Taksi plakası vurgunu

Sarı taksi plakası satın almak isteyen iki kişi dolandırıcıların tuzağına düştü. Noter sözleşmesi ile devri yapılan plakaların sahte olduğu ortaya çıktı. Ödedikleri 3,3 milyon liranın iadesini isteyen mağdurlar ölümle tehdit edildi.

Taksi plakası vurgunu

Dinçer GÖKÇE

İSTANBUL - Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusuna göre, market işleten H. A. ile S. A., bir yakınlarının tavsiyesi ile sarı taksi plakası almaya karar verdi. İki kişinin aracılık ettiği süreçte, iki sarı taksi plakasının her biri için 1 milyon 650 bin liraya anlaşıldı. Taraflar, devir işlemi için geçen 29 Temmuz’da Büyükçekmece tarafında bir lokantada bir araya geldi.

KENDİSİNİ BANKACI OLARAK TANITTI

Anılan görüşmeye H. A. ile S. A.’nın yanı sıra aracılar, kendisini emekli banka müdürü olarak tanıtan bir kişi ile isimleri belirlenemeyen üç kişi daha katıldı. Yürütülen görüşmeler sonrası, taksi plakalarının devri için notere gidilmesi kararlaştırıldı. Büyükçekmece 26. Noteri’ne gidildiğinde burada Kaan K., ile iki plakanın kendi adına ait olduğunu belirten Adnan B. ile bir araya gelindi.

2 MİLYONU HESABA HAVALE

İki ayrı plakanın noterden satışı taraflar arasında imzalandı. İşlemi yapan noter başkatibi Naciye Ş., söz konusu plakalara ilişkin sorgulama yapmadan devir işlemine onay verdi. Tarafların yaptığı anlaşma gereği 2 milyon lira, Adnan B.’nin banka hesabına havale edildi. Kalan 1,6 milyon lira ise noter binası içinde elden ödendi.

EVRAKLARI ARACI GETİRDİ

H. A. ile kuzeni S. A., piyasa fiyatının oldukça altında bir fiyata taksi plakası sahibi olduklarını düşünerek evlerinin yolunu tuttu. Kaan K., iki plakaya ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınacak resmi evrakları elden ulaştıracağını söyledi. Söz konusu evraklar bir süre sonra, aracı olan kişilerden biri tarafından A. kuzenlere teslim edildi.

BELGELER SAHTE ÇIKTI

İki kuzen kendilerine teslim edilen ‘Tahditli Plaka Tahsis Belgesi’, ‘Şehir İçi Ticari Taksi Plaka Tahsis Belgesi’ ve ‘Tahsis/Araç Değişim Belge Bilgileri’nin teyidi için İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile temasa geçti. Ancak 17 Ağustos günü yapılan başvuruda iki belediye yetkilileri iki plakanın da kayıtlarında olmadığını, ellerindeki belgelerin de sahte olduğunu bildirdi.

ÖLÜMLE TEHDİT ETTİLER

Dolandırıldıklarını anlayan iki kuzen, ödedikleri paranın iadesi için yoğun bir çaba içine girse de sonuç alamadı. Bu süreçte, adını ‘Mesut’ olarak açıklayan bir kişi H. A.’yı arayarak “Bu işin başı benim, bu işi fazla kurcalama, kurcalarsan sizi yok ederiz" diyerek ölümle tehdit etti.

BAŞKA DOLANDIRILANLAR DA VAR

Savcılık suç duyurusunda, aracı kişilerin isimlerinin yanı sıra, Kaan K. ve Adnan B., noter Özkan T. ile Başkatip Naciye Ş.’nin de adı yer aldı. Ulaşılan belgelere göre aynı noterde benzer sorunu başka kişilerin de yaşadığı anlaşıldı. Geçen 10 Ağustos’ta Özkan M.’nin, tekstilci Yavuz A.’ya 1,5 milyon lira bedelle satışını yaptığı plakanın da sahte olduğu ortaya çıktı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma devam ederken Kaan K., ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması ile yürütülen bir başka soruşturma kapsamında tutuklandı.