Tarihi lisenin yıkımına öğrenci ve velilerden tepki: Kadıköy Anadolu birlikte KAL'malı
Eski adıyla Maarif Koleji, şimdiki Kadıköy Anadolu Lisesinin önümüzdeki günlerde yıkımına başlanacak.
Ayşegül BAŞAR
ARTI GERÇEK- 1955 yılında Maarif Koleji adı altında kurulan ve köklü bir geleneğe ve kültüre sahip olan Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL), 1000 gündüzlü, 252 yatılı mevcudu ile Türkiye’nin en büyük ve gözde devlet okullarından biri. Anadolu’nun dört bir yanından gelen öğrencilere yuva olan okulun, İstanbul Valiliği'nin Dünya Bankası’yla yaptığı proje-ihale kapsamında önümüzdeki günlerde yıkılması planlanıyor.
Tarihsel hafızanın, KAL geleneğinin, kültürün yok edilmesine karşı öğrenciler, veliler, okulun eski mezunları, bugüne kadar büyük bir gizlilikle yürütülen ve kamuoyunda tartışılmayan bu proje ve ihale sürecinden oldukça kaygılılar.
‘RANT PROJELERİNE AÇILACAĞI ENDİŞESİ İÇİNDEYİZ’
Okulun bulunduğu arazinin rant projelerine açılacağı endişesi içinde olduklarını belirten Kadıköy Anadolu Lisesi öğrenci, veli ve mezunları yıkım kararına karşı okul önünde eylem yaptı. Öğrenci velileri, okulun yıkım, proje, ihale sürecine ilişkin bilgilerin şeffaf şekilde paylaşılmasını istedi. Açıklamaya CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin de destek verdi. Eyleme öğrenci, veliler ve mezunların yanı sıra, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı.
‘ONAYLANAN PROJE BİR 'LİSE' PROJESİDİR’
Konuya ilişkin Artı Gerçek'e konuşan Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Barış Antik, "Kadıköy Anadolu lisesi öğrenci, Veli, mezun ve komşuları, iktidarın yıllardır Liseye yönelik yönetim anlayışı ve kent suçları konusundaki sicillerinden ötürü endişelidir. Bu haklı endişeye katılıyorum. Yerel yönetimimiz açısından; parsel 1973 yılından beri ‘lise’ fonksiyonundadır. Okul yapısının deprem riski nedeniyle yıkılıp yeniden yapılması için başvurusu yapılan avan projesi, parselde yer alan çok sayıda tespitli anıt ağaç olması sebebiyle ‘1 numaralı tabiat varlıklarını koruma kurulundan görüş alınması’ koşuluna bağlanmıştır. Onaylanan proje mimari ve mekansal planlama açısından bir ‘lise’ projesidir" dedi.
‘KAL’IN HİÇBİR RANT PROJESİNE ALET OLMAMASI İÇİN TAKİPÇİ OLACAĞIZ’
Ruhsat sürecinde terk edilmesi gereken, parsel sınırındaki yolun Moda semti için hayati öneme sahip olduğunun alını çizen Antik, "Katıldığım basın açıklamasında özellikle öğrencilerin arkadaşlarıyla bir arada eğitim hayatlarına devam etme talebi çok haklı bir taleptir kaldı ki kendileri deprem konusundaki hassasiyeti paylaşıyor. Sürecin yavaş ve şeffaf yürümemesi temel hassasiyet noktaları liseli arkadaşların. Ama bilinmelidir ki Yerel yönetim olarak, gelenekleri ve kampüsü ile hem Caferağa mahallemizin hem de Kadıköy’ümüzün zenginliği olan KAL’ın hiçbir rant projesine alet olmaması için de tüm kamusal alanlarda; Söğütlüçeşme’de Kalamış’ta olduğu gibi halkımızla dayanışma içinde siyasi ve hukuki sorumluluğumuzla sürecin takipçisiyiz" ifadelerinde bulundu.
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri bugün bir araya gelerek yaptıkları açıklamada okullarının yıkılması sürecinde kendilerine bilgi verilmediğini belirterek iki ayrı okula gitmek istemediklerini dile getirdi. Veliler, açıklamada okulun yıkım, proje, ihale sürecine ilişkin bilgilerin şeffaf bir şekilde kendilerine iletilmesini talep etti.
‘VELİLER AÇISINDAN BU KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR’
Eylemde öğrenci velileri adına yapılan basın açıklamasını Gülizar Tuncer okudu. Açıklamada, "Gelinen aşamada, okulumuzun 11 ve 12. Sınıf öğrencilerinin Kadıköy Lisesi’ne, hazırlıklar ile 9.ve 10.sınıf öğrencilerinin de Göztepe’de bulunan Halil Türkkan Ortaokulu’na gönderileceği söylenerek taşınma masrafları dahi velilerden isteniliyor. Çocuklarımızı göndermek istedikleri yer küçük bir ortaokul, bizim çocuklarımız ise liseli. Ayrıca bakımsız ve kapasitesinin ne olduğunu, depreme dayanıklı olup olmadığını bilmediğimiz bu okula giderken çocuklarımız ulaşım vb. sorunlar yaşayacağı gibi binanın konumu ve yol, çevre vb açısından baktığımızda da hiç güvenlikli bir yer olmadığını görüyoruz. İkametgah adresimizden çalıştığımız işyerine kadar her şeyimizi hazırlıkla beraber 5 yıl sürecek olan çocuklarımızın eğitim görecekleri okullara göre ayarlayan biz veliler açısından bu kabul edilemez bir durumdur" denildi.
‘BOŞLUĞA MAHKUM OLMAYACAĞIZ’
Okulun depreme dayanıklı hale getirilmesine karşı olmadıklarını belirttikleri açıklamalarında öğrenciler, tepkilerini "Ancak okul binasından taşınacak olsak bile arkadaşlarımızla aramıza kilometreler girmesini istemiyoruz. Bunun için Kadıköy’de ve hep birlikte aynı okulda eğitime devam ederek, KAL ruhunu yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Okulumuzun geçmişten bugüne kalan tarihi mirası, KAL kültürü ve geleneği bize haksızlıklara karşı boyun eğmemeyi öğretti. Bugün okul idaresinin bizi sürüklemeye çalıştığı bilinmezlik ve boşluğa mahkum olmayacağız. Ayrıca öğrencileri ve velileri arayarak, "uyarı" adı altında tehdit mesajları göndererek, kendi sorunlarımızı dile getireceğimiz basın açıklamamızı, demokratik hakkımızı kullanmamızı engellemeye çalışan okul idaresine de buradan sesleniyoruz: Kadıköy Anadolu Lisesi bizlerle güçlü, birlikte güçlü, KAL ruhu yaşıyor, yaşatacağız!" ifadeleriyle dile getirdi.
CHP’Lİ TEKİN: RANT ODAKLI HİÇBİR PROJEYİ KABUL ETMİYORUZ
Artı Gerçek'e değerlendirmede bulunan CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, "Kadıköy Anadolu Lisesi İstanbul’un en kıymetli noktalarından bir tanesinde yer alan, köklü bir geçmişe sahip önemli bir kurum. Şimdi bu kurum yıkılıyor, yapı ortadan kaldırılıyor. Kaygımız çok açık. Binanın tarihi geçmişine aykırı, yeşil alanı yok eden bir yapılaşma ile karşı karşıya kalabiliriz. Attığı her adımda kamu yararını değil, rantı öne çıkartan AKP zihniyetinden aksini beklemek de doğru olmaz. Bugüne kadar proje büyük bir gizlilikle yürütüldü. Elbette biz süreci dikkatle takip edeceğiz. Vurgun yapılmasına da izin vermeyeceğiz. Kadıköyümüzün tarihi dokusuna aykırı, rant odaklı hiçbir projeyi kabul etmiyoruz. Türkiye’nin göz bebeği olan Kadıköy, mazisine uygun bir şekilde korunacak, gelecek nesillere kendi kültürü, ruhu ve güzelliği ile bırakılacak" sözleriyle kaygılarını ifade etti.
‘TBMM’YE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ’
Sürece ilişkin bilgileri paylaşan KAL Okul Aile Birliği Başkanı Seçil Gönül Vurulgan ise, "2017 yılında eski pansiyon binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılmış, yatılı öğrencilere kalacak yer gösterilmemişken, veli-mezun dayanışmasıyla prefabrik pansiyon binası yapılmış ve o zamandan beri yatılı öğrencilerimiz bu prefabrik yapıda kalmaktadır. O tarihten beri eski pansiyon binasının yerine yeni bir okul binası inşa edileceği ve öğrenciler bu yeni binada eğitime başladığında, şu anda derslik olarak kullanılan ana binanın yıkılıp yeniden inşa edileceği bilgisine sahiptik. Ancak Aralık ayında IPKB tarafından inşaat projesinin başlayacağı ve herhangi bir depremde yıkılma olasılığı nedeniyle okul arazisi içindeki tüm binaların aynı anda yapılacağı bilgisi iletildi. Hatta buna karşı bir velimiz TBMM’ye soru önergesi verilmesini sağladı ve binamızın yüzde 60’dan fazla hasarlı olduğu bilgisi resmi olarak da tebliğ edildi. Bunu bile bile burada öğrenim gören 1300 öğrencinin zarar görme olasılığına kimsenin göz yumabileceğini sanmam" değerlendirmesinde bulundu.
‘OLUMLU YANIT ALAMADIK’
Bin 300 öğrencinin aynı binada eğitim-öğretime devam edememesi konusundaki üzüntüsünü dile getiren Vurulgan, "Ne yazık ki inşaat süresince 2 ayrı okula bölüneceğiz. Çünkü İstanbul sınırları içinde, geçici olarak hepimizi alabilecek kapasitede bir okul bulunmuyor. 20 ay süreyle, şu anda boş olan Kuleli Askeri Lisesi’nin okul kısmının bize tahsis edilmesi konusunda, ilgili yerlere de başvurduk. Ancak olumlu yanıt alamadık. Keşke bir arada kalmaya devam edebilseydik ama bu kısa süreli bir ayrılık olacak ve pandemi boyunca bile sekteye uğramayan KAL ruhunu elimizden geldiğince korumaya devam edeceğiz" dedi.
KADIKÖY ANADOLU LİSESİ (MAARİF KOLEJİ)
Kadıköy Anadolu Lisesi (kısaca KAL veya eski adıyla Kadıköy Maarif Koleji) İstanbul'un Kadıköy ilçesi Moda semtinde 1955 yılında kuruldu.
Ulusal Kalite Başarı ödülüne sahip ilk öğretim kurumu olan KAL, aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesinin her yıl verdiği en çok öğrenci gönderen okul olarak Ragıp Devres ödülüne en çok hak kazanan okul oldu.
KAL, İstanbul'un tek maarif kolejidir. İlk on yıllık eğitim süresi boyunca öğretim yapılan bina Kapusen tarikatına ait bir manastırdır. Okul ilk mezunlarını 1961-62 öğretim yılında vermişti. Okul, 2012'de öğrencilerinin yüzde 90,3'ünün üniversiteye yerleşmesiyle en başarılı anadolu lisesi seçilmişti.