Tarkan'ın ‘Geççek-Geççek’i mi, Ankaralı Turgut’un ‘Vekilime kaymak lazım'ı mı?

Dünyada mizahi ve politik şarkı çok ama Türkiye’de yok denilecek kadar az.

Tarkan'ın ‘Geççek-Geççek’i mi, Ankaralı Turgut’un ‘Vekilime kaymak lazım'ı mı?

Ahmet NESİN

+GERÇEK - Tarkan yeni bir şarkı yaptı ve dünden beri ortalık sarsılıyor. Tarkan şarkısında "Geççek, geççek, Geldiği gibi gitçek, her şeyin sonu var bu çilede bitçek, hadi yeter artık fena bunaldık, düş babam artık düş yakamızdan..." diyor.

Radyocu Mehmet Gezegen’e yaptığı açıklamada "Bir yıl kadar önce ruh halimin çok iyi olmadığı bir dönemden geçtim. Pandemi, dünyada olup biten üzücü olaylar, insanlığın endişe verici gidişatı, doğanın yok edilişi gibi bir sürü şey beni çok olumsuz etkilemiş, umudumu kaybeder gibi olmuştum. Hepimize iyi gelecek bir şarkı yazmalıyım dedim. Belki bu şarkı bizi biraz teselli eder, bize moral verir, umut olur diye düşündüm. Dilerim ki ‘Geççek’ yüzünüzde bir gülümsemeye vesile olur ve hepimize iyi gelir." dedi.

Dünyada mizahi ve politik şarkı çok ama Türkiye’de yok denilecek kadar az. Türkiye’nin bir başka özelliği var, o da değiştirmiş olmamız. İki türlü değiştirmişiz yıllarca, ya başka etnik kökenli şarkıları Türkçeleştirip "Türk Halk Müziği" yapmışız ya da cinselliklerinden arındırıp, başka bişeyler yapmışız.

Bu sıkışıklık 60’lardan sonra değişiyor, Pir Sultan Abdal, Köroğlu, Dadaloğlu, Emrah gibi ozanlarla başlayan Anadolu Folk yada Ruhi Su tarzı müzik gelişiyor ve Nazım Hikmet, Sabahattin Âli, Ahmed Arif ve benzerleriyle devam ediyor. Yaşamımıza hem isyan şiiri, haykırışı müzikle giriyor, hem de batılı gençlik türkülerimizi tanıyor. Bu dönemi bir müzikologla konuşmam lazım esasında, çünkü aynı anda ilk başlarda derme-çatma da olsa pop müziği anormal bir şekilde gelişiyor ya da ilk etapta gelişmeye çalışıyor.

Neyse, derdim esasında bunlar değil, derdim hem Tarkan’ın şarkısının önemi, hem de ne kadar unutkan olduğumuzu anımsatmak. Tarkan’ın bu ironi şarkısı ilk midir sizce, hayır değil ve bana göre de sıralamada birinciliği kapamaz. Ankaralı Turgut’un "Vekilime Kaymak Lazım" şarkısını anımsayan var mı, bilemiyorum ama ben hâlâ yılda 2-3 kez dinlerim hem gülmek istediğimde, hem de çok bunaldığımda.

VEKİLİME KAYMAK LAZIM

Yoğurt süt ayran bize / Ballı kaymak vekilim size / Yoğurt süt ayran bize / Ballı kaymak vekilim size / Çok çalıştınız başkanım / Taze taze kaymak size / Çok çalıştınız başkanım / Taze taze kaymak size / Alman lazım yemen lazım / Sonra farkı görmen lazım / Alman lazım yemen lazım Sonra farkı görmen lazım / Afyondan vekilime / Taze taze kaymak lazım / Kaymak lazım kaymak lazım / Vekilime kaymak lazım / Kaymak lazım kaymak lazım / Vekilime kaymak lazım / Esnafın hali nolacak / Kime hesap sorulacak / Çiftçinin hali nolacak / Kime hesap sorulacak / Ne gap kaldı ne gap kacak / Bu millete kim bakacak / Ne gap kaldı ne gap kacak / Bu millete kim bakacak / Alman lazım yemen lazım / Sonra farkı görmen lazım / Alman lazım yemen lazım / Sonra farkı görmen lazım / Afyondan vekilime / Taze taze kaymak lazım / Kaymak lazım kaymak lazım / Vekilime kaymak lazım Kaymak lazım kaymak lazım / Vekilime kaymak lazım / Lüküs hayat vekilim size / Sürünmek ölmek bize Lüküs hayat vekilim size / Sürünmek ölmek bize Kuru ekmek soğan bize / Ballı muzlu kaymak size / Kuru ekmek soğan bize / Ballı muzlu kaymak size / Alman lazım yemen lazım Sonra farkı görmen lazım / Alman lazım yemen lazım / Sonra farkı görmen lazım / Afyondan vekilime / Taze taze kaymak lazım / Kaymak lazım kaymak lazım / Vekilime kaymak lazım / Kaymak lazım kaymak lazım / Vekilime kaymak lazım...

Bu şarkı da günümüze ne kadar uygun değil mi? İki sanatçımızı da tebrik etmek lazım.

Ahmet Nesin Tarkan geççek