'Tecavüz yasası'na karşı çıkan kadınlara dava
Kadınların yoğun eylemli tepkisi üzerine geri çekilen düzenlemeye karşı eylem yapan yedi kadın hakkında dava açıldı. ANTALYA – Antalya'da geçen kasım...
Kadınların yoğun eylemli tepkisi üzerine geri çekilen düzenlemeye karşı eylem yapan yedi kadın hakkında dava açıldı.
ANTALYA – Antalya'da geçen kasım ayında, ‘tecavüz yasası' olarak bilinen ve yoğun tepkiler üzerine geri çekilen düzenlemeye karşı Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtına çıkıp oturma eylemi yapan yedi kadın hakkında dava açıldı.
Antalya 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi, tutuksuz yargılanan yedi kadına destek için çok sayıda kadın Antalya Adliyesi önünde toplandı. Kadınlara destek verenler arasında, Bodrum'da turizmci Ahmet Bayar'ın villasından düşerek hayatını kaybeden manken Aslı Baş'ın babası Mehmet Yavuz Baş da yer aldı.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanununa muhalefetten 1 yıla kadar hapsi istenen Yasemin Aydemir, Ayten Ceyhan, Gözde Ayna, Ebru İntibay, Pelin İktüeren, Öznur Özcan ve Rabia Günenç, duruşma öncesi adliye önünde yaptıkları açıklamada, suçlamaları kabul etmediklerini belirtti.
Sanıklardan Ayten Ceyhan, yasa tasarısını protesto için tişörtlerine yazdıkları sloganlarla oturma eylemi yaptıklarını belirterek, bunun demokratik bir hak olduğunu kaydetti. Sanık avukatlarından Fatma Girgin de müvekkillerinin demokratik haklarını kullandıkları için suçlanamayacağını söyledi.
Sanık avukatlarından Aylin Onursev ise fikir ve kanaat özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken bu eylemin suç sayılamayacağını savundu. Aylin Onursev, 7 sanığın üzerlerinde ‘Tecavüz yasasına hayır', ‘Tecavüzü aklatmayacağız', ‘Tecavüz meşrulaştırılamaz', ‘O yasa geri çekilecek' yazılı tişörtlerle Atatürk anıtında oturma eylemi yaptığını söyledi.
O tarihte kamuoyunda tartışılan tasarıya karşı fikirlerini beyan etmek ve seslerini duyurabilmek amacıyla yapılan bu eylemin suç olmadığını belirten Onursev, "Kadınların fikirlerini duyurmak istemeleri evrensel bir haktır" dedi.
AKP Hükümeti tarafından gündeme getirilen cinsel istismar suçunda, ‘mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine’ imkan veren yasal düzenleme, geçen yıl kamuoyunda oluşan güçlü kadın tepkisi üzerine geri çekilmişti.