ve diğer şüpheliler suçlamaları kabul etmedi.
Ancak, İhsan Sağlam'ın kardeşi Muharrem Sağlam, amcasının oğlu İsmail Sağlam ve şirketinde çalışan İranlı Morteza Soltan Sanjari, itirafçı olarak kaçırma organizasyonunun tüm detaylarını anlatmıştı.
İtirafçı olan şüpheliler, İran İstihbaratı ile yapılan anlaşmayı, Denizli'den daha önce kaçırılan İranlı'yı ve Zonguldak'ta yapılması planlanan kaçırma operasyonu ayrıntılı olarak anlattı.
Mahkemenin 11 şüphelinin tutuklama kararı gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:
"İran İslam Cumhuriyet İstihbarat servisinin üst düzey görevlilerinin yönlendirmesi sonucunda İran ülkesi adına istihbari faaliyetlerde bulunarak, İranlı muhalif kişilerin yakalanarak kaçırılmasına ilişkin faaliyetlerde bulundukları somut olgularla tespit edildiği gerekçe ise şüphelilerin ayrı ayrı tutuklanmasına karar verilmiştir"
İHSAN SAĞLAM’IN ŞİRKETİ
İhsan Sağlam’ın sahibi olduğu By Sağlam Savunma sanayi şirketinin Ürdün, Macaristan, Pakistan, Kongo ve Kuveyt’te de şubeleri bulunuyor.
Şirket, AN-12, ILYUSHIN 76 ve AN-124-100 marka Rus uçakları satıyor. Şirketin internet sitesinde ise Metal Kapı Dedektörleri, Kargo ve Konteyner Tarama Sistemleri, İnsansız Hava Aracı (Drone), Bagaj ve Paket Tarama Cihazları, Araç Tarama Sistemleri, Patlayıcı ve İz Dedektörleri, Kargo Uçağı, Omega Arms, Askeri Üniformalar satıldığı bilgisine yer veriliyor.
SAVCI DAVUT YILMAZ KİM?
2012 Nisan’da Kızıltepe Cumhuriyet Savcısı oldu. 2015 Nisan ayında üçüncü derece terfi süresini bitirdi ve Çeşme Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirildi. 2019 Nisan döneminde birinci sınıf savcı olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı oldu.
Olayda adı geçen Cumhuriyet Savcısı Davut Yılmaz, 2015 yılında Çeşme Cumhuriyet Savcılığı görevindeyken EĞİTİM-SEN grevine katılan öğretmenlere soruşturma açtı. Çeşme’nin Namık Kemal İlkokulu’na çocuğunu bıraktığı sırada öğretmenlerin okulda olmadığını öğrenen Savcı Davut Yılmaz, polisleri çağırıp tutanak tutturdu. Savcı Yılmaz, greve katılan 10 öğretmen hakkında soruşturma açtı."