TBB Başkanı Sağkan: Avukatların evlerinin baro temsilcisi olmaksızın aranması hukuka aykırı
Remzi BUDANCİR
DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan günü 21 kentte yapılan ev baskınlarında aralarında avukat ve gazetecilerinde bulunduğu 134 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı haber Editörü Abdurrahman Gök muhabir Mehmet Şah Oruç JİNNEWS muhabiri Beritan Canözer ve Gazeteci Remzi Akkaya "Örgüt üyeliği" suçlamasından tutuklandı. Gözaltına alınanların emniyet, savcılık ve hakimlik işlemleri sürerken, gözaltılar tepkiler de devam ediyor.
BARO BAŞKANLARI DİYARBAKIR’DA
Batman, Van, Muş, Mardin, Şırnak, Urfa ve Adıyaman baro başkanları meslektaşlarına destek için Diyarbakır’a geldi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da Diyarbakır’daydı. Diyarbakır adliyesine geçen Sağkan, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ile birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya bölge baro başkanları, avukatlar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.
15 AVUKAT HALA GÖZALTINDA
Aralarında 25 meslektaşının da olduğu çok sayıda kişinin Diyarbakır Cumhuriyet Savcısının yürüttüğü soruşturma kapsamına gözaltına alındığını hatırlatan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Türkiye'nin birçok yerinden baro başkanı ve avukatın meslektaşlarına hukuki destek için kentte geldiğini belirtti. Gözaltında olan meslektaşlarının adliyeye sevk edilmeye başlandığını ifade eden Eren, “Dün akşam iki meslektaşımız adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Halen 15 meslektaşımız gözaltında” dedi.
'SEÇİM GÜVENLİĞİNE DAİR ŞÜPHE OLUŞTURUYOR'
Konuşmasında gözaltı sürecinde uygulanan hukuksuzluğa dikkat çeken Eren, şunları söyledi:
“İlk günden itibaren gerek barlar, gerek sivil toplum örgütleri bu operasyona yönelik tepkilerini dile getirdi. Özellikle gözaltı işlemi esnasında meslektaşlarımıza yönelik hukuka aykırı arama yöntemine yönelik eleştirileri ve hukuksuzluğu kamuoyuyla paylaşmıştık. Türkiye bir seçim sürecinde. Diyarbakır’da öylesi bir operasyon kamuoyu, toplum nezdinde seçim sürecine dair, seçim güvenliğine dair demokrasiye dair ciddi şüpheler oluşturuyor.”
SAĞKAN: İLK DÜĞMEYİ YANLIŞ İLİKLERSENİZ, O GÖMLEĞİ DOĞRU GİYME ŞANSINIZ YOK
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, meslektaşlarının hem avukatlık kanunundan, hem de Anayasadan kaynaklanan haklarını savunmak üzere Diyarbakır’a gediklerini söyledi. Soruşturmada kısıtlılık ve avukata erişimin 24 saat engellenmesine yönelik kararlar olduğu için dosyaya ilişkin bilgi edinemediklerini aktaran Sağkan, şöyle konuştu:
“İlk düğmeyi yanlış iliklerseniz, o gömleği doğru giyme şansınız yok. Soruşturma aşaması ceza davasının en önemeli aşamasıdır. Soruşturmadaki yanlışlar, hukuka aykırı uygulamalar bu soruşturmanın devamındaki kovuşturma sürecini de çok olumsuz şekilde ekiler. Evet kısıtlılık kararı, ya da avukata erişimin engellenmesi kararı Ceza Muhakeme Kanunu uyarınca alınabilecek kararlardır. Ancak bunların sınırsız, keyfi şekilde uygulanabileceği anlamını taşımaz. Soruşturma makamı olarak bu kararları uyguluyorsanız, bu tedbirlere neden başvurduğunuzu, bu tedbirler uygulanmazsa eğer soruşturmanın selameti nasıl akamete uğrayacağını da gerekçeli olarak göstermek zorundasınız. Yoksa bu tür tedbirlerin rutin olarak uygulanması temel olarak bu soruşturmaların adil olarak yürütülmemesi anlamını taşır ki, bu aşamadan sonra atılacak hiçbir adımda burada yapılan hukuksuzluğu telafi edemezsiniz.”
'HUKUKA AYKIRI İŞLEM YAPILDI'
Meslektaşlarının gözaltına alınması sırasında aramaların hukuka aykırı bir şekilde yapıldığını belirten Sağkan, şunları söyledi:
“Özellikle avukat meslektaşlarımızın, avukatlık ve Ceza Muhakeme Kanunundaki açık emirlere rağmen evlerinin baro temsilcisi olmaksızın aranması tamamen hukuka aykırı bir işlemdir. Buradan elde edilen deliller ne olursa olsun hukuka aykırı elde dildiği için bir yargılamanın esasına teşkil edecek şekilde değerlendirmeye alınamaz. Soruşturma sürecinin hukuka uygun olarak sürmesi Türkiye Barolar Birliği, barolar olarak en büyük beklentimizdir. Meslektaşlarımızla ilgili süreci yakından takip edeceğiz.”
'SAVUNMA SUSMADI, SUSMAYACAK'
Yapılan açıklamanın ardından avukatlar "Savunma susmadı, susmayacak" sloganları attı. Avukatlar ardından Diyarbakır Adliyesine geçti. Gözaltına alınıp adliyeye sevk edilenlerin ifade işlemlerinin gece boyu sürmesi bekleniyor.