Taksitleri ödenemeyen ambulans helikopterler satışa çıkarıldı: 'Helikopterler kullanılamaz ve atıl halde'

Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılan, THK'ye ait 12 helikopter, bankalara ödenemeyen borçlar nedeniyle satışa çıkarıldı. Satış dilekçesinde helikopterlerin mali imkansızlıklar nedeniyle kullanılamaz halde olduğu ve atıl hale geldiği belirtildi.

Taksitleri ödenemeyen ambulans helikopterler satışa çıkarıldı: 'Helikopterler kullanılamaz ve atıl halde'

Artı Gerçek - Kayyım heyeti ile yönetilen Türk Hava Kurumu'nun (THK), Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılan ambulans helikopterleri, kredi borçları ve Sağlık Bakanlığı'nın Ambulans Helikopter Projeleri kapsamındaki işlerinin Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’ye (TUSAŞ) ihale edilmesi dolayısıyla satışa çıkarıldı.

Munzurpress'in haberine göre satışa çıkarılan helikopterlerle ilgili sorunlar 2013'e dayanıyor. THK, 2013'te, helikopterlerin alınmasında kullanılan kredi taksit ödemelerini gerçekleştiremedi. Bankalarla döviz cinsinden yüksek faizli ödeme planları imzalandı. Halen 6 adet helikopter üzerinde Odea Bank'ın 14 Milyon 49 bin dolar rehin alacağının olduğu öğrenildi. Ayrıca Türkiye Vakıflar Bankası'nın da 6 helikopter üzerinde rehin alacağının bulunduğu belirtildi.

'2022 YILINDAN SONRA HELİKOPTERLER ATIL HALE GELDİ'

Üzerinde rehin olan helikopterlerle ilgili THK Genel Başkanlığı vekili tarafından satış işlemi gerçekleştirilmesi için işlem başlatıldı. Satışla ilgili 19 Haziran 2023 tarihinde Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkimliğine dilekçe sundu. Sunulan dilekçede; “2022 yılında Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ambulans helikopter işinin Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda helikopterler atıl hale gelmiş ve kullanım amacı kalmamıştır” denildi.

'BAZI HELİKOPTERLER KULLANILAMAZ HALDE'

Dilekçenin devamında, helikopterlerin mali imkansızlıklar nedeniyle kullanılamaz hale geldiği de belirtildi ve şöyle denildi:

“Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından, ihalenin yürütülmesi için yurtdışından helikopter satın alınması yerine hali hazırda atıl hale gelen helikopterlerin satın alınması teklif edilmiştir. Teklif üzerine vesayet makamından izin talep edilmiş olup vesayet makamı tarafından 08 Aralık 2022 tarihinde satış için izin ve yetki verilmiştir. Helikopterlerin bir kısmının ağır bakımları gelmiş olup mali imkansızlık nedeniyle bakım yaptırılamamıştır. Bu nedenle bir kısım helikopterler bakımsız ve kullanılamaz (satılamaz) haldedir. TUSAŞ’a bakımları olan ve çalışmaya devam eden helikopterler ile kullanılamaz ve satılamaz halde olan helikopterlerin paket olarak birlikte satılması teklif edilmiş, TUSAŞ tarafından teklif kabul edilmiştir. Helikopterlere dair değerleme işlemleri gerçekleştirilmiştir. TUSAŞ ile 20.950.000,00USD+KDV fiyat üzerinden satılması hususunda anlaşma sağlanmıştır. Kanun kapsamında hava araçlarının, hava araçlarına dair yedek parça, bakım, onarım ve ilgili malzemelerinin satışının gerçekleştirilmesini talep ederiz”

12 MİLYON DOLAR DEĞER BİÇİLDİ

THK Genel Başkanlığı tarafından MIRA Aviation adlı firmaya yaptırılan hava aracı değerleme raporu içerisinde toplamda 12 helikopter için 20 Milyon 820 bin Dolar değer biçildi. Yine Delta Aerospace adlı firmaya yaptırılan hava aracı değerleme raporunda da 12 Helikopterin toptan satış değerinin 20 Milyon 500 bin Dolar olduğu iddia edildi.

Mahkeme istemi ile Uçak Yüksek Mühendisi, Makina Mühendisi, Helikopter Pilotu, Havacılık ve Uzay Endüstrisinden 3 uzman Bilirkişi Heyeti olarak atandı. 3 uzman tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda ise 12 Helikopterlerin toplam satış değerinin 25 Milyon 510 bin Dolar olması gerektiği belirtildi.

Bilirkişinin teklif ettiği 25 Milyon 510 bin dolar satış değerini dikkate almayan mahkeme heyeti 12 Helikopter için pazarlık yolu satış ile toplam 21 Milyon 258 bin Doların Türk Lirası karşılığını altında kalmayacak şekilde satış bulmasını kararlaştırdı.

Pazarlık yolu ile 12 Helikopterin satışının 15 Mart’ta tamamlanması bekleniliyor. (KAYNAK)